37

Ciasto z budyniową pianką i malinami




Pyszne ciasto. Lekkie, letnie, z delikatną pianką i kwaskowatymi malinami. 

Ponieważ nie jest ani zbyt  słodkie, ani ciężkie, każdy chętnie sięga po kolejny kawałek.    

Ciasto:

* 2,5 szklanki mąki pszennej

* 250 g miękkiego masła

* 5 pełnych łyżek cukru

* 5 dużych żółtek

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa:

* 5 dużych białek

* 1 szklanka cukru

* 2 budynie malinowe bez cukru (po 40g każdy)

* 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

* duże opakowanie malin (ok 500g)

Spód i boki formy o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, więc jeśli jest za twarde, dodajcie 2-3 łyżki zimnej wody. 

Ciasto dzielimy na 2 części (ok. 40% i 60%). Mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki, a większą kulkę ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia.

Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Po dodaniu całego cukru białka ubijamy jeszcze kilka minut, a następnie wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy olej i mieszamy do chwili, aż składniki się połączą. Gotową pianę przekładamy na przestudzone ciasto i wbijamy w nią maliny. 

Na pianę z malinami ścieramy schłodzone ciasto.

Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut.

Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasta nie trzymamy w lodówce, ponieważ stwardnieje.

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 15 lipca 2013
Tagi: maliny
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (37)
Agnieszka
Agnieszka
10.06.2019 20:46 odpowiedz
Czy ciasto można zamrozić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.06.2019 21:10 odpowiedz
Myślę, że tak.
Mała
Mała
05.03.2017 12:59 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne! Zrobiłam wczoraj i dzisiaj już połowy nie ma. Na pewno zagości częściej na moim stole
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2017 18:51 odpowiedz
Witaj Ewo :)
Obawiam się, że jedyna możliwość to albo drukowanie ich, albo kopiowanie i zapisywanie w folderze na pulpicie.
Pozdrawiam :)
ewa
ewa
04.03.2017 17:29 odpowiedz
Witam Kasiu :) czy jest możliwośc w jakiś sposób zapisywać przepisy prosto na @ ? Jestem na Twoim blogu dopiero 4 dzień, przepisy są cudowne, nie wiem z którego najpierw skorzystac :))
Pozdrawiam, będę tutaj zaglądać i korzystac z przepisów :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.10.2016 21:51 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby. Mrożone o wiele łatwiej umieścić w piance.
Agnies
Agnies
22.10.2016 10:24 odpowiedz
Mam zamiar zrobić to ciasto. Czy maliny mrożone powinnam wcześniej rozmrozić ?
Marysia
Marysia
03.10.2014 20:52 odpowiedz
Nie udało mi się już dostać świeżych malin ale zrobiłam z mrożonych i też się udało :) Trochę zmniejszyłam ilość cukru ale poza tym wszystko jak w przepisie. Zastanawiał mnie olej w pianie ale faktycznie jak ubiłam ją na baaardzo sztywną to wszystko pięknie się połączyło. Słodkie ciasto plus kwaskowate maliny - wyszło pysznie! Ciacho robione na wypróbowanie - tak bez okazji ale koniecznie zrobię przy jakiejś następnej wizycie gości. Robi się szybciutko więc za to też wielki plus:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.08.2014 10:20 odpowiedz
Nie ma to znaczenia :)
Joanna
Joanna
30.08.2014 23:05 odpowiedz
Właśnie zrobiłam ciach i wyszło smakowite, mimo, że nie starczyło mi kruchego ciasta na górę ;)
Czy maliny układa się dziurką do dołu czy byle jak?
Kate
Kate
22.08.2014 20:41 odpowiedz
A ja jestem tak zdolna, że zapomniałam o dodaniu oleju do pianki... ciekawe co mi z tego wyjdzie :(
Kasia
Kasia
06.04.2019 20:53 odpowiedz
