82

Ciasto Poduszeczki



Proponuję Wam dziś połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i sera białego. Wspaniałe połączenie. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, i sądzę, że nie może się nie udać :)

Składniki na blachę 28 x 40 cm:

Ciasto

5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki cacao
125 ml wody


Masa serowa

500 g mielonego sera (np. z wiaderka)
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru


Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.
Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).
Polecam :)



Opublikowano: 24 października 2009
Tagi: twaróg
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (82)
1  2
Asia
Asia
09.11.2017 14:34 odpowiedz
Ile mniej więcej pani robi pasów serowych?

KK
KK
10.10.2017 09:40 odpowiedz
Czy to jest przepis na dużą blachę?
basia
basia
06.11.2016 19:29 odpowiedz
JEST IDEALNE ,ALE NIE POTRAFIĘ SOBIE WYOBRAZIĆ JAK ZROBIĆ TĄ DRUGĄ WARSTWĘ Z SERA.
Joanna
Joanna
04.12.2015 21:53 odpowiedz
A ja robiłam to ciasto juz kilkanaście razy (bo stało się ulubionym ciastem moich dzieciaków) i wg podanego przepisu zawsze wychodzi idealnie:))
Ela
Ela
16.06.2015 14:22 odpowiedz
Pani blog jest rewelacyjny.
Dziś zrobiłam klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym i wyszły pyszne.
Teraz zabieram się za to ciasto:)
rena
rena
17.02.2015 15:19 odpowiedz
Witam mogę prosić o bardziej szczegułowy przepis np. opis jak zrobić takie fale Pilne! Pozdrawiam serdecznie .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.02.2015 08:29 odpowiedz
Tak, dokładnie.
Gość
Gość
07.02.2015 18:31 odpowiedz
Czy budyń ma być zmiksowany taki w proszku z serem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2014 09:43 odpowiedz
Przykro mi, w tej chwili już nie pamiętam jakiej firmy był ser.
Gość
Gość
26.08.2014 15:27 odpowiedz
Może Pani podać nazwę sera jakiego używała Pani do ciasta? robiłam z sera wiaderkowego "MU" i wyszedł zakalec:( a poduszeczek w ogóle nie było widać gdyż zapadły się na dno:(
kasik
kasik
06.07.2014 17:52 odpowiedz
Zachwyciłam się zdjęciem,przeczytałam przepis i komentarze... i musiałam zrobić:) Wyszło i jest smaczne, choć mimo tego iż dałam więcej cukru ciut mało słodkie. Moje uwagi:1) koniecznie zwrócić uwagę na wielkość blachy- ciasta czekoladowego nie może być zbyt grubo 2)paski sera muszą być dość szerokie inaczej nie będzie efektu poduchy(lepiej zrobić 2 paski obok siebie niż 1 o dużej średnicy-nie będą takie grube i starczy sera:) 3) zmieniłam nieco masę serową-piekę nie od wczoraj i ta masa musi być twarda. Moja:500g sera śmietankowego(kostka) lub jakikolwiek 3xmiel, 2żółtka, 200ml kremówki- nieco więcej cukru niż w przepisie. To moja wariacja- ale można tu poszaleć- byle nie było zbyt rzadkie. Ktoś poradził żeby przy twarogu zrezygnować z budyniu- błąd! sam ser zawsze będzie po upieczeniu jak podeszwa. Moje wrażenia po upieczeniu: ciasto bardzo delikatne, puszyste i wilgotne (taki troszkę biszkopcik:) Bardzo ładnie się prezentuje. (Ser nie zrobił się brązowy). Niezwykle łatwe i efektowne. Po drobnych modernizacjach- POLECAM:)
iskiereczka84
12.05.2014 16:11 odpowiedz
Dopiero teraz zauważyłam, że odpowiedziałaś kiedyś na mój komentarz i napisałaś, że jak się samemu zmieni składniki to tak się ma, ale w składnikach jest mielony ser np. w wiaderku, a twaróg jak się zmieli to też jest mielony, więc jest nieścisłość w przepisie. Piszę blog i wiem że każdy szczegół jest ważny. Moja wina, nie przeczytałam dziś komentarzy , a ciasto zrobiłam po raz drugi. Piecze się , ale tak jak u większość, ser się zapadł od razu, żadnej kratki nie widać, masa na ciasto była bardzo rzadka i tak jak u jednej osoby zabrakło mi sera. Może jest potrzeba, aby napisać jakiej wielkości jajek użyć, konkretnie jakiej mąki i jakiego sera, bo ciasto kusi, ale jak widzę wiele osób się zawodzi.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2014 07:58 odpowiedz
On nie jest pod poduszeczką, tylko dookoła. Po prostu opadł podczas pieczenia.
Żaneta
Żaneta
05.04.2014 19:12 odpowiedz
Małe lecz nurtujące mnie pytanie - jak to się zrobiło ze pod poduszeczką również jest ser??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.01.2014 08:04 odpowiedz
Niestety w najbliższym czasie nie planuję piec tego ciasta, więc na chwilę obecną nie ma takiej możliwości.
Pasy są grubości około 1,5 -2 cm.
Magdalena
Magdalena
16.01.2014 20:49 odpowiedz
Mogłaby Pani zrobić dokładniejsze zdjęcie ciasta, nie tylko z boku, ale też od góry i ewentualnie, przy sposobności zdjęcie ciasta jak wyglądało przed włożeniem do piekarnika, żebym wiedziała jaką mniej więcej grubość miały serowe pasy? Bardzo mi na tym zależy, bo nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam przepis.
Viola
Viola
21.09.2013 14:13 odpowiedz
Zrobiłam to, i w sumie nie wiem od czego zacząć. Robiłam wg przepisu - masa serowa w woreczku to jedna wielka masakra i babranie, paski jakoś wychodziły. Po wstawieniu do piekarnika paski lekko się powykręcały. Niektóre paski w ogóle wpadły w ciasto. Po wyjęciu nie ma żadnych poduszeczek. Masa serowa lekko zbrązowiała. W smaku w sumie dobre jest, ale szału nie ma i nie było wilgotne jak było zapowiedziane, bardziej suche.
