67

Ciasto pomarańczowo kawowe




Święta, Święta i po Świętach.           

Mam nadzieję, że minęły Wam w spokojnej, rodzinnej atmosferze, a Mikołaj był dla Was w tym roku wyjątkowo hojny :)

Dzisiaj, chciałabym Wam zaproponować lekkie, rozpływające się w ustach ciasto, które przez wszystkich degustatorów zostało jednogłośnie wybrane najlepszym tegorocznym świątecznym wypiekiem. 

Nie jest ono zbyt słodkie, a połączenie masy pomarańczowo marchewkowej z masą kawową i galaretką, dają bardzo ciekawe doznania smakowe. 

Po świątecznych makowcach i piernikach, będzie świetną, lekką i świeżą propozycją na Nowy Rok :)           

Składniki na blaszkę 25x30 cm

Biszkopt:

* 4 duże jajka

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia      

Masa pomarańczowa:

* 1 butelka soku pomarańczowo marchewkowego Kubuś (900ml)

* 100 ml soku pomarańczowego

* 3 budynie waniliowe bez cukru

* 7 łyżek cukru

* 200 g miękkiego masła

Galaretkowa wkładka:

* 3 galaretki pomarańczowe

* 900 ml wody

Masa kawowa:

* 500 ml kremówki 

* 250 g serka mascarpone

* 5 pełnych łyżek cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* 70 ml mocnej kawy

Biszkopt

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części. 

Masa pomarańczowa

Odlewamy pół szklanki Kubusia i rozprowadzamy w nim budynie i cukier. Resztę soku oraz sok pomarańczowy zagotowujemy i dodajemy rozmieszane budynie. Gotujemy podobnie jak zwykły budyń, do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy budyń jest zimny, rozbijamy mikserem masło (musi być miękkie, by w masie nie było grudek) i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu cały czas miksując na najwyższych obrotach. 

Galaretkowa wkładka

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ją do takiej samej formy w jakiej był pieczony biszkopt o wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. (galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej)

Masa kawowa

Żelatynę zalewamy gorącą kawą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kawa dodawana do masy powinna być zimna, aby nie zważyć masy. 

Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misie miksera i miksujemy (początkowo na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach) do chwili, aż uzyskamy sztywną masę do której dodajemy cukier puder oraz kawę z żelatyną. Miksujemy kilka sekund, do chwili połączenia się składników.

Układanie ciasta

Ciasto układamy w następującej kolejności: połowa biszkoptu, masa pomarańczowa, galaretka, masa kawowa, druga część biszkoptu. 

Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc), aby masy zastygły.

Smacznego :) 



Zapraszam Was również na stronę http://www.jedz-pij-zuj.pl/guma_orbit_ze_zdjeciem.aspx , gdzie możecie zaprojektować swoje własne opakowanie gum Orbit. Może się na nim znaleźć dowolne zdjęcie, grafika lub napis. Możecie na przykład umieścić na nim zdjęcie z Sylwestra i obdarować takim drobnym upominkiem osoby, z którymi bawiliście się w tę noc. 




Opublikowano: 27 grudnia 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (67)
1  2
ania
ania
29.03.2019 16:30 odpowiedz
te ciasta śą prześliczne
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2019 22:26 odpowiedz
Dziękuję :)
Joanna
Joanna
30.12.2018 14:12 odpowiedz
A Co z galaretką? Ona nie chce wylecieć z blachy? Trzeba coś na blasze położyć? Jakaś folie czy papier?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.12.2018 09:16 odpowiedz
Można formę wyłożyć folią spożywczą. 
Jeśli nie jest to forma z wyjmowanym dnem lub tortownica, to galaretka nie ma jak wypłynąć z formy. 
agusia
agusia
01.01.2017 15:57 odpowiedz
Pyszne ciasto, smakowało i dzieciom i dorosłym. U nas śmietana bez kawy, ale myślę że nie umniejszyło to smaku. Polecam niezdecydowanym
KG
KG
28.11.2016 13:01 odpowiedz
Kasiu, piekłam to ciasto już 3 razy i planuję je zrobić do pracy w tym tygodniu, bo jest duże i podzielne.
Ale jedna rzecz mnie męczy i nie daje spokoju. Ten biszkopt za każdym razem się kurczy i nie przylega do blaszki, więc jak potem nakładam masę kubusiową, to mi się ona rozlewa. Masz jakiś pomysł, co zrobić, żeby tego uniknąć?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2016 22:59 odpowiedz
Pani Bożeno,

