24

Ciasto truskawkowo rabarbarowe


Szukacie przepisu na ciasto, które możecie zabrać ze sobą na piknik czy - podobnie jak ja - na grilla w gronie przyjaciół? Takiego, które dobrze się kroi i łatwo go transportować? A może takiego które zawsze się udaje i przyjmie każde sezonowe owoce?

To możecie zaprzestać poszukiwań. Właśnie je znaleźliście :)

Delikatne i puszyste, wyjdzie nawet największemu kuchennemu laikowi. W późniejszym okresie możecie zamienić truskawki i rabarbar na jagody, maliny, jeżyny czy gruszki. To taki uniwersalny wypiek, który możecie także w dowolny sposób modyfikować. Np. możecie do ciasta dodać 3 łyżeczki kakao, albo wierzch posypać kruszonką migdałową lub cynamonową. Jest to uniwersalna baza idealnego ciasta ucieranego, które możecie urozmaicać wg. własnego gustu, do czego życząc Wam miłego dnia gorąco zachęcam :)

Składniki na dużą blachę:

* 4 szklanki mąki (z czubkiem)

* 1 3/4 szklanki cukru

* 1 1/2 szklanki maślanki

* 3/4 szklanki oleju

* 4 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 150 g białej czekolady

* 4 łyżeczki proszku do pieczenia  

* 500 g truskawek

* 300 g rabarbaru

* 4 łyżki cukru

W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach czekoladę.

Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera około 5-7 minut (do czasu aż masa znacznie powiększy objętość i stanie się jasna). Następnie dodajemy maślankę, olej i wanilię. Miksujemy minutkę i dodajemy mąkę. Ciasto miksujemy około 3-4 minuty.

Formę wykładamy papierem do pieczenia który delikatnie natłuszczamy olejem. Wykładamy ciasto a na nim układamy pokrojone truskawki i rabarbar. Wierzch posypujemy cukrem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :) 

 



 



Przepis rodzinny


Opublikowano: 1 czerwca 2012
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
m
m
19.06.2014 11:12 odpowiedz
u mnie też...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.06.2014 09:07 odpowiedz
A na jakiej opcji było pieczone? U mnie góra + dół.
m
m
18.06.2014 11:30 odpowiedz
coś zrobiłam nie tak , ciasto było krócej w piekarniku bo 40 -45 min , wyrosło super tak około 30 min a pózniej siadało nie wiem czy przy nastepnej próbie go upieczenia zredukowac temperature i piec np w 160-170 st. czy w wyższej a krócej, moge prosic o radę?
bo w efekcie tego "pierwszego" wypieku ciasto siadło i miało mocno brazowa skórkę na spodzie :(
kamilu86
17.05.2014 19:20 odpowiedz
Cudowne! Niestety jestem jeszcze laikiem wypiekowym ( jeszcze! ;-)) i jest to doskonały start jesli chodzi o ciasta ucierane :) Wyrosło pięknie, smak to bajka!
senninha
senninha
13.06.2012 21:16 odpowiedz
Takie ciasto to robiła moja Babcia :) pełne strzelającej w ustach kruszonki i do tego kubek zimnego mleka! :)
Ahhh... znów poczułam się dzieckiem! Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2012 20:12 odpowiedz
Polecam :)
lagodna85
11.06.2012 20:05 odpowiedz
Bardzo ciekawy przepis :) na pewno wypróbuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.06.2012 19:14 odpowiedz
Ja używam zwykłego, słonecznikowego oleju. Nie jestem przekonana, czy może być sklarowane masło .
Aleksandra
Aleksandra
06.06.2012 19:02 odpowiedz
jaki olej ? czy moze byc sklarowane maslo?
majanaboxing
01.06.2012 23:15 odpowiedz
Piękne wiosenne fotki. :) Ciasto z pewnością pyszne. :)
flowerek.com
01.06.2012 22:15 odpowiedz
Bardzo lubie takie uniewersalne ciasta, które można przygotowywać niemalże ze wszystkimi owocami. Apetyczne, mega naładowane owocami!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.06.2012 21:52 odpowiedz
Katia729 - przepraszam, przeoczyłam komentarz :)
Blacha ma około 25x40 cm :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.06.2012 21:10 odpowiedz
Jolu dzbanek kupiłam w Duce. Aktualna, wiosenna kolekcja, więc bez problemu powinnaś go jeszcze dostać :)

Karola - co do moreli, to na 90% będą lody :)

katia729
katia729
01.06.2012 21:09 odpowiedz
Pani Kasiu:)proszę o podanie wymiarów blachy w jakiej piekła Pani to cudowne ciasto...?
fantazjemagdyk
01.06.2012 20:33 odpowiedz
ciasto takie bardzo lubię, a u Ciebie wygląda przepysznie :)
jolantaszyndlarewicz
01.06.2012 17:07 odpowiedz
ja też chcę taki dzbanek ...cudeńko .... gdzie go kupiłaś Kasiu??
A co do ciast ucieranych to są niezmieskie:)
Carolcavaler
Carolcavaler
01.06.2012 16:17 odpowiedz
Piękne i pyszne zapewne :)).
A co do moreli to moja Mama robi pyszne knedle z morelami (w całości i bez pestki) a do tego sos miodowo rumowy z odrobiną masła do polania na ciepło. Boskie. Polecam serdecznie :). Dla mnie smak lata :)

Pozdrawiam
Karola
berrypunch
01.06.2012 15:28 odpowiedz
Widać że puszyste i pyszne :)
mikimama
01.06.2012 15:11 odpowiedz
Czuć lato w powietrzu...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.06.2012 13:20 odpowiedz
Przyznam szczerze, że jej smak nie ma ogromnego wpływu na smak ciasta. Jest bardzo słabo wyczuwalny ale faktycznie, dodatkowo dosładza je. Ja lubię do ciasta ucieranego dodać białej czekolady :)
katia729
katia729
01.06.2012 13:14 odpowiedz
Apetycznie wygląda:)na pewno upiekę to ciasto...zastanawiam się jaką" rolę"pełni w nim czekolada...czy dosładza tylko ciasto czy tez nadaje smaku ciastu?
darkangelika
01.06.2012 09:02 odpowiedz
Piękne zdjęcia w naturze, ciasto idealnie się z nią komponuje;)
Angie
Angie
01.06.2012 08:34 odpowiedz
Pysznie wygląda!
ogrodybabilonu
01.06.2012 08:32 odpowiedz
Pysznie, śliczne zdjęcia!