66

Ciasto z musem czekoladowym i Nutellą


Ktoś chętny na bardzo słodkie, niesamowicie czekoladowe, odrobinę alkoholowe i niewyobrażalnie pyszne ciasto?

Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta, ale jest to jedno z tych ciast, które pomimo swojej słodyczy znikają w tempie ekspresowym. Proponuję Wam upiec biszkopt dzień wcześniej, łatwiej będzie Wam go przekroić i nie będziecie mieć wrażenia, że ciasto robi się bardzo długo :)

Biszkopt:

* 3/4 szklanki mąki

* 1/2 szklanki cukru

* 5 jajek

* 3 łyżeczki kakao

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

* 1 litr kremówki 36%

* 2 gorzkie czekolady

* 1 mleczna czekolada

Wierzch:

* 300 ml kremówki

* 1 łyżeczka cukru pudru

* 2 łyżeczki kakao

Do przełożenia:

* 1 średni słoiczek Nutelli

Poncz:

* 100 ml likieru czekoladowego (lub 50 ml wódki)

* 100 ml ciepłej wody

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier oraz żółtka. Mieszamy na najwyższych obrotach miksera. Mąkę łączymy z kakao i powoli dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy na wolniejszych obrotach do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną blachę o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (a najlepiej upiec go dzień wcześniej)

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę (litr) ubijamy na sztywno i powoli dodajemy ostudzaną - ale wciąż płynną - czekoladę. Mieszamy na wolnych obrotach do chwili połączenia się. Nie można dodać ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy i nie będzie się już nadawać do masy. Masę wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki, aby odrobinę stężała.

Biszkopt przecinamy na pół. Z wody i alkoholu przygotowujemy poncz i najlepiej do zwilżenia biszkoptu użyć buteleczki z atomizerem (można kupić zwykły spryskiwacz np do kwiatków, wyparzyć i stosować do ponczowania ciast). Wówczas ciasto jest jednakowo naponczowane i zajmuje to znacznie mniej czasu. Naponczowany spód smarujemy połową Nutelli a następnie nanosimy na niego masę śmietanową.

Drugi biszkopt ponczujemy i również przykrywamy Nutellą. Najlepiej zrobić to przed położeniem biszkoptu na masie.

Ubijamy pozostałą kremówkę (300 ml) i kiedy jest już sztywna dodajemy cukier puder. Kremówkę nanosimy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na ok godzinę, a następnie wierzch ciasta posypujemy kakao.

Ciasto wychodzi dość wysokie (za sprawą sporej ilości masy). Możecie zmniejszyć ilość masy o połowę (wówczas na 500 ml śmietany dajcie 1 gorzką i pół mlecznej czekolady). Ciasto najlepsze jest na drugi dzień :)

Smacznego :)

 



 



 