Obawiam się, że 160 ml śmietanki na 250 g mascarpone to może być troszkę za mało. Masa może być za ciężka. Proponuję zmniejszyć też ilość mascarpone o połowę, lub zwiększyć ilość śmietanki.

Bardzo mi miło, że moje przepisy przypadły Pani oraz Pani mężowi do gustu :) Pozdrawiam serdecznie :)
Bozena
Bozena
08.11.2016 21:47 odpowiedz
Ciasto jest re-we-la-cyj-ne! Mąż stwierdził, że najlepsze z tych, które dotychczas upiekłam. Dla mnie osobiście numerem jeden jest pani torcik z masą nutellową i truskawkami - mmmiam... Wypróbowałam już sporo pani przepisów, szczególnie tych słodkich :) Pyszne. Dziękuję za zachwyty na twarzach moich rodzinnych zjadaczy:) Mam pytanie odnośnie ostatniej masy kawowej. Chciałabym powtórzyć ciasto na mniejszej formie, z biszkoptem sobie poradzę. Składniki na dwie pierwsze warstwy mam. Jednak śmietanę kremówkę mam tylko jedną małą (w ml to ok 166). Czy ta ilość w połączeniu z 250 g serka mascarpone i resztą jak w przepisie będzie miała zjadliwą konsystencję? Dziękuję za szybką odpowiedź :) Ciasto chcę robić w czwartek. Aaaa... sałatka jarzynowa rzeczywiście najlepsza na świecie. Polecam przepisy pani Kasi. Fanka Bożena
Dagmara
Dagmara
25.04.2015 07:24 odpowiedz
Wyszło tak jak na zdjęciu, ale jakoś nie zachwyca :( Masa pomarańczowa nie zastygła mi odpowiednio, miałam problemy z połączeniem jej z masłem :( Pewnie ciasto jest dla bardziej zaprawionych w kuchni, nie dla średnio-zaawansowanych :=]
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2015 21:27 odpowiedz
Oj przykro mi, nie znam takiego sposobu :)
ewa
ewa
31.03.2015 18:36 odpowiedz
Dziękuję za informacje! Jeszcze jedno pytanko, jako że blaszki którymi dysponuję poszerzają się ku górze, czy ma Pani jakiś magiczny sposób aby ciasto wyszło proste na całej swojej wysokości? Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2015 07:34 odpowiedz
Przyznam szczerze, że radziłabym je przygotować w piątek wieczorem :) I dobrze by było przykryć je folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.
ewa
ewa
30.03.2015 20:10 odpowiedz
Pani Kasiu, czy to ciasto przygotowane w czwartek może postać do niedzieli bez uszczerbku dla zdrowia pałaszujących ;) ? dziękuję za informację
Magda
Magda
28.03.2015 21:01 odpowiedz
Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.03.2015 16:10 odpowiedz
Myślę, że proporcje należałoby zmniejszyć o jakieś 30%.
Magda
Magda
28.03.2015 11:56 odpowiedz
Pani Kasiu,
wiem, że nie jest to przepis na tort, ale przepis przypadł mężowi do gustu i zażyczył go sobie na urodziny właśnie zamiast tortu. Chciałabym zrobić go w tortownicy o średnicy 25 cm. Powinnam jakoś zmodyfikować proporcje, żeby przynajmniej biszkoptowy spód i kolejne trzy warstwy zmieściły mi się w tortownicy? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie!
domaskowa
19.03.2015 10:38 odpowiedz
