94

Coffee cake


Najlepsze ciasto kawowe jakie miałam okazję jeść. Nie tylko ma bardzo intensywny smak i zapach, ale też jest wilgotne i puszyste - czyli takie, jakie większość z nas lubi najbardziej :). A pyszna lukrowo kawowa polewa idealnie uzupełnia jego smak.

Składniki na keksówkę 22 cm:

* 1/4 szklanki mleka

* 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Velvet)

* 1 szklanka mąki

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szczypta soli

* 120 g bardzo miękkiego masła

* 3/4 szklanki cukru

* 2 duże jajka

Lukier:

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 łyżeczki mleka

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Nie przejmujcie się, jeśli będziecie mieć wrażenie że ciasto się zważyło, tak może zareagować masło po dodaniu kawy. Miksujemy ok dwóch minut.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno byc trzymane w lodówce.

Smacznego :)

 



 



 Źródło


Opublikowano: 1 marca 2011
Tagi: kawa
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (94)
1  2
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.11.2017 10:47 odpowiedz
Ta keksówka miała chyba 11 cm, ale spokojnie możesz wykorzystać taką, jaką masz :)
 anik
anik
24.11.2017 10:23 odpowiedz
Czy keksówka, której używałaś (22 cm) miała standardową szerokość 10 cm? Mam właśnie taką o wymiarach 20x10 cm i zastanawiam się, czy powinnam jakoś modyfikować ilość składników :)
Gość
Gość
14.03.2015 14:03 odpowiedz
osobiścieie mi nie smakowłao, za dużo kawy wg mnie
pippa
pippa
29.06.2014 21:28 odpowiedz
nie został nawet okruszek... palce lizać
Jola K.
Jola K.
18.04.2014 18:56 odpowiedz
Ciasto po 45 minutach jeszcze było surowe - więc dobiłam do ponad godziny. Dodatkowo mój wypiek popękał jak rasowa babka ... ojoj chyba coś poszło nie tak ...
Ale do ciasta dodałam kawę Douwe Egberts o smaku orzechowym ... zapach obłędny :)
Ola
Ola
08.04.2014 17:47 odpowiedz
Zrobiłam, bardzo dobra babka :)) Jedna z lepszych :) Proste, szybkie wykonanie, a efekt znakomity. Pozdrawiam :)
wenus-lifestyle
06.12.2013 15:46 odpowiedz
Nigdy nie myślałam, że lukier można "udoskonalić" kawą ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2013 14:59 odpowiedz
Aby była taka moc jak z tej ilości kawy, musiałabyś dodać z 4-5 kaw, a to rozrzedzi ciasto. Poza tym, ja zalecam delikatną kawę w proszku, aby ciasto nie było za gorzkie. Ja bym nie robiła takiej zamiany.
trisch
trisch
06.12.2013 14:32 odpowiedz
Kasiula, czy mozna dodac napar z kawy, np. esspresso?
zauberi
14.09.2013 15:19 odpowiedz
Zrobiłam :) pychota, Michał wniebowzięty ;) od razu trzeba było zrobić podwójną porcję. Pozdrawiam ;)
Gosia
Gosia
11.09.2013 16:24 odpowiedz
Ciasto pyszne. Polewa nam nie smakowała. Ciacho jednak jest tak dobre, że robie nadal. Polewam czekoladą z odrobiną kawy. :) dziękuję za przepis
Dorota
Dorota
19.03.2013 21:57 odpowiedz
Ciasto przepyszne. Dodałam troszeczkę mniej cukru i zrezygnowałam z polewy. Wyszło wilgotne i bardzo delikatne.
Ola
Ola
10.01.2013 14:42 odpowiedz
pyszne i wspaniałe,uielbiam je chociaż polewa nie wychodzi mi tak idealna,ale i tak piekę je często bo zawsze wychodzi :)
monika
monika
09.12.2012 13:57 odpowiedz
wlasnie jem to ciasto, jest niezle, mimo ze masło mi sie zwazylo i to jeszcze przed dodaniem kawy. Tyllko ten lukier cos mi skrzypki w zebach, moze poprostu za slabo cukier zmielilam. Ale ciasto ogolnie bardzo dobre:)pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.03.2012 07:44 odpowiedz
Mnóstwo osób zrobiło lukier z takich proporcji więc chyba jednak się da :)

