42

Ciasto migdałowe z gruszkami


Dopadło mnie wczoraj błogie lenistwo... Gdyby nie to ciasto, to śmiało mogłabym powiedzieć, że cały dzień spędziłam na popijaniu kawy i doglądaniu balkonowego ogródka. Sielska, idylliczna niedziela. A dziś, powrót do zabieganej rzeczywistości. Dobrze, że został jeszcze kawałek wczorajszego ciasta...

Ciasto które Wam dziś prezentuję, jest nie tylko wyśmienite w smaku, ale i bardzo oryginalnie wygląda. Osoby, które otrzymały kawałek ciasta z całym owocem były bardzo zaskoczone. Mąż mówi, że pomijając całokształt, samo ciasto jest rewelacyjne i już zażyczył je sobie z innymi owocami. Myślę, że jeśli nie jesteście fanami gruszek, możecie w podobny sposób obgotować jabłka (wówczas, dodałabym do syropu w którym będzie się gotować pół łyżeczki cynamonu). Gorąco polecam :)

Składniki:

* 2,5 szklanki wody

* 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

* 1 3/4 szklanki cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 2 jajka

* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

* 1/3 szklanki mleka

* 2 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szklanka zmielonych migdałów

* 5 gruszek

Gruszki obieramy. W rondelku mieszamy wodę ze szklanką cukru i skórką z cytryny. Podgrzewamy do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści a następnie do garnka wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut. Obgotowane gruszki wyjmujemy, a pozostały płyn gotujemy aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zgęstnieje. Powstanie z niego lukier do polania upieczonego ciasta. Owoce i lukier odstawiamy do wystygnięcia.

Mąkę mieszamy z proszkiem i migdałami. Jajka ubijamy z cukrem ok 5 minut a następnie dodajemy olej, mleko i jogurt. Kiedy składniki się połączą dodajemy 2 łyżki lukru i suche składniki i jeszcze chwilę miksujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodajemy kilka łyżek mleka.

Tortownicę o średnicy 28 cm natłuszczamy i przelewamy do niej ciasto, a następnie ustawiamy w nim gruszki w taki sposób, jak prezentuje pierwsze zdjęcia. Połowa gruszek powinna wystawać, kiedy ciasto urośnie podczas pieczenia zakryje je, co widać na kolejnych zdjęciach :)

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 - 75 min. Patyczek wbity w środek powinien wychodzić suchy. Jeśli ciasto zacznie się rumienić z wierzchu (pod koniec pieczenia) należy przykryć je papierem. Ja piekłam je dokładnie 75 minut, ale po godzinie sprawdźcie, czy jest już upieczone.

Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy pozostałym z gotowania gruszek syropem i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)

 



 



 



