30

Ciasto z ciepłymi lodami




Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo delikatne i oryginalne ciasto, które nie wymaga pieczenia i z pewnością zaskoczy Waszych bliskich.

Pokrojone w kostki wygląda dość niepozornie - ot, jak sernik na zimno z galaretką. Ale prawdziwa niespodzianka czai się w środku - lekka, delikatna pianka w czekoladzie, czyli znane przez wielu z nas jeszcze z czasów dzieciństwa ciepłe lody. 

Masa serowa, która wypełnia przestrzenie między piankami, również jest bardzo lekka, ponieważ składa się z serka homogenizowanego i bitej śmietany. Całość stanowi tak lekkie połączenie, że nawet obawiałam się, że nie będę w stanie efektownie pokroić ciasta, ale ostry, zamoczony w gorącej wodzie nóż dał radę :)

(Na wypadek pytań, gdzie można nabyć ciepłe lody w takiej formie od razu napiszę, że ja swoje kupiłam w Lidlu (pakowane po 12 sztuk), ale wydaje mi się, że widziałam je również w Aldi.)

Składniki na formę 25x30 cm (12 porcji):

* ok. 20 herbatników

* 12 ciepłych lodów w czekoladzie

* 300 ml śmietany kremówki 

* 800 g waniliowego serka homogenizowanego

* 1 galaretka cytrynowa

* 2 łyżki żelatyny

* 2 galaretki pomarańczowe

Spód formy wykładamy herbatnikami. 

Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczamy w 450 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Kremówkę ubijamy a następnie miksując na wolnych obrotach stopniowo dodajemy do niej serek waniliowy i tężejącą galaretkę. Lekko tężejącą masę przelewamy na herbatniki a następnie delikatnie wciskamy w nią lody. Wierzch lodów delikatnie polewamy masą serową, a następnie ciasto wstawiamy do lodówki. 

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, a następnie całkowicie przestudzone wylewamy na zastygnięte ciasto. 

Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. 

Smacznego :)


Opublikowano: 20 października 2014
Tagi: herbatniki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (30)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.10.2017 15:56 odpowiedz
Nie znam proporcji żelatyny w galaretce, więc ciężko mi powiedzieć, czy to będzie wystarczająca ilość.
Gość
Gość
22.10.2017 14:27 odpowiedz
Graża, ciasto pomysłowe i piękne, mam pytanie czy zamiast dwóch łyżek żelatyny mogę dać drugą galaretkę cytrynową, dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.11.2015 23:07 odpowiedz
Zdecydowanie, moja masa jest już lekko tężejąca, ponieważ wszystkie składniki do niej dodaję prosto z lodówki. Po wlaniu żelatyny masa praktycznie od razu zaczyna zastygać i kiedy wylewam ją do formy, nie mam problemu z utrzymaniem lodów we właściwym miejscu.
Przy następnych próbach poczekaj zatem chwilkę, aż masa zgęstnieje :)
Didi
Didi
18.11.2015 22:41 odpowiedz
Cześć, jak Ty to robisz, że wkładając ciepłe lody w masę one nie wypływają? Ja już robię to ciasto 2 raz i niestety, ale muszę przykrywać ciasto talerzem lub deską, żeby były mniej więcej w tym miejscu, w którym je umieściłam. Może przed umieszczeniem ciepłych lodów muszę chwilę poczekać, żeby masa była bardziej stała?
slodkieniebo
18.09.2015 09:22 odpowiedz
Też robiłam ;) http://slodkieniebo.blogspot.com/2014/08/sernik-na-zimno-z-ciepymi-lodami-i.html" rel="nofollow">slodkieniebo.blogspot.com/2014/08/sernik-na-zimno-z-ciepymi-lodami-i.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2014 14:40 odpowiedz
Jestem pewna, że tak :)
Ada1984
Ada1984
16.12.2014 12:48 odpowiedz
Kasiu czy myślisz że to ciasto nada się na Wigilię przedszkolaków:-) potrzebuję coś oryginalnego co posmakuje takim maluchom. Proszę o poradę. Poprzednim razem był Shrek :-) i został okrzyknięty hitem ale teraz chcę coś innego:-)
Tulipanovva
Tulipanovva
01.11.2014 21:22 odpowiedz
Zrobiłam, pyszne!!!
Lulka
Lulka
27.10.2014 12:01 odpowiedz
Wygląda przepięknie i pewnie jest pyszne ale na pewno nie skorzystam...
Po takim ciepłym lodzie moja córka walczyła z salmonellą.
Zrobię lepiej coś innego!
Pozdrawiam
renata
renata
26.10.2014 19:49 odpowiedz
Zrobiłam. Jest pyszne, ale dlaczego moje takie brzydkie:) Zdecydowanie nadaje się tylko do jedzenia, a nie do oglądania.....Masa serowa stężała mi zanim zdążyłam nią polać lody (pewnie serek nie powinien być z lodówki albo galaretkę dałam zbyt ściętą), jak polałam "tym" wystające lody to wyglądało to..... delikatnie mówiąc mało apetycznie :(Ale będę jeszcze próbowała. Nóż maczany w gorącej wodzie do krojenia - GENIALNE (świetnie się sprawdził przy "Fionie")
ssylvvia
25.10.2014 17:51 odpowiedz
Chodziłam po sklepach i nie było ciepłych lodów, więc zostałam zmuszona do modyfikacji... Z ptasim mleczkiem też dobrze smakuje :)
Magda
24.10.2014 10:41 odpowiedz
Nadchodzi zima, a tutaj "ciasto z ciepłymi lodami" mniam! Lekka, delikatna pianka w czekoladzie z pewnością dodaje temu ciastu smaku. Muszę się przyznać, że od bardzo dawna jestem zwolennikiem tego typu rzeczy. Za dużo słodkiego tez nie dobrze, bo nie zdrowo ale co tam.. trzeba się cieszyc życiem :D
gin86
23.10.2014 10:25 odpowiedz
Wygląda świetnie - zdecydowanie gratka dla małych łasuchów :)
Ania
Ania
22.10.2014 10:34 odpowiedz
Formę w takim rozmiarze mam tylko silikonową,da radę? czy musi być metalowa?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2014 23:39 odpowiedz
Zufik - raczej taki typu danio, waniliowy homogenizowany.
Gość
Gość
21.10.2014 23:38 odpowiedz
zrobię je mojemu łasuchowi :) a ciepłe lody to smak mojego dzieciństwa mniam :)
zufik
21.10.2014 21:13 odpowiedz
świetnie to wygląda, tak pomślałam że na imprezę dla dzieciaków pasuje. Jaki ten serek polecasz? taki na sernik czy typu danio?
andrzej-35
21.10.2014 16:58 odpowiedz
Aaa! Ciepłe lody to nic innego... jak koszmar mojego dzieciństwa. Niestety nie lubie ich. Kojarzą mi sie z tym, że na siłę zabierała mnie na nie babcia twierdząc, że są zdrowsze niż te normalne. A dla mnie miały okropny smak i chyba dlatego jestem tak uprzedzony, bo wolałbym zwykłe zimne lody niż te...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2014 11:17 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto się Wam spodobało i dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