Tak czy siak, miło mi, że mężowi smakowało.
Racolet
Racolet
06.03.2012 23:37 odpowiedz
Konia z rzędem temu, komu uda się zrobić lukier z podanych w przepisie proporcji.
Mleka zamiast "2 łyżeczki" powinno być co najmniej "2 łyżki". A dodatkowo tak od siebie, proponuję sypnąć z pół łyżeczki kakao do lukru (tego ciemnego, broń Boże rozpuszczalnego w granulkach!).
Ciasto mój małżonek bardzo chwalił, ja, niestety z powodu kataru i braku węchu nie ocenię :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2011 12:10 odpowiedz
Miło mi, że ciasto smakowało i mam nadzieję, że z polewą będzie jeszcze chętniej konsumowane :)

Pozdrawiam
juzinka
juzinka
30.11.2011 12:01 odpowiedz
Ciasto wyszło super, goście byli oczarowani. Niestety nie zdążyłam zrobić polewy ale i bez tego wygrało z innymi serwowanymi :) z polewą wystąpi zatem na Święta...... pozdrawiam i dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2011 23:27 odpowiedz
Ja też dziękuję i polecam się na przyszłość :) Pozdrawiam
kocila
22.11.2011 23:02 odpowiedz
o kurna, nie przebije się przez te komentarze, ale melduję, że zrobiłam a na GP nawet wstawiłam zdjęcie. Dzięki za przepis :)
Justyna
Justyna
25.09.2011 11:41 odpowiedz
Ciasto wyszło wspaniałe:)Już nosiłam się z zamiarem rezygnacji z lukru,ale po tak entuzjastycznych komentarzach nie mam wyjścia:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.08.2011 20:13 odpowiedz
To dobrze że z LUKREM, bo on tu jest NAJWAŻNIEJSZY :)))
trzcinowisko
26.08.2011 20:05 odpowiedz
Rewelacyjne...zrobiłam w formie z muffinek..Z LUKREM:) superowe...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.07.2011 20:20 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
primavera
primavera
16.07.2011 20:14 odpowiedz
Pyyyyyycha. Tak szybko znikło. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.06.2011 10:27 odpowiedz
Hahaha jak widac, nastawienie do pieczenia ma kluczowe znaczenie :) Jak też jak piekę "pod przymusem" to mi nigdy nie wyjdzie. Podobnie, czasem już przed pieczeniem przeczuwam, że nie wyjdzie - ito nie wychodzi :) Dobrze chociaż, że Ci smakowała :)
trisch
trisch
30.06.2011 10:01 odpowiedz
pycha, a polewa przymusowa!!!! Przypomina mi jakis smak z dziecinstwa, chociaz daje glowe, ze rodzice mnie kawa nie czestowali:) Oczywiscie nie obeszlo sie bez przygod. Zakodowalam sobie , ze robie babke, wiec atmosfera byla powazna( z racji tego, ze babki mi nie wychodza). Oczywiscie, po 45 min. wierzch byl pieknie surowy, cholerna babka!. Za chwile oswiecila mnie idea, ze to wcale nie jest ba....ka, a najzwyklejszy placek w keksowce;) Musi wyjsc! Potraktowalam go opiekaczem z gory! Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy po przekrojeniu w babce nie znalazlam zakalca!!!! Przekrojona na pol i polukrowana, powedrowala do lodowki...... a po godzinie, jeden moj sprawny ruch i staruszka wyladowala na podlodze..... pyszne bylo to nieszczescie...
Nie naucze sie piec babek i juz! Postanowione.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2011 15:27 odpowiedz
Haha mam nadzieję, że smak Ci wynagrodzi pocenie w kuchni ;)
trisch
trisch
28.06.2011 15:02 odpowiedz
Chcialam tylko napisac, ze jestem chyba nienormalna, u nas 34 stopnie, a ja pieke!;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.06.2011 09:42 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakuje i pięknie dziękuję za tak miły komentarz :) Pozdrawiam ciepło :)
Olla
Olla
01.06.2011 09:39 odpowiedz
Pni Kasiu!
Kolejne ciasto według przepisu z bloga i kolejny strzał w dziesiątkę!
Chociaż nie piję kawy, to zajadam, aż mi się uszy trzęsą ;D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.05.2011 15:55 odpowiedz
Kasia daj znac na co się zdecydowałas :)
Katia
Katia
01.05.2011 20:05 odpowiedz
Lukier nie tylko bardzo smaczny, ale też stanowi śliczną ozdobę dla ciasta :) łyżeczkę kawy najpierw rozpuściłam w 2 łyżeczkach gorącego mleka i wtedy dopiero połączyłam z cukrem pudrem dzięki czemu lukier ma piękny jednolity kolor :)
Kasiu, jutro wieczór panieński narzeczonej mojego brata, więc znów upiekę jakieś ciasto z Twojego blogu...:) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.05.2011 14:58 odpowiedz
Kasiu jestem przekonana, że będzie Ci o niebo bardziej smakowac z lukrem, ponieważ uważam, że ten lukier właśnie jest w tym przepisie kluczowy :) Cieszę się, że nie zmniejszyłas ilości kawy. W 90% modyfikuję przepisy z których korzystam - ale moim skromnym zdaniem - wychodzi im to na lepsze ;) Czekam na następną opinię :)
Katia
Katia
01.05.2011 13:13 odpowiedz
MNIAAAAAAAAM!!! Kasiu oczywiście trzymałam się Twojego przepisu i ciasto jest genialne :D na razie zjadłam kawałek bez lukru, bo nie mogłam się doczekać aż wystygnie :P także na pewno dopiszę jeszcze wrażenia po polukrowaniu :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.04.2011 18:00 odpowiedz
Kasiu zaufaj mi i trzymaj się mojego przepisu :)
Katia
Katia
30.04.2011 17:45 odpowiedz
Kasiu! To ciasto chodzi za mną odkąd pojawiło się na blogu, mam w domu wszystkie składniki i jutro w końcu je zrobię.
Tylko że zajrzałam do źródła i zobaczyłam, że zmniejszyłaś wszystkie składniki o połowę oprócz...kawy! Troszkę mnie to wystraszyło :) czy na pewno tak ma być i ciasto nie jest za mocno kawowe?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2011 19:56 odpowiedz
Agilla dziękuję za komentarz i cieszę się, że Ci smakowały :)
agilla
agilla
30.03.2011 20:48 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne, a lukier jest po prostu kropką na i!
Zrobiłam dziś po raz pierwszy, ale już wiem, że będą powtórki. Dzięki za przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2011 20:13 odpowiedz
Madziu cieszę się, że Ci smakowało :) Już pędzę podziwiac :)
majanaboxing
28.03.2011 15:02 odpowiedz
Kasiu, zrobiłam je. Jest doskonałe! Dzięki za przepis.
Pozdrawiam i zapraszam na kawałek ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2011 17:37 odpowiedz
Ja też uważam, że lukier odgrywa tu kluczową rolę i nie wyobrażam sobie tego ciasta bez niego :)
Pozdrawiam :)
flambir
21.03.2011 17:16 odpowiedz
Ciasto boskie!!! Miękkie, wilgotne, pachnące kawą, niebo w gębie. A lukier... mhmm... i pomyśleć, że chciałam z niego zrezygnować, ponieważ nie lubimy lukru- ale ten był boski, następny razem nie pożałuję cukru pudru i będzie gęsty. Naprawdę pyszne ciasto, już polecam znajomym! ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2011 12:34 odpowiedz
Ewelino cieszę się, że ciasto Wam smakuje :)
Magdo witaj na blogu :) Mam nadzieję, że i inne moje propozycje przypadną Ci do gustu :)
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)

