7

Ciasto z truskawkami




Jest weekend, jest ciasto :)

Tym razem wypiek prosty, szybki i znany chyba każdemu. 

Klasyka sama w sobie - ot po porostu "ciasto z truskawkami".

Puszyste, wilgotne i odrobinę wciągające, bo spróbujcie poprzestać na jednym kawałku ;)

Dzięki dodatkowi skórki z cytryny pięknie pachnie, a jeśli posiadacie swój własny ekstrakt waniliowy, to również dodajcie solidną łyżeczkę. Z pewnością wyjdzie mu to na dobre :)



Składniki na formę o wymiarach 25x35 cm:

* 2,5 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka maślanki

* 1/2 szklanki oleju

* 3 jajka

* skórka otarta z 1 cytryny

* 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 

* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

* ok. 500 g truskawek

* 1 łyżeczka mąki

Oczyszczone i przekrojone na pół truskawki oprószamy łyżeczką mąki (najlepiej zrobić to przy pomocy gęstego sitka).

Jajka ubijamy z cukrem (zwykłym i waniliowym) na jasną, puszystą masę, do której (miksując już na wolniejszych obrotach) wlewamy stopniowo olej i maślankę, a także dodajemy skórkę z cytryny. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i układamy na nim truskawki - przecięciem do góry. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)


Opublikowano: 1 lipca 2017
Tagi: truskawki
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Aga
Aga
13.02.2019 18:24 odpowiedz
Pokazane na zdjęciu ciasto pieczone było w ceramicznym naczyniu żaroodpornym? czy wystarczy wtedy naoliwić naczynie przed wylaniem ciasta?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.02.2019 07:21 odpowiedz
Wystarczy :) 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.07.2017 12:44 odpowiedz
Dokładnie taką samą - czyli po rozpuszczeniu masła powinno być 1/2 szklanki. Można ewentualnie dodać 2-3 łyżki więcej, ponieważ masło wchłania się inaczej niż olej.
joanna
joanna
10.07.2017 12:23 odpowiedz
czy zamiast oleju można użyć np. rozpuszczonego masła, a jeśli tak, to jaką ilość?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.07.2017 19:26 odpowiedz
Niestety w przypadku jogurtu może wyjść zakalec.
Zalecam maślankę :)
Gość
Gość
01.07.2017 17:19 odpowiedz
Czy maślankę mogę zastąpić jogurtem naturalnym? ;3
pikselek22
pikselek22
01.07.2017 13:44 odpowiedz
Serdecznie dziękuję za przepis:)
Jutro wypróbuję, na pewno będzie pysznie!
Ciepło pozdrawiam!