6

Ciasto na oleju z truskawkami



Klasyka, której nie może zabraknąć w sezonie na truskawki.

Najprostsze, najszybsze, a przy tym też najsmaczniejsze. 
Jednocześnie wilgotne i puszyste. 
Niebywale uzależniające, więc nie spodziewajcie się, że skończy się na jednej blaszce :)


Składniki na formę o wymiarach 35x28 cm:
  • 6 dużych jajek (użyłam XL)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 i 1/3 szklanki mąki 
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)

Dodatkowo:
  • ok. 500 g truskawek lub innych, dowolnych owoców (polecam jagody i morele)
  • cukier puder do oprószenia

Jajka łączymy z cukrem zwykłym i wanilinowym i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 6-7 minut (powinna powstać jasna i puszysta masa o sporej objętości).

Do masy jajecznej, cały czas miksując, powoli wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą dodajemy w kilku partiach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki  truskawki (małe owoce wystarczy przekroić na pół).

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - ok. 45-50 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Opublikowano: 10 czerwca 2019
Tagi: truskawki
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Ada
Ada
11.06.2019 23:52 odpowiedz
Witam czy wyjdzie mi to ciasto z ksylitolem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.06.2019 07:13 odpowiedz
Oczywiście
Natalia
Natalia
11.06.2019 20:23 odpowiedz
Pyszny placek, puszysty i lekki ale nie suchy, owoce nie opadają na dno, wymieszałam truskawki z rabarbarem i jabłkiem, wszystkie się trzymały. Myślę że nawet coś cięższego jak np brzoskwinie z puszki dały by radę się utrzymać :)
W każdym razie przepis w deche, szybki, prosty i pyszny. Polecam z czystym sumieniem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.06.2019 07:14 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakuje :)
Zina
Zina
10.06.2019 20:57 odpowiedz
Czy to możliwe, że pieczenie może być tak proste?
Dziękuję za przepis.Smakuje wybornie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.06.2019 07:14 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)