Magda
Magda
20.03.2011 12:20 odpowiedz
Dopiero niedawno trafiłam na Twojego bloga i pierwszy wykorzystalam przepis na kawowy cake. I musze przyznać - jest pyszne :-) i w dodatku bardzo łatwe do zrobienia :-)) dzięki :-))
Ewelina
Ewelina
19.03.2011 19:02 odpowiedz
Mniam :) Właśnie jemy to ciasto, jest pyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.03.2011 22:40 odpowiedz
Cieszę się, że Wam smakowało :) Pozdrawiam!
Kaśia
Kaśia
16.03.2011 18:26 odpowiedz
Zrobiłam w zdrowej wersji - cukier i cukier puder zastąpiłam słodzikiem do pieczenia (tym bez aspartamu!), a mąke wzięłam pszenną pełnoziarnistą typu graham. Kawowe mniam :)
ewap
ewap
14.03.2011 20:19 odpowiedz
fantastyczne, mieciutkie, długo zachowuje wygląd, zapach i..świeżośc....lukier rewelacja... ciasto szybkie, latwe.... poprostu dla mnie..kawosza...bombowe....przepis już w szufladce czeka na kolejny raz... a bedzie niebawem....
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2011 09:21 odpowiedz
Kasiu w granulkach :)
Trach fajny pomysł :)
1  2