16

Ciasto Pijak - przepis




Jednym z ciast jakie przygotowałam na Święta był Pijak. To lekkie i hojnie nasączone procentami ciasto przypadło do gustu wszystkim moim gościom i dlatego dziś polecam Wam je jako idealny wypiek na Sylwestra i Nowy Rok.

Składniki na formę o wymiarach 20x30 cm

Ciasto jasne:

* 3 jajka

* 1/2 szklanki cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowo kokosowe:

* 4 duże jajka

* 1/2 szklanki maku

* 1 szklanka wiórków kokosowych

* 1/2 szklanki cukru

Masa:

* 1/2 litra mleka

* 2 budynie waniliowe bez cukru

* 3/4 szklanki cukru

* 250 g miękkiego masła

* 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

Polewa:

* 3 pełne łyżki masła

* 3 łyżki mleka

* 4 łyżki cukru

* 2 łyżki kakao (z czubkiem)

Poncz:

* 1/2 szklanki wody

* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 łyżka cukru

* 5 łyżek wódki 

Dodatkowo:

* 250 ml wódki

* 1 duża paczka okrągłych biszkoptów

Ciasto jasne

Jajka ubijamy z cukrem do chwili powstania jasnej, puszystej masy, do której dodajemy olej i miksujemy minutkę, do czasu aż składniki się połączą. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (boki pozostawiamy wolne) i przelewamy do niej ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto kokosowo makowe

Spód formy (w której wcześniej piekło się jasne ciasto) wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 7-8 minut), a następnie dodajemy do niej mak oraz kokos. Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie masę przelewamy do formy, którą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 22-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia

Masa

1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy je na gorące mleko. Cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń zgęstnieje, a następnie odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia. (Aby na budyniu nie utworzył się kożuch, można przykryć go folią spożywczą ok. 20 minut po ugotowaniu, kiedy już nie paruje). 

Miękkie masło miksujemy do chwili utworzenia się jasnej, puszystej masy, a następnie dodajemy do niej po łyżce budyniu i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. Pod koniec miksowania do masy można dodac łyżkę spirytusu. 

Poncz

Łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. 

Składanie ciasta

Jasne ciasto wkładamy do blaszki i obficie je ponczujemy. Na ciasto wykładamy połowę masy, wyrównujemy ją i przykrywamy ciastem kokosowo makowym, na którym rozsmarowujemy pozostały krem. 

Wódkę przelewamy do miseczki i zanurzamy w niej całe biszkopty, które układamy na wierzchu ciasta, a kiedy całe ciasto pokryją już biszkopty, wstawiamy je na godzinę do lodówki. 

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku z grubym dnem i podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) do chwili połączenia się. Polewę odstawiamy do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszając) a następnie polewamy nią schłodzone ciasto. (Polewa nie musi byc bardzo zimna, ale nie powinna byc też zbyt gorąca)

Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc zalecam wyjąc je z lodówki około pół godziny przed podaniem. 

Smacznego :)




Opublikowano: 28 grudnia 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
slomka
slomka
11.11.2015 15:20 odpowiedz
dziekuje za odpowiedz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2015 09:36 odpowiedz
Tak, tylko wówczas ciasto nabierze jego smaku. A np. Amaretto ma bardzo intensywny aromat.
slomka
slomka
11.11.2015 03:33 odpowiedz
czy zamiast wodki moge uzyc amaretto nalbo inny alkochol?
dziekuje za odpowidz
Gość
Gość
07.11.2015 13:50 odpowiedz
piekłam jest pyszne
Dxsi
Dxsi
13.10.2015 15:47 odpowiedz
Super ciasto. Polecam! Robiłam wszystko według przepisu i wyszło fenomenalnie! !
Gość
Gość
23.09.2015 23:41 odpowiedz
Czy aby na pewno nie dodaje się zoltek do masy???? Właśnie zrobiłam masę według przepisu i coś mi chyba nie wyszło jak powinno :/
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.01.2015 23:15 odpowiedz
Czy masa zastygła?
Ada 1984
Ada 1984
22.01.2015 11:23 odpowiedz
Kasiu moja masa wyszła dość płynna czy ona zgęstnieje w lodówce? :-(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.01.2015 10:08 odpowiedz
Można je spokojnie upiec we czwartek :)
Ada1984
Ada1984
20.01.2015 08:05 odpowiedz
Kasiu potrzebuję to ciasto na sobotę czy jeśli upiekę je w czwartek rano to nie będzie za wcześnie??
prondek.jan
11.01.2015 22:29 odpowiedz
hmmm wygląda przepysznie :) w ogóle to jeden z ładniejszych blogów na jakim byłam, świetne zdjęcia :D pozdrawiam serdecznie i na pewno będę tu wracać :D
Marieta
Marieta
03.01.2015 22:52 odpowiedz
Ciasto wyglada wspaniale jak wszystkie Twoje wypieki, ale najbardziej podoba mi sie ten krawat w tle :)
takietampichcenie
02.01.2015 00:42 odpowiedz
Pyszotka, też taki robimy:)
Gość
Gość
29.12.2014 17:55 odpowiedz
"Cycki Murzynki" to podobne, a jednak zupełnie inne ciasto. Na "pijaka" na pewno kiedyś się skuszę
gin86
29.12.2014 02:13 odpowiedz
Wygląda naprawdę wspaniale :)
bobek270798
28.12.2014 21:52 odpowiedz
Świetne ciasto, pamiętam moja babcia robiła kiedyś bardzo podobne:) Ja robię takie, ale pod nazwą "Cycki murzynki" :)