Ciasto wyszło i piękne i przepyszne :)
domaskowa
17.03.2015 10:53 odpowiedz
Ciasto już się chłodzi, biszkopt wyszedł mi bardzo jasny, nie taki jak na zdjęciu, ale mam nadzieję, że całość będzie i ładna i smaczna ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.03.2015 22:35 odpowiedz
Ja użyłam z kartonu, ale można wycisnąć go ze świeżych owoców.
Gość
Gość
11.03.2015 22:01 odpowiedz
Witam zy sok pomaranczowy swiezo wyciskany ma byc?
Aga
Aga
22.01.2015 10:15 odpowiedz
Ciasto rewelacyjne:) Warstwy wyszły idealne:)
ewela
ewela
23.12.2014 14:16 odpowiedz
Robilam juz w wersji truskawkowej, ale dzisiaj postawilam na pomaranczowe, bardziej pasuje do Swiat:-) czeka w lodowce na jutrzejszy wieczor:-) pysznie sie prezentuje:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 21:20 odpowiedz
Oczywiście, kawę można pominąć lub zastąpić sokiem pomarańczowym.
Martynaa
Martynaa
22.12.2014 16:29 odpowiedz
Witam, ciasto wygląda przepięknie, niestety u mnie w domu nikt nie lubi kawy (ciast kawowych) czy można zrobić tą masę bez kawy ? lub czy można kawę czymś zastąpić ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2014 21:17 odpowiedz
Nie, nie oddzielała mi się.
Ala
Ala
21.12.2014 21:12 odpowiedz
Mam pytanie: czy galaretka nie oddziela się od masy pomarańczowej i kawowej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2014 21:45 odpowiedz
Najlepiej rozpuszczalna.
Magda
Magda
19.12.2014 21:36 odpowiedz
A kawa do tego ciasta pażona czy rozpuszczalna?
paula
paula
14.04.2014 10:46 odpowiedz
Ciasto zrobiłam w formie 10 cm większej i było wysokie na 6 cm :) w smaku pyszne, nie za słodkie. Dałam tylko za mało kawy. Wsypałam 2,5 łyżeczki na 70ml wody. Polecam!! Pięknie się prezentuje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2014 19:14 odpowiedz
Tak, ciasto jest wysokie. Nie zalecam też zmniejszania ilości masła, ponieważ masa wypłynie.
aska
aska
12.04.2014 10:20 odpowiedz
czy ciasto jest bardzo wysokie? nadaje się na pokrojenie na klosz czy jest to bardziej ciasto na talerzyk? czy do masy budyniowej można użyć połowy podanego masla?
Elkafelka
Elkafelka
25.03.2014 12:00 odpowiedz
Ciasto r e w e l a c y j n e ! jak w wyglądzie tak i w smaku. Ślicznie dziękuję za udostępnienie tego przepisu, pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2014 23:25 odpowiedz
Wymiar blaszki podany jest nad składnikami.
ola
ola
13.02.2014 22:40 odpowiedz
Jakiego rozmiaru formy trzeba uzyc?
bryssska
22.01.2014 18:12 odpowiedz
cudnie kolorowe
malach15
malach15
16.01.2014 21:05 odpowiedz
hej. właśnie popełniłam to ciasto, chłodzi się w lodówce....ale z przeniesieniem galaretki miałam kłopoty, rozpadła się, popękała i "rozciągła", więc poskładałam...może jak się pokroi to nie będzie tak widać...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2014 14:45 odpowiedz
Osobiście nie podkładam folii pod ciasto.

