633

Ciasto "Orzechowe Zniewolenie"


Wczoraj zakończył się II etap konkursu na nazwę dla TEGO sernika. Zaproponowaliście 385 nazw, więc wybór nie był prosty. Jury, w postaci przedstawicieli firmy Bakalland, najbardziej spodobała się propozycja "Sernik Cooco - Toffino), którą zaproponował/a Flambir w komentarzu nr 152. Serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy.

A na wszystkich tych, którym się tym razem nie udało, czekają jeszcze 3 ciasta, dla których szukam idealnej nazwy. Jedno z nich prezentuję już dziś, zapraszając tym samym do III etapu konkursu. Tak jak w poprzednich konkursach, możecie dodawać dowolną ilośćpropozycji, ale każda z nich musi być w osobnym komentarzu razem z adresem mailowym. I tym razem do wygrania jest zestaw bakalii firmy Bakalland o wartości 100 zł. Tak więc, zapraszam do zabawy :)

Ciasta z taką ilością orzechów nie miałam jeszcze okazji piec. I chociaż jest dość słodkie, jestem przekonana, że nie będziecie umieli się mu oprzeć.

Delikatny biszkopt, orzechowa masa budyniowa, krem czekoladowo orzechowy, masa krówkowa i cała masa karmelizowanych orzechów. Brzmi rozpustnie, prawda? :)

Składniki na blaszkę o wymiarach 40x25 cm. 

Biszkopt :

* 1 pełna szklanka mąki pszennej

* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka cukru pudru

* 7 jajek

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

* 1 litr mleka

* 2 budynie waniliowe (słodzone)

* 1 budyń toffi (słodzony)

* 1/2 szklanki cukru pudru 

* 300 g miękkiego masła 

* 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich

* opcjonalnie 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, rum, malibu)

Dodatkowo:

* 1 średni słoiczek kremu orzechowo czekoladowego (np Nutella)

Wierzch:

* 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)

Karmelizowane orzechy:

* 100 g  orzechów włoskich

* 100 g orzechów laskowych

* 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki)

* 100 g orzechów macadamia

* 100 g nerkowców

* 50 g orzeszków piniowych

* 1 szklanka cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a formę natłuszczamy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia (chodzi o to, by papier się przykleił do formy) i jeszcze papier odrobinę natłuszczamy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę a następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, dopóki piana nie będzie mocno się świecić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż dokładnie się połączą. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przelewamy je do formy i pieczemy 15 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli wbity w środek biszkoptu patyczek wychodzi suchy, wyłączamy piekarnik i pierwsze 15 minut studzimy go w otwartym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt najlepiej upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Wtedy o wiele łatwiej go pokroicie na 3 części. Jeśli nie macie czasu upiec go z takim wyprzedzeniem, lub nie posiadacie tak długiego i ostrego noża, który przekroi biszkopt a nie poszarpie go, podzielcie masę na biszkopt na 3 części i upieczcie 3 osobne, cienkie blaty. Wówczas czas pieczenia należy skrócić do ok 15 min (do suchego patyczka).

Aby przygotować masę, należy w szklance mleka rozmieszać budynie, a resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy budynie i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż budyń zgęstnieje. Budyń przez cały czas mieszamy aby się nie przypalił a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Miękkie masło miksujemy z cukrem i alkoholem (jeśli się na niego decydujecie). Do masy maślanej dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec dodajemy zmielone orzechy.

Pierwszy blat biszkoptu smarujemy kremem orzechowo czekoladowym, a na niego wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem, który także pokrywamy kremem i masą i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby zastygło, w przeciwnym razie będzie bardzo ciężko rozsmarować na nim masę krówkową.

Kiedy masa w cieście stężeje, na wierzchu rozsmarowujemy rozbitą mikserem masę krówkową. Jeśli macie problem z rozmiksowaniem masy, należy ją odrobinę podgrzać.

Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień przygotowujemy karmelizowane orzechy. Wszystkie orzechy mieszamy w jednej misce. Cukier puder umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy aż całkiem się rozpuści i odrobinę zbrązowieje. Do takiego karmelu wsypujemy orzechy, energicznie mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia. Jeszcze ciepłe orzechy umieszczamy na cieście.