Przepis autorski


Opublikowano: 7 stycznia 2011
Tagi: czekolada
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (66)
1  2
mucha123
mucha123
22.11.2013 21:37 odpowiedz
Dzisiaj wieczorem robiłam ponownie, tym razem mus czekoladowy wyszedł bezbłędny- myślę że poprzednio zbyt długo czekałam z dodaniem czekolady do masy i w zetknięciu z zimna bita śmietaną zaczęła zastygać- Kasiu pyszne te Twoje ciasta jak u Dorotus a inne niż u niej- pozdrawiam serdecznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 08:18 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Pozdrawiam :)
mucha123
mucha123
11.11.2013 23:21 odpowiedz
Zrobiłam na ten długi listopadowy weekend, I cóż ciasto przepyszne, jednak potwierdzam uwagi dodane w komentarzu nade mną. Biszkopt faktycznie mógłby być troszkę grubszy, nuteli dałam duży słoik i też miałam masę straciatela- mimo to ciacho i tak jest wspaniałe. Pierwszy raz piekę z tego bloga (jestem zagorzałą fanką dorotus) ale na-pewno nie ostatni, Słowa uznania dla autorki:)
kleea
kleea
03.04.2013 15:52 odpowiedz
jak dla mnie, to biszkopt mógłby być troszkę wyższy. ciężko mi się go kroiło. do nasączenia biszkoptu dałam rum. kupiłam mały słoiczek nutelli i ciężko się ją rozsmarowywało. za mało jej było. nie wiem czemu, ale po dodaniu roztopionej czekolady do śmietany, zaczęły się robić grudki i ostatecznie zamiast jednolitego kremu czekoladowego, wyszła masa śmietanowo-czekoladowa straciatella ;) jednak mimo to, ciasto wyszło rewelacyjne. bardzo smaczne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2011 12:23 odpowiedz
Zatem trzymam kciuki i czekam na recenzję :)
izabella200
izabella200
04.09.2011 12:07 odpowiedz
Ech , postanowiam że upiekę je za tydzień na konferencję w pracy ;) Nie mieszkam w PL więc chciałam zaskoczyć czymś wyjątkowym. ;)
nina007
04.03.2011 11:09 odpowiedz
Niesamowite ciasto !!! Gratuluje fantastycznej receptury, zapisuje do zrobienia.
justin162
05.02.2011 15:29 odpowiedz
Ciasto wygląda super:)
Zapraszamy do naszej akcji: http://durszlak.pl/akcje/wasze-autorskie-przepisy" rel="nofollow">durszlak.pl/akcje/wasze-autorskie-przepisy
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.01.2011 18:12 odpowiedz
Myślę, że to świetny pomysł :) Np z dżemem malinowym - z pewnością będzie fantastyczny kontrast :)
jotkaaa
20.01.2011 11:50 odpowiedz
A co myslisz o tym zeby wartwe nutelli zamienic na jakis kwaskowaty dzem?? bedzie pasowalo?? Bo ciacho oczywiscie szalenie mi sie podoba :)
OSa
OSa
12.01.2011 09:24 odpowiedz
Piękna pokusa. Musi być pyszne.
marinia
10.01.2011 18:35 odpowiedz
Wygląda niezwykle interesująco...
kulinarnespotkania
10.01.2011 16:07 odpowiedz
przecudowne ciasto!!! az mnie skreca na sam widok, takie jest apetyczne:)
wyglada po prostu pieknie:)
bryssska
10.01.2011 07:42 odpowiedz
nie powinnam tu tak z rana zaglądać na pusty żołądek, bo aż mnie ssie na sam widok, pycha
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2011 21:49 odpowiedz
Róbcie, róbcie i piszcie jak smakowało :)
fantazjemagdyk
09.01.2011 20:13 odpowiedz
śliczności :) uwielbiam takie ciasta, takie warstwy zawsze mnie zachwycają i zachęcają :)
dea
dea
09.01.2011 20:00 odpowiedz
Przepyszne :)