Pozdrawiam
okruszka
okruszka
14.01.2014 14:40 odpowiedz
Witam.
Mam pytanie, czy po upieczeniu biszkoptu należy go wyjąć i wyłożyć blaszkę folią bądź papierem do pieczenia? Czy zostawić ciasto na samej czystej blaszce i nakładać warstwy?

Pozdrawiam. :)
jolantaszyndlarewicz
12.01.2014 12:21 odpowiedz
Kasiu podziwiam Cię za te idealnie rowne kostki, warstwy i te piękne zdjęcia:) .... cudowny ten przekładaniec Kochana:)
TeTaim
TeTaim
08.01.2014 19:35 odpowiedz
Zrobiłam. Pyszne! Zamiast kawy dodałam do kremówki posiekaną na duże kawałki gorzką czekoladę z pomarańczami (do kupienia w biedronce). Pasowało jak ulał :)
Mam tylko jedno "ale": robiłam nawet na większej formie niż podałaś. Ciasto mam wysokie na 10 centymetrów. Aż sama w to nie wierzę... 10! Biszkopt urósł jak szalony. Wiem, że mogłam go przekroić na 3 części zamiast na dwie, ale nie miałabym co zrobić z tą trzecią. Tak więc mam placek na urodziny wyższy niż tort, haha!
Kasia
Kasia
07.01.2014 11:27 odpowiedz
ciasto mi się tak spodobało, że postanowiłam je zrobić na ostatni weekend. W smaku naprawdę pyszne, bardzo wszystkim smakowało ale ilość składników jest dość znaczna i mimo że zrobiłam je na blaszce większej niż podałaś, to i tak ledwo co mi to weszło na wysokość. Musiałam inaczej ułożyć warstwy, nie przekrajałam ciasta, potem wyłożyłam krem z kubusia (bardzo pyszny), potem krem kawowy i na wierzch galaretkę.
Kolejny raz się nie zawiodłam na twoim przepisie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2014 05:18 odpowiedz
Bez termoobiegu. Wszystkie ciata piekę na opcji góra + dół.
Maćka
Maćka
04.01.2014 21:18 odpowiedz
Świetnie ciasto, właśnie jestem w trakcie pieczenia ;D Te 180 stopni to z termoobiegiem czy bez?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2014 06:50 odpowiedz
Martex.82 - bardzo mi miło :) Wszystkiego dobrego w nowym roku!
martex.82
02.01.2014 17:18 odpowiedz
Gdy tylko zobaczyłam to ciasto od razu mnie zauroczyło, ma takie optymistyczne, żywe kolory i masę kubusiową, którą bardzo lubię i wiedziałam, że to będzie moje pierwsze ciasto, jakie upiekę w tym roku. Oczywiście jak zwykle nie zawiodłam się na Twoim przepisie Kasiu, ciasto jest pyszne. Podoba mi się też myk z wylewaniem galaretki do blaszki, zamiast od razu na ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam noworocznie :)
Kasia
Kasia
31.12.2013 09:40 odpowiedz
wygląda i na pewno smakuje obłędnie, więc na pewno je zrobię przy najbliższej okazji. Na Nowy Rok miałam już w planie co innego i kupione składniki, a szkoda, bo ślinka cieknie na widok tego ciacha
Gość
Gość
31.12.2013 09:14 odpowiedz
Upiekłam ciasto-naprawdę niebo w gębie!!!!
MałgosiaR
MałgosiaR
30.12.2013 18:38 odpowiedz
Tak zrobię galaretkę tylko trzeba przypilnować ,wyłapać moment prawie zastygania jakoś to dla mnie wygodniej.Dziękuje Kasiu
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2013 18:34 odpowiedz
Jasne, że można :) Dla mnie szybciej i wygodniej jest tak jak opisałam, ale nie ma problemu. Tylko musisz schłodzić masę z Kubusia i wcześniej dokładnie rozprowadzić ją do boków, żeby galaretka nie "ciekła" pod biszkopt. I zanim nałożysz masę kawową, musisz poczekać aż galaretka zastygnie.

W takim przypadku też najlepiej wylać na masę galaretkę już tężejącą.
MałgosiaR
MałgosiaR
30.12.2013 18:26 odpowiedz
Kasiu znowu kusisz ...
czy nie mogę wylać galaretki od razu na krem z kubusia oczywiscie po schłodzeniu ,czy taka galaretka osobno zastygnięta połączy się z resztą warstw no i czy ja ją przełożę bez uszkodzenia....
Małgosia
ggozdawa
ggozdawa
30.12.2013 10:17 odpowiedz
Hello :) piękne ciasto mniam mniam... i faktycznie wszystkie ciasta Pani Kasi są krojone z taką dokładnością że wygląda to jak cięcie laserem! Pozdrawiam i samych cudów kuchennych życzę!
majanaboxing
28.12.2013 23:40 odpowiedz
Doskonale ciacho Kasiu .Pozdrawiam:)
1  2