13

Ciasto z rabarbarem - przepis




Ciasto ucierane z rabarbarem. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wypiek każdej wiosny. Tym razem z dodatkiem skórki z cytryny. Wilgotne (przez pieczenie w dość niskiej temperaturze) i bardzo aromatyczne. Świetnie także z truskawkami, wiśniami czy jagodami.

Idealny umilacz niedzielnego popołudnia :)

Składniki na tortownicę (lub formę na paj) o średnicy 24 cm:

* 250 g mąki pszennej tortowej

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 125 g miękkiego masła

* 200 g drobnego cukru

* 2 jajka (w temperaturze pokojowej)

* 140 ml mleka (w temperaturze pokojowej)

* skórka otarta z 1 dużej, sparzonej cytryny

* kilka cienkich łodyg dojrzałego rabarbaru

Masło ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę (przez około 7-8 minut), a następnie dodajemy do niego jajka i dalej ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kolejne 4 minuty. 

Do masy jajeczno maślanej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i mleko. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Formę smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy jeszcze 35-40 minut (do suchego patyczka). 

Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)




Opublikowano: 18 maja 2015
Tagi: rabarbar
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
kasik
kasik
17.05.2019 11:26 odpowiedz
ciasto pieczemy z termoobiegiem czy góra - dół?? z góry dziękuję za odpowiedź
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.05.2019 12:22 odpowiedz
Góra + dół :)
Tereska
Tereska
17.06.2015 13:39 odpowiedz
Zrobiłam ciasto z Twojego przepisu ale rabarbar zastąpiłam truskawkami :) wyszło wspaniale. Dziękuje za inspirację :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.06.2015 14:19 odpowiedz
Wielkość formy podana jest w przepisie - 24 cm średnicy.
A gdyby miały być podwojone proporcje, to trzeba użyć większej blaszki. Ciasto będzie tej samej grubości, więc nie ma potrzeby dwukrotnie przedłużać czasu pieczenia. Po sugerowanym w przepisie czasie proszę sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli nie, to dopiec 10 minut i sprawdzić ponownie.
Myślę, że przy podwójnej porcji to powinna być blacha ok. 30x20 cm.
Gość
Gość
05.06.2015 12:12 odpowiedz
A gdybym chciała zwiększyć proporcje( bo tak pysznie wygląda a mało wychodzi:)) na 4 jajka, kostkę masła, to mąki i proszku do pieczenia też 2 razy więcej?
Gość
Gość
05.06.2015 11:52 odpowiedz
A jaka wielkość formy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.05.2015 11:33 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Gość
Gość
20.05.2015 11:23 odpowiedz
Jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.05.2015 08:31 odpowiedz
Oczywiście. Nadadzą się mrożone truskawki, wiśnie, jagody czy maliny. Owoców przed wyłożeniem na ciasto nie należy rozmrażać.
Nina
Nina
18.05.2015 21:09 odpowiedz
A czy jakieś mrożone owoce mogę użyć gdy nie mam pod ręką rabarbaru ? I czy należy je wcześniej rozmrozić ?
Kawowa Lady
18.05.2015 11:47 odpowiedz
Rabarbar mniam :) szkoda, że tak krótko dostępny - trzeba korzystać! :)
silasmaku
18.05.2015 09:31 odpowiedz
Bardzo przyjemny przepis, chętnie go wypróbuję :))
Kasia
Kasia
18.05.2015 09:03 odpowiedz
a juz od kilku dni marzy mi sie ciasto z rabarbarem, wiec na pewno upieke dziś to z Twojego przepisu