Źródło


Opublikowano: 23 maja 2011
Tagi: gruszki
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (42)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.08.2012 12:31 odpowiedz
Tak, myślę, ze można :)
magdalenka
magdalenka
18.08.2012 12:27 odpowiedz
Czy mozna to ciasto zrobić z gruszkami pokrojonymi w kostke i wmieszanymi w ciasto?
P.s bardzo fajny blog.
Oliwia
Oliwia
31.05.2011 19:01 odpowiedz
30 minut temu włożyłam to ciasto do piekarnika. :).
Salvador Dali
30.05.2011 14:33 odpowiedz
Wygląda na prawdę zachęcająco!:)
Ale osobiście spróbowałabym go z jabłkami lub czereśniami, bo wielką fanką gruszek nie jestem:(
justgreatfood
26.05.2011 13:39 odpowiedz
Świetnie wygląda z gruszkami w całości! pozdrawiamy
flusso
25.05.2011 11:46 odpowiedz
Ojej jak ja dawno nie jadłam gruszek, a to ciasto takie apetyczne z nimi :)
justmydelicious
25.05.2011 09:39 odpowiedz
gdy M. niedawno zrobił dla mnie gruszowy tort to tak bardzo mi zasmakował, że teraz gdy widzę takie połączenia to aż mnie skręca :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.05.2011 21:54 odpowiedz
Indy-ja witam ciepłom na blogu i dziękuję za miłe słowa :) Moje szklanki są klasyczne, mają 250 ml. Pozdrawiam :)
jurgaspassion
jurgaspassion
24.05.2011 20:50 odpowiedz
Kasiu!
Mój mąż będzie mnie na rękach nosił, jak mu piekę to ciasto-ubóstwia gruszki. No i dzień Mamy się zbliża, świetna propozycja. Dzięki wielkie,
ANIA
indy-ja
24.05.2011 16:08 odpowiedz
Kasiu, pierwszy raz się tu zjawiłam. Blog cudowny. Wielkie gratulacie!!!
I od razu pytanie. Jakiej pojemności są Twoje szklanki???
Pozdrawiam serdecznie. Ciasto zrobię na weekend! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 23:00 odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie i polecam :)
karmel-itka
23.05.2011 22:33 odpowiedz
jakie cudowne!
wygląda... och, pięknie się prezentuje!
a smaki... genialne połączenie ;]
czarna9610
23.05.2011 22:15 odpowiedz
Wygląda fantastycznie. Przy okazji wypróbuję z brzoskwiniami
abbra
23.05.2011 22:02 odpowiedz
Świetny pomysł ! Bardzo lubię gruszki - takie ciasto to coś w sam raz dla mnie :)
zaytoona
23.05.2011 21:55 odpowiedz
Zdecydowanie robi wrażenie.
Przepiękne!
majanaboxing
23.05.2011 21:19 odpowiedz
Fajne z tymi całymi gruszkami! Super!:)
elau66wr
23.05.2011 20:10 odpowiedz
Kasiu i wyobraź sobie, że ciasto z kapusty znam haha
kulinarnespotkania
23.05.2011 19:10 odpowiedz
swietny przepis i juz zapisalam do zrobienia:)
a wlasnie przypomnialam sobie, ze mam przepis na podobne ciasto tylko z jablkami w calosci, musze go gdzies odnalezc:)
ewa-jka
23.05.2011 18:15 odpowiedz
Fajny pomysl na te gruchy..utarlo sie ze trzeba je pokroic na male kawalki,ale takie spore kawaly sa rewelacyjne!!
kabamaiga
23.05.2011 15:53 odpowiedz
Taka idylla to jest to.
kini1812
23.05.2011 14:20 odpowiedz
takie ciasto to ja biorę w ciemno :)
Kasia S.
23.05.2011 13:34 odpowiedz
Oj wygląda pysznie. Gruszki i migdały to jedno z moich ulubionych połączeń :)
Ola
Ola
23.05.2011 12:18 odpowiedz
jak ono pysznie wygląda! jako, że jestem gruszkowym skrytożercą koniecznie muszę je zrobić!
kuchennefascynacje
23.05.2011 11:30 odpowiedz
Uwielbiam gruszki zwłaszcza w wypiekach, ucieszyłabym się na widok takiego kawała gruszki w moim kawałku :)
milk_chocolate84
23.05.2011 11:18 odpowiedz
jeśli smakuje tak samo dobrze jak wygląda.. to ja nie potrzebuje większej zachęty ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 10:49 odpowiedz
Iwonko polecam :)
iis111
23.05.2011 10:42 odpowiedz
bardzo lubie gruszki, ale jeszcze nigdy nie jadlam ich w ciescie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 10:29 odpowiedz
Ano przepyszne ;)
darki85
23.05.2011 10:28 odpowiedz
a mnie sie podoba, takie bardzo oryginalne (; i na pewno przepyszne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 10:24 odpowiedz
Dziękuję :)
kabka
23.05.2011 10:19 odpowiedz
wygląda rewelacyjnie :-) ładnie Ci wyrosło! w ogóle samo ciasto kusi :-)
manna_poranna
23.05.2011 10:16 odpowiedz
CUDOWNE !!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 10:02 odpowiedz
Elu specjalnie dla Ciebie za jakis czas przedstawię ciasto z kapusty kiszonej :) I to nie żart, już przepis czeka na swoją kolej :)
elau66wr
23.05.2011 09:57 odpowiedz
Rewelacja takie ciasto to jest rozkosz. aż ślinka cieknie...mniam mniam - i to mówię ja wielbicielka kapusty kiszonej haha
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 09:50 odpowiedz
Ha ha dokładnie, więcej owoców niż ciasta :)
Buziaczek
23.05.2011 09:49 odpowiedz
To nie ciasto z gruszkami, tylko gruszki w ciescie :)! Pychota :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 09:48 odpowiedz
Dziękuję :)
lutka40
23.05.2011 09:45 odpowiedz
Pięknie i oryginalnie wygląda .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 09:39 odpowiedz
Malwinko mnie właśnie ten wygląd urzekł :)
panna_malwinna
23.05.2011 09:38 odpowiedz
takie ciasta uwielbiammmm;) pięknie się prezentuje i zapewne jeszcze lepiej smakuje;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.05.2011 09:28 odpowiedz
Dzięki Joluś :)
jolantaszyndlarewicz
23.05.2011 09:27 odpowiedz
po prostu rewelacja:) świetny pomysł na ciasto:) pozdrawiam Kasiu:)