malwina
malwina
27.07.2013 09:46 odpowiedz
zrobilam wczoraj i nie wyszlo tak jak u Ciebie, uzylam sera z wiaderka z biedronki i niestety caly ser wpadl do srodka ciasta.... jakiego sera trzeba uzyc aby wyszlo tak jak u Ciebie? ser jest przeciez cięższy od masy czekladowej, wiec jakim cuem u Ciebie został na górze?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.06.2013 10:18 odpowiedz
Sery z wiaderka są rzadkie. Używając zwykłego twarogu należało pominąć budyń.
Niestety jak się samemu zmienia przepis, to czasem zdarza się że zrobi się to źle i później nie wychodzi tak jak powinno.
iskiereczka84
24.06.2013 10:15 odpowiedz
Mi niestety nie smakowało, ser wyszedł strasznie twardy i gumowy, może dlatego że użyłam zwykłego twarogu zmielonego.
Gość
Gość
30.03.2013 09:01 odpowiedz
Ser poszedł mi na dół i ogólnie ciasto nie wyszło ;-(
kasia-gotuje.pl
22.03.2013 10:13 odpowiedz
Ciasto pycha! wilgotne, nie za słodkie takie jak lubię :) Dzięki za przepis.
Ewa
Ewa
02.02.2013 18:07 odpowiedz
No niestety ten to mi nie wyszedł :( Odbiegłam trochę w prawdzie od przepisu i pewno to był błąd ale spróbuję jeszcze kiedyś powtórzyć. Ale ciasto wyśmienite wyszło a z serem zawaliłam trochę i nie był ani ładny ani smaczny.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.01.2013 20:18 odpowiedz
Nie, absolutnie nie w lodówce, bo stwardnieje :)
Gość
Gość
17.01.2013 09:43 odpowiedz
Witam ciasto wyszło pyszne mam tylko pytanko czy w przechowujemy je w lodówce?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2012 11:26 odpowiedz
Witam
Szklanka szklance nie równa i uważam, ze jednak proporcje wagowe najlepiej się sprawdzają przy przepisach, dlatego podaję właśnie gramaturę produktów. Ja mogę miec szklankę 200 ml a Pani 250 i nie chciałabym żeby ktokolwiek miał do mnie pretensje, ze ciasto nie wyszło.
Mam nadzieję, ze mnie Pani zrozumie.
delight89
delight89
17.12.2012 11:16 odpowiedz
mogłaby Pani napisać proporcje składników w szklankach a nie g?
Gość
Gość
08.12.2012 19:27 odpowiedz
a jak wychodzi ta szachownica??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2012 10:39 odpowiedz
Dokładnie o to chodzi :) Ser nie rośnie a ciasto tak. Stąd właśnie wzór poduszeczek. Tylko problemem może być trafienie na odpowiedni ser - ani za gęsty, ani za rzadki.
Kajeczka
Kajeczka
23.10.2012 12:17 odpowiedz
Czy mogłabyś wyjaśnić mi krok po kroku jak robi się to ciasto? Tzn. nie jestem pewna co do tych poduszeczek. Wydaje mi się, że z sera robię kratkę za pomocą worka, a przy pieczeniu te wolne miejsca nie zapełnione serem wyrastają w taką ciemną poduszeczkę? Czy to o to chodzi? Nie jestem pewna a chciałabym, żeby to ciasto ładnie wyglądało.
megan30
megan30
12.11.2010 19:25 odpowiedz
Kasiu! Ciasto było przepyszne, wręcz wspaniałe i faktycznie poprawiło mi humor :) :) :) Dziękuję!!! (zupełnie niepotrzebnie się zirytowałam). Smakowało nie tylko mi, ale wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować i wcale nie przeszkadzało nikomu że pasy serowe są tylko wzdłuż!!! Myślę, że ser miał zbyt zwartą konsystencję (użyję innego). Następnym razem na pewno się uda!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2010 20:57 odpowiedz
Widocznie pasy były za grube... Sera powinno wystarczyc. Na drugi raz zrób z podójnej ilości sera. Mam nadzieję, że nie miało to wpływu na smak ciasta :)
megan30
megan30
11.11.2010 17:20 odpowiedz
Katastrofa!!!:(
Własnie piekę to ciasto. Miało być na poprawę chumoru, ale strasznie się zirytowałam, zabrakło sera na pasy na cieście. Zastanawiam się jak mogło do tego dojść skoro dałam tyle sera ile jest w przepisie. Starczyło jedynie na trzy pasy wzdłuż i trzy w szerz. Zrobiłam je troszkę grubsze zgodnie ze wskazówkami z komentarzy (ok. 1,2 cm). Co zrobiłam nie tak???? :( :( :(
kamilcia_w
05.11.2010 10:35 odpowiedz
;( załamka ;(
Upiekłam wczoraj to ciasto, coś mi nie pasowało że ciasto bardzo luźne, ale uznałam że pewnie tak ma być, no i klops. Dziś rozkroiłam i jest zakalec. Pierwszy mój w życiu zakalec. Postaram się w weekend upiec jeszcze raz tym razem w piekarniku elektrycznym, nie mam szczęścia do gazówki teściowej ;(
Ps. Przynajmniej kury dziadka będą szczęśliwe ;)
gosiaa99
28.08.2010 13:54 odpowiedz
Kasiu: Hmn raz kozie smierc :)Zrobie ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.08.2010 08:13 odpowiedz
Gosiu chyba możesz użyc - chociaż nie wiem, jaką on ma konsystencję :)
gosiaa99
28.08.2010 01:54 odpowiedz
Ach zapomnialam zapytac! Myslisz, ze moge uzyc serka "cream cheese" ? Nie mam dostepu do twarogu..no chyba, ze zrobie sama. Nie chce zeby sie "linie serowe rozplynely po ciescie"
gosiaa99
28.08.2010 01:50 odpowiedz
Kasiu: nie uwierzysz, ale chyba jako jedyna nie pieklam tego ciasta:)
Kiedy..gdzies widzialam..zapisalam i zapomnialam ;) A teraz zobaczylam i juz wiem, ze musze je zrobic :))
Jest kolejne w kolejce do pieczenia ;)
Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.08.2010 22:18 odpowiedz
Efekt fali powstał sam - pod wpływem cięzaru sera i pieczenia :) Do fali nie przykładałam ręki ;)
Tylko nałóż ser zgodnie z instrukcją :)

