47

Ciasto migdałowe z agrestem


Niezmiernie delikatne i puszyste ciasto świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem agrestu. Klasyczny, maślany smak ucieranego ciasta dodatkowo wzbogacony został mąką migdałową. Jest na prawdę pyszne. Polecam.

Składniki:

* 270 g mąki

* 100 g mielonych migdałów

* 210 g cukru

* 200 g miękkiego masła

* 4 jajka

* 1 łyżka miodu

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 budyń waniliowy (proszek)

* 400 g agrestu

* 3 łyżki płatków migdałowych

* 2 łyżki cukru

Bardzo miękkie masło miksujemy z cukrem ok 5 minut, a następnie dodajemy jajka oraz miód i miksujemy kolejne 5 minut. Nie przejmujcie się, jeśli pojawią się grudki, a nawet ciasto będzie wyglądac ja zwarzone (to normalna reakcja na dodanie jajek do masła i po dodaniu mąki wszystko się wyrówna).

Mąkę łączymy z proszkiem,budyniem i mączką migdałową i po łyżce dodajemy do masy jajeczno maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do wyłożonej papierem i natłuszczonej formy (25 x30 cm). Na cieście umieszczamy owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i cukrem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.

Smacznego :)

 



 



 Przepis autorski


Opublikowano: 6 lipca 2011
Tagi: agrest
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (47)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.06.2013 07:43 odpowiedz
Tak jak napisałam w składnikach, ma to być proszek.
Pozdrawiam.
Ela
Ela
07.06.2013 23:12 odpowiedz
Czy ten budyń ma byc w proszku czy gotowany?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.05.2013 14:53 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
iwonaaa6
07.05.2013 14:36 odpowiedz
pyszne ciasto,robiłam z mrozonego agrestu,jestem wielka wielbicielka twojego bloga:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.02.2013 20:23 odpowiedz
Tak, tylko proszę go rozmrozić na ręczniku papierowym.
iwonaaa6
25.02.2013 14:25 odpowiedz
witam czy agrest do tego placka moze byc mrozony?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2012 23:11 odpowiedz
Po pierwsze dziękuję za miłe słowa :)

Jak chodzi o migdały - mogą byc ze skórką. Natomiast nigdy nie piekę z termoobiegiem. Wszystkie przepisy na blogu są do opcji góra+dół.

Mam nadzieję, ze ciasto będzie smakowało :)

Pozdrawiam
kachaj
kachaj
18.07.2012 22:50 odpowiedz
Super wygląda, jutro zrobię, ale standardowo już mam 2 pytania: czy mielone migdały to mogą być takie ze skórką? I czy piecze Pani z termoobiegiem?
Ogólnie świetny blog, naprawdę gratuluję i zazdroszczę, no właśnie - naprawdę :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.08.2011 22:35 odpowiedz
Pięknie dziękuję za komentarze. Pozdrawiam :)
alinkawyka
21.08.2011 22:33 odpowiedz
Ja też upiekłam to ciasto... z malinami i morelami i wszyscy goście u mnie orzekli, że jest pyyyychaaa!!! Ja w każdym bądź razie z dłonią na sercu mówię: rozpływa się w ustach. Dziękuję za wspaniały przepis i będę nadal eksperymentować z tym ciastem dodając inne owoce. Kto tego ciasta jeszcze nie piekł, niech upiecze!!! Polecam jak najbardziej!!!!
bozena-1968
21.08.2011 18:16 odpowiedz
Zrobilam takie ciasto , ale z malinami i dynią ze słoika w ramach weekendowej cukierni i dopiero dzisiaj doczytałam się , że to Twój przepis..A co do ciasta- jest pyszne...
Aleksandra
20.08.2011 18:13 odpowiedz
Pisałyśmy komentarze w tym samym czasie i nie znałam do końca Twojego stanowiska.
Życzliwa dusza przekazała mi, że szykujesz "atak" na mojego bloga za brak linka.
Chyba dlatego przyjęłam z lekka agresywny ton wypowiedzi :D. Broniący się :).

Kasiu, tak jak pisałam u siebie na blogu. Post został opisany.

Cieszę się, że to przepis autorski, bo mogę coś Tobie podpowiedzieć. Spróbowałam zrobić ciasto z roztopionym masłem. Nie wiem czy to jednorazowe szczęście, ale ciasto udało