Gosiu - tak, żelatynę mieszamy razem z galaretką i razem zalewamy je wrzątkiem.

Paula Gotuje - ja po prostu zawsze wylewam płynną galaretkę. Jeśli zacznie tężec, to nigdy nie utworzy gładkiej powierzchni. Tylko wcześniej trzeba uszczelnić masą boki formy, żeby galaretka nie uciekła na spód.
filizanka-smakow
21.10.2014 10:41 odpowiedz
przepis zapisuję bez dwóch zdań ! obłędne !!
ona
ona
21.10.2014 10:30 odpowiedz
pyszne są te lody, ale słodkie jak diabli, a ty kolejny raz pokazałaś, że jesteś mistrzynią wypieków i fotografii.
Inspirowane Smakiem
21.10.2014 09:25 odpowiedz
Mistrzostwo!
Smakowe Kubki
21.10.2014 08:26 odpowiedz
Boże jakie to cudne ciacho, a jakie pomysłowe!
Zapisuję i zrobię, bajecznie wygląda, ależ moja Zosieńka się ucieszy.
brzoskwinka
brzoskwinka
20.10.2014 23:14 odpowiedz
Co do tych ciepłych lodów, to kiedyś widziałam je w biedronce.
SUPER pomysł ;)
Gratuluję i zabieram się za wykonanie :)
Słodko-Słony Świat Ilony
Słodko-Słony Świat Ilony
20.10.2014 21:51 odpowiedz
Przepiękne zdjęcia! Bardzo pomysłowy przepis, ciasto prezentuje się niezwykle efektownie:)
Mienta
20.10.2014 21:14 odpowiedz
Wow, takie proste w przygotowaniu a jakie efektowne! Chociaż to nie do końca moje smaki to chyba się nie oprę i wypróbuję w weekend :)
PaulaGotuje
20.10.2014 17:09 odpowiedz
Pięknie się prezentuje i musi być pyszne. Bardzo podoba mi się mix różnych konsystencji - gładka galaretka, lekki i rozpływający się serek, krucha czekolada, a w samym środku chmurka pianki. Na pewno przetestuję. Choć mnie pewnie nie wyjdzie tak ładnie i od linijki ;) Jak to robisz, że galaretka zawsze wygląda idealnie jak tafla lustra?
gosia
gosia
20.10.2014 15:14 odpowiedz
czy żelatynę wsypujemy do galaretki i razem rozpuszczamy?
dagmara
dagmara
20.10.2014 13:15 odpowiedz
boskie,aż muszę zrobic bo jestem ciekawa smaku.
bonappetitmonamie
bonappetitmonamie
20.10.2014 10:29 odpowiedz
Świetny pomysł, pięknie wygląda, a do tego nie wymaga dużo pracy. Piękna praca, gratulacje