
Chociaż do Wielkanocy zostało jeszcze trochę czasu, już dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na ciasto, które moim zdaniem świetnie spisze się jako wypiek na tak odświętny czas. Chociaż planując jego przygotowanie nie myślałam o nim jak o świątecznej propozycji, już po pierwszym kęsie wiedziałam, że właśnie w takiej roli zaprezentuje się na blogu. Jako idealny wypiek wielkanocny :)
Ciasto może wydawać się Wam pracochłonne, ale tak naprawdę jest dość proste i poszczególne etapy jego przygotowania można rozłożyć sobie w czasie.
Jeśli macie ochotę, do masy kawowej możecie dodać wiśnie z nalewki. Z pewnością wpłyną one pozytywnie na smak ciasta :)
Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm (wymiar dna)
Ciasto kruche:
* 420 g mąki tortowej
* 5 żółtek
* 250 g masła
* 90 g cukru pudru
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
* 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Beza kokosowa:
* 4 duże białka
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 140 g cukru
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka mąki
Warstwa orzechowa:
* 4 jajka
* 180 g cukru
* 180 g zmielonych orzechów włoskich
* 1 łyżeczka kawy mielonej (nie rozpuszczalnej)
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kawowy:
* 300 g bardzo miękkiego masła (najlepiej wyjętego z lodówki poprzedniego dnia)
* 2 jajka
* 2 żółtka
* 200 g cukru pudru
* 4 łyżeczki miałkiej, delikatnej kawy rozpuszczalnej
* 2 x 50 ml wody
Polewa:
* 50 g masła
* 10 łyżek mleka
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
Ciasto
Z wymienionych składników zagniatamy gładkie, jednolite ciasto i dzielimy je na dwie równe części (najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie kruchego ciasta jest zmiksowanie składników w malakserze, jeśli takowy posiadacie).
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód formy (wyłożony wcześniej papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowujemy połowę konfitur i przygotowujemy bezę kokosową.
Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, do chwili połączenia się składników. Bezę przekładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut (ostatnie 7 minut podpiekałam tylko spód).
Drugą częścią ciasta wykładamy drugą formę, smarujemy je pozostałymi konfiturami i przygotowujemy pianę orzechową.
Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut, do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy, do której następnie dodajemy orzechy wymieszane z kawą i proszkiem do pieczenia. Pianę orzechową wykładamy na ciasto i pieczemy tak samo, jak ciasto z bezą kokosową.
Oba ciasta odstawiamy do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.
Krem kawowy
Kawę zalewamy wrzątkiem (50 ml) i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Całe jajka oraz żółtka ubijamy do chwili aż znacznie powiększą swoją objętość i staną się jasne (ok. 7 minut).
W tym czasie cukier puder i wodę (50 ml) umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy do chwili aż utworzą syrop, a następnie gotujemy go przez około 3 minuty aby odrobinę zgęstniał.
Do ubitych jajek dodajemy po łyżce gorącego syropu cukrowego miksując cały czas na najwyższych obrotach miksera. Puszysty kogel mogel odstawiamy do wystygnięcia (powinien mieć temperaturę pokojową - nie musi być całkiem zimny).
Masło ubijamy na białą, puszystą masę (około 10 minut) a następnie dodajemy do niego po pół łyżeczki kawy i dalej miksujemy. Robimy to stopniowo aby krem się nie zważył. Kiedy masło wchłonie całą kawę, dodajemy stopniowo jajka z syropem cukrowym i miksujemy do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Polewa
Mleko, masło i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do chwili aż się rozpuszczą. Następnie do garnka dodajemy kakao i podgrzewamy przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszamy trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polewamy nią ciato.
Składanie ciasta
Ma spodzie formy układamy ciasto z bezą kokosową i rozprowadzamy na nim masę, którą przykrywamy drugim ciastem (bezą orzechową do masy) i lekko dociskamy.
Wierzch ciasta pokrywamy polewą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, ale wyjmujemy z lodówki około 45 minut przed podaniem.
Smacznego :)
Opublikowano: 29 lutego 2016
Robiłam ten krem z przepisu, wyszedł super. Chciałabym go zrobić, ale w wersji kakaowej - czy jest taka opcja? Czy zamiast tego dodać na końcu kakao? Rozpuścić je w wodzie, czy w formie sypkiej dodać?
Nie wiem tylko dlaczego strasznie kruszyło mi się ciasto kruche i to powodowało mały dyskomfort w wyglądzie pokrojonego ciasta.
ciasto z orzechami nie dopiekło się... masa to przeprawa przez piekło... najpierw dodaję po pół łyżeczki kawy, nast. po łyżce masy z jajkami i pudrem... i co???? Waży się... wyrzucam- robię drugi raz i znów to samo...wszystko ważyłam niczego nie było za dużo, niczego za mało! NIGDY WIĘCEJ...
Ciasta nie wyrzuciłam, ale na stół wstyd mi go postawić...
jak zwykle z zachwytem śledzę Twoje dania. To jak na moje możliwości jest póki co zbyt skomplikowane, ale podziwiam dodatkowo kunszt fotografii tego pysznego menu. :)
Aż się chce gotować, szykować i jeść! :)
Pozdrowienia i powodzenia
iw