Ja właśnie też wstawiłam do piekarnika i zorientowałam się, że nie dodałam oleju... i co z tego wyjdzie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2014 08:16 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
marteczka
marteczka
17.07.2014 00:25 odpowiedz
Zrobilam na impreze i musze przyznac,ze jest to jedno z lepszych ciast jakie jadlam-PYCHOTA!!!Jedyny minus....-za szybko znika ze stolu i nie zostal mi ani kawaleczek na drugi dzien do kawy...POLECAM!!!
PatrycjaK
PatrycjaK
07.07.2014 22:58 odpowiedz
Wyszło przepyszne mimo, ze dodałam budynie waniliowe przez pomyłkę :P Naprawdę super przepis:) Dziękuję!
emka
emka
04.07.2014 22:50 odpowiedz
Jutro zabieram się za to ciasto,mam nadzieję, że mi wyjdzie,bo wygląda oblędnie :)
mhejne
mhejne
24.02.2014 16:22 odpowiedz
Z ostatniej paczki ogrodowych, mrozonych malin zrobiłam to ciasto - i nie żaluję :) - lekkie, puszyste i delikatne. Co prawda nie było w sklepie budyniu malinowego, zastapilam waniliowymi - i również bardzo dobre :) polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.01.2014 23:04 odpowiedz
Tak
klaudia
klaudia
22.01.2014 20:44 odpowiedz
a moga byc mrozone owoce
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.09.2013 09:58 odpowiedz
Ciasto wychodzi też super z jagodami, ale naszymi, polskimi. Można je zrobić z posiekanymi brzoskwiniami z puszki albo z wiśniami. W sumie to ciasto zawsze fajnie smakuje :)
judyta.69
01.09.2013 00:58 odpowiedz
No, a to mi wychodzi za (odpukać) za każdym razem i znika w ciągu dwóch dni...rodzina jest zachwycona, tylko nie wiem z jakimi owocami to ciasto jeszcze można robić by było równie wspaniałe jak z malinami??
D.M
D.M
17.08.2013 18:29 odpowiedz
Jedne z lepszych ciast :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2013 08:09 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie wiem czy olej można pominąć. Myślę, że możesz na próbę dodać 1/2 zalecanej ilości. Pianka pewnie wyjdzie (tak jak beza wychodzi bez oleju).
Klaudynka166
Klaudynka166
17.07.2013 01:17 odpowiedz
Kasiu a coi jesli nie dodam do pianki oleju?? Bo ciasto cudne ale ten olej mnie przeraza....
ugotujmyto.pl
16.07.2013 16:35 odpowiedz
Ale Kasiu kusisz.... :)! A staram się ograniczać słodkości...;) Pozdrawiam!
majanaboxing
15.07.2013 23:57 odpowiedz
Robiłam to ciasto kilka razy z różnymi owocami. Zawsze smakuje wspaniale .:)
Piękne zdjęcia. Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2013 23:07 odpowiedz
Nie, to dzikie róże :)
mnemonique
15.07.2013 22:06 odpowiedz
cudne, wykwintne, eleganckie, lekkie i pyszne! i te kwiaty! to peonie chyba?
Pozdrawiam
Monika
jolantaszyndlarewicz
15.07.2013 16:41 odpowiedz
Uwielbiam to ciasto .... piekłam je już w wielu kombinacjach smakowych:) nigdy się nam nie znudzi:)
Gość
Gość
15.07.2013 11:33 odpowiedz
Cudowne ciasto. Takie lekkie i na pewno pyszne ;)

Z pozdrowieniami,

Agata
espresso9
15.07.2013 11:05 odpowiedz
Mniammmm z malinkami. Wygląda pysznie!
kabamaiga
15.07.2013 10:55 odpowiedz
Cudne Kasiu. Szczególnie ta pianka do mnie przemawia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2013 10:28 odpowiedz
Niki - przyznam szczerze, że ja jestem przeciwniczką dodawania margaryny do ciasta kruchego. Ale jeśli nie przeszkadza Ci smak margaryny w cieście, to raczej nie ma przeciwwskazań.
Niki
Niki
15.07.2013 10:12 odpowiedz
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
nikajaz
nikajaz
15.07.2013 09:47 odpowiedz
Uwielbiam to ciasto, od momentu kiedy znalazłam je na blogu u Dorotus pieklam juz z kilkoma wariantami owoców - super tez smakuje z mieszanka owoców lesnych z Lidla
mikimama
15.07.2013 09:29 odpowiedz
Kusząca propozycja do kawy, którą właśnie piję :)
izaa_a
15.07.2013 08:27 odpowiedz
Kasiu...cudnie wygląda to ciasto, mam wrażenie że każdy piekl juz je a ja jakos nie mogę się zabrać ;)