http://ugotujzesmakiem.blogspot.com/" rel="nofollow">ugotujzesmakiem.blogspot.com/
ka.wo
09.01.2011 17:57 odpowiedz
Kasiu, czemu ty mnie tak kusisz ? ;p
mopswkuchni
09.01.2011 17:39 odpowiedz
Mój mąż jak zobaczył to ciasto stwierdził, że muszę je zrobić. Jest miłośnikiem Nutelli :) Chyba nie mam wyjścia ;)
chantel111
09.01.2011 12:17 odpowiedz
wygląda obłędnie! :)
paproszek
08.01.2011 21:35 odpowiedz
Pięknie wygląda. Właśnie takiego szukałam:)
jagienka
jagienka
08.01.2011 19:57 odpowiedz
Wow ale pycha!!! Ja chcę kawałek!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2011 19:51 odpowiedz
Ha ha Aniu dziękuję :) Ale wolałabym, żeby wchodząc na mój blog nikt nie miał kompleksów :)
Pozdrawiam ciepło :)
Gość
Gość
08.01.2011 19:40 odpowiedz
No, te Twoje zdjęcia to wprawiają w kompleksy! Umiejętności kulinarne tudzież;) Pzdr Aniado
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2011 19:32 odpowiedz
Dziękuję :)
fiolka-fiolunka
08.01.2011 16:02 odpowiedz
Same pyszności :) kiedyś i Ja się skuszę, muszę tylko odzyskać wenę do pieczenia.
czarna_blondynka
07.01.2011 23:06 odpowiedz
Zdjęcie jak zawsze wspaniałe. A i ciasto wyglada na bardzo smakowite :)
chanya13
07.01.2011 22:22 odpowiedz
Wiem kto by miał na nie ochotę :-) . Wygląda super.
feeriasmakow
07.01.2011 21:58 odpowiedz
Rozkoszne połączenie. Chyba nie uda mi się przejść koło niego obojętnie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.01.2011 21:57 odpowiedz
Dzięki Dziewczyny :)
Ivon
07.01.2011 21:48 odpowiedz
Ukradnę Ci kawałeczek. Wygląda tak pysznie. Tak delikatnie !!!
czarna-kika
07.01.2011 21:25 odpowiedz
a u Ciebie Kasiu jak zawsze same pyszności:)
kasandraa6
07.01.2011 20:50 odpowiedz
pięknie wygląda i na pewno jest pyszne :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.01.2011 20:40 odpowiedz
Dziękuję za te miłe słowa :)

Cashmere85 - to mój ukochany sklep :) Nie ma tygodnia, żebym tam nie zawitała. Kocham tam wszystko (od pościeli na filiżankach kończąc) i 80% elementów dekoracyjnych w moim domu pochodzi z Home & You :)
cukrowawrozka
07.01.2011 19:46 odpowiedz
no pewnie, że chętna!
andzia-35
07.01.2011 19:02 odpowiedz
ale ciacho...boskie!
maryjerzak
07.01.2011 18:12 odpowiedz
Śliczne ciasto, wygląda znakomicie! :)
karmel-itka
07.01.2011 17:37 odpowiedz
o rety..
boska rozpusta.
cashmere85
07.01.2011 17:10 odpowiedz
Mmm mmmm mmmm mlask... tylko to mogę napisać :)
P.S. Choineczka z Home&You?
Pozdrawiam serdecznie :)
wiosenka27
07.01.2011 16:27 odpowiedz
Rewelacyjne ciasto:)
diablica66
07.01.2011 16:27 odpowiedz
Kolejne wspaniałe ciasto Twojego autorstwa, Kasiu. Prezentuje się pięknie i jest z rodzaju ciast, jakie lubię. Mogłabyś nim zrobić konkurencję niejednej cukierni. Pyszności!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.01.2011 14:44 odpowiedz
Dziękuję :)
ozzie
ozzie
07.01.2011 14:12 odpowiedz
Majstersztyk!!!!
justmydelicious
07.01.2011 14:04 odpowiedz
ma piękne kolory to ciasto i wygląda na tak pysznie piankowe :)
Escapade Gourmande
07.01.2011 13:53 odpowiedz
Przepiękne ciasto! Wygląda na oszałamiająco pyszne. Zapisuję przepis i postaram się takie zrobić :) Pozdrawiam serdecznie!
myniolinka
07.01.2011 13:50 odpowiedz
ja mam ochotę! poproszę o kawałek bo właśnie kawkę zaparzyłam...:)
kabamaiga
07.01.2011 13:46 odpowiedz
Obłędne i już.
ewa-jka
07.01.2011 13:18 odpowiedz
Cudne i musi byc takie niebiansko leciutki..tak mi sie ta fotka skojarzyla...a tam w tle chyba choinka z ..no wlasnie z czego..jest piekna...lubie takie rzeczy.Pozdrawiam Kasienko-Ewam
flusso
07.01.2011 13:11 odpowiedz
Ojej, a można od razu dwa kawałki? :) Cudo!
Maggie
07.01.2011 13:03 odpowiedz
Mialam byc grzeczna dziewczynka i nie naduzywac slodyczy od nowego roku, a ty tak mnie wodzisz na pokuszenie... Ciacho wyglada bosko!
1  2