Pozdrawiam :)
dunia
dunia
19.08.2010 22:03 odpowiedz
Witam. Popieram zachwyt wcześniej komentujących :) Chciałam tylko zapytać, jak w ogóle uzyskałaś efekt fali? Z opisu wynika, ze ciasto wylewasz do blachy, wiec jest na jednym poziomie- całe i na to nakladasz ser...i efekt poduszek potrafie sobie swietnie wyobrazić, ale skąd fale? Może czegoś nie rozumiem :P Mam nadzieje na odpowiedź, bo jutro zamierzam upiec Twoje cudo :) Pozdrawiam
Aga
Aga
24.05.2010 09:53 odpowiedz
kulinarne dzieło sztuki ! wygląda świetnie i zapewne tak smakuje :)
khasia
khasia
26.04.2010 09:40 odpowiedz
czy wysmarowanie blachy olejem jest wystarczajace aby ciasto ladnie odchodzilo?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2010 19:55 odpowiedz
Można użyć kilograma, ale nie wiem czy paski nie będą za szerokie i czy poduszeczki wyjdą ładnie :) Jeśli zależy tylko na smaku a nie na wyglądzie, to bez problemu :) A możne zrobić dwie blachy? Podejrzewam, że problemem były pozostałe 0,5 kg sera, bo zazwyczaj są one pakowane po 1 kg. A ciasto z pewnością szybko zniknie :)