Jeśli jednak nie posiadacie bardzo ostrego lub elektrycznego noża, uformujcie z ciepłych orzechów "kupki" i poukładajcie na cieście w takiej odległości, by jedna kupka przypadała na jedną porcję ciasta. 

Ciasto najlepiej smakuje gdy ma temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąc je z lodówki godzinę przed konsumpcją. 

Smacznego :)

PS. Chciałabym jeszcze Was poinformowac, że znikam na weekend, więc publikacja komentarzy i odpowiedz na wszystkie ewentualne pytania będzie miała miejsce dopiero w niedzielę późnym wieczorem. 

Miłego weekendu Kochani  :)



 



Przepis własny


Opublikowano: 25 listopada 2011
Tagi: kajmak orzechy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (633)
1  2  3  4  5 ... 13
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2016 07:16 odpowiedz
Oczywiście :) Masa krówkowa to bardzo dobry wybór :)
kasia
kasia
20.12.2016 20:09 odpowiedz
Mam pytanie - co mogę położyć na masę krówkową zamiast orzechów? niestety nie dam rady zrobić takich fantazji orzechowych,potrzebuję czegoś szybkiego i prostego na wierzch ciasta,co Pani proponuje?
Lideczka
Lideczka
03.10.2015 18:57 odpowiedz
dopiero zobaczyłam że konkurs na nazwę tego ciasta był ogłoszony kilka lat temu :)
Zobaczyłam ciasto z orzechami i już na nic nie patrzę tylko czytam czy mam produkty. Pozdrawiam serdecznie
Lideczka
Lideczka
03.10.2015 18:38 odpowiedz
ORZECHOWY RAJ... uwielbiam ciasta z orzechami :)

lidia.anna@poczta.onet.pl
Magdzikowe Wypieki
04.02.2014 14:22 odpowiedz
Moje ulubione ciasto na Twoim blogu! Pokrojone kosteczki wyglądają jak małe dzieła sztuki.
Gość
Gość
07.10.2012 21:02 odpowiedz
"Złote bakalie" themaszkosia@gmail.com
Gość
Gość
07.10.2012 21:01 odpowiedz
"Golden Nuts" themaszkosia@gmail.com
Gość
Gość
31.08.2012 16:09 odpowiedz
wygląda bardzo apetycznie,a te kosteczki takie równiutkie to jak pokroić przed kładzieniem tych orzechów?
onionchoco@gmail.com
03.01.2012 12:57 odpowiedz
Wygląda tak imponująco i orzechowo, że idealnie pasuje tu: ORZESZ TY! :)))
pozdrawiam
onionchoco@gmail.com
Monika
Monika
02.01.2012 18:50 odpowiedz
Karmelowy orzechowiec na biszkopcie. mon.grzybowska@gmail.com
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2011 17:42 odpowiedz
Witaj

Kajmak faktycznie sprawia, że orzechy "przyklejają" się do wierzchu. Ja bym jej nie pomijała.

Pozdrawiam

kulcu
kulcu
11.12.2011 15:44 odpowiedz
Witam,

ciasto jest przewspaniałe!
Mam tylko pytanie odnośnie masy kajmakowej, czy ona trzyma jakoś orzechy? Czy mogę ją pominąć?

Pozdrawiam!
Gość
Gość
01.12.2011 23:05 odpowiedz
"Kudłate ciasto"
magdagrzelak@hotmail.com
aniolekidiabelwjednym
01.12.2011 20:52 odpowiedz
Tort "Orzechowa Iluminacja Świąteczna"

slonce84-20@o2.pl

iluminacją świąteczną jest ten karmelowy wierzch :-)
aniolekidiabelwjednym
01.12.2011 20:06 odpowiedz
Tort "Karmelowa Hacjenda Orzechowych Książąt"

slonce84-20@o2.pl
Cinamonne
Cinamonne
01.12.2011 18:14 odpowiedz
Ciasto Toffinuts
panisia@op.pl
Cinamonne
Cinamonne
01.12.2011 18:13 odpowiedz
Ciasto : Orzechowy zawrót głowy ...
panisia@op.pl
izary
01.12.2011 15:50 odpowiedz
z mchu i paproci :)
roma_sk@go2.pl
kuchniamojamilosc
01.12.2011 13:57 odpowiedz
Tort "Spektrum Orzechowych Smaków"

niesiasobocina@poczta.fm
kulcu
kulcu
01.12.2011 13:52 odpowiedz
Król ciast orzechowych ze złocistą koroną

kuleec@gmail.com




kuchniamojamilosc
01.12.2011 13:16 odpowiedz
Karmelowy Tort Kudłatych Orzechów

niesiasobocina@o2.pl
Gość
Gość
01.12.2011 11:06 odpowiedz
Piękne ciasto.