Pozdrawiam :)
fifka
fifka
01.04.2010 14:10 odpowiedz
Można użyć 1 kilograma sera zamiast 0.5? Będzie miało to jakiś wpływ na ciasto czekoladowe?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.03.2010 06:52 odpowiedz
Myślę, że tak. Philadelphia ma dość zwartą konsystencję więc powinna się nadawać. Pozdrawiam :)
miska
miska
15.03.2010 23:08 odpowiedz
Czy mozna uzyc do tego serka Philladelphi?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.02.2010 18:32 odpowiedz
GP to galeria potraw, na forum Gazety :)
kwiatusek8
kwiatusek8
28.02.2010 18:30 odpowiedz
ciasto wyglada fenomenalnie, wysoko poprzeczka postawiona.chciałam tez zapytac co to jest to GP dopiero zaczynam swoja przygode z blogami.pozdrawiam i naprawde jestem pod wrazeniem ze wszystko jest takie równiutkie.
kasiek
kasiek
07.01.2010 15:23 odpowiedz
Witaj
Twoja strona to poważna konkurencja dla dorotus76 :)) Jestem z Twoim blogiem od ponad roku i widze że sie rozwija...gratulacje!
prosze o informacje jak robiłaś poduszki na tym cieście i kiedy je nakładałaś - na surowe czy podpieczone ciasto, na jaką blachę ta ilość. Bardzo dziękuję za odp.
Ps. Kasieńko a moze uda się uszeregować twoje przepisy - byłoby o wiele łatwiej szukać - plissssssssssss:))))))))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2009 11:28 odpowiedz
Wsypujemy proszek prosto z torebki. Ma to na celu zagęszczenie sera :) Pozdrawiam
1  2