Nazwałabym je "Babie lato" z powodu pajęczynki na górze i faktu, że sezon orzechowy zaczyna się, gdy babie lato zaczyna fruwać.

matlachos@op.pl
wrednazlosnica1984
01.12.2011 10:15 odpowiedz
Luksusowy Tort Orzechowych Wnuków dla Dziadka

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
pinkcake
01.12.2011 09:47 odpowiedz
Croque en coquerelle

pinkcake()gazeta.pl
pinkcake
01.12.2011 09:45 odpowiedz
Croque sur noix

pinkcake()gazeta.pl
nat
nat
01.12.2011 07:01 odpowiedz
"Magiczny las"

alexgirl@o2.pl
syska258
30.11.2011 22:56 odpowiedz
"amber nuts"

sylwia.bartkowiak@op.pl
syska258
30.11.2011 22:52 odpowiedz
"Nut cube"

sylwia.bartkowiak@op.pl
syska258
30.11.2011 22:45 odpowiedz
Według mnie pasuje : "Peanut dream"

Ciasto wygląda...oh szczerze to brak słów albo wręcz przeciwnie patrząc na ilość pomysłów aby je nazwać:) A twój 3bit, który robię na ważne okazje chyba zostanie zastąpiony!:) Dziękuje za pomysł jak sprawić by te święta były słodkie i orzechowe.
Pozdrawiam z Bytomia:)
sylwia.bartkowiak@op.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 21:49 odpowiedz
"Kamieniec"

misiabela07@o2.pl

Na pamiątkę Kamieńca Podolskiego,w którym to pan Wołodyjowski i Ketling bohaterską śmierć ponieśli - gdyby ktoś nie pamiętał ;)
alabaster
alabaster
30.11.2011 21:29 odpowiedz
"Ciasto w orzechowej sieci"

alabaster93@vp.pl
nashelly
30.11.2011 20:50 odpowiedz
Caramel Nuttiness Dream

elix2@wp.pl
nashelly
30.11.2011 20:49 odpowiedz
Budyniowa poduszka z orzechową koroną

elix2@wp.pl
nashelly
30.11.2011 20:48 odpowiedz
Budyniowa poduszka z orzechową koroną
nashelly
30.11.2011 20:46 odpowiedz
Przekładaniec "Orzechy w karmelu zaklęte"
aniolekidiabelwjednym
30.11.2011 20:40 odpowiedz
Karmelowy Tort Orzechowego Gajowego

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
30.11.2011 20:39 odpowiedz
Tort "Gajowy Orzechowiec"

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
30.11.2011 20:31 odpowiedz
Tort "Leśniczy i Jego Orzechowe Skarby"

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
30.11.2011 20:29 odpowiedz
Tort Orzechowego Leśniczego

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
30.11.2011 20:11 odpowiedz
Ciasto "Orzechowo - karmelowy kopiec Kreta"

slonce84-20@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:46 odpowiedz
"Fajna sprawa : jedzenie i zabawa"

misiabela07@o2.pl

A wymyślanie nazw dla tego ciasta jeszcze większa :)
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:44 odpowiedz
"100% orzechów"

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:43 odpowiedz
"Kamyczki na Giewoncie"

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:41 odpowiedz
" Żwirek"

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:40 odpowiedz
Ciasto "To lubię..."

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:39 odpowiedz
"Ciasto WOW" lub "LOL" - jak kto woli :)

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:36 odpowiedz
"Łzy Złotowłosej"

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:34 odpowiedz
"Ciasto na niepogodę"

misiabela07@o2.pl
misiabela07
misiabela07
30.11.2011 18:34 odpowiedz
"Ząb rekina"

misiabela07@o2.pl
trisch
trisch
30.11.2011 17:22 odpowiedz
Kasiu, genial! Czy mozna zrobic w okraglej formie i serwowac jako tort, jak myslisz? I co wowczas z ta czapa orzechowa? Da sie pokroic?
pozdrawiam oblednie zasliniona:)
1  2  3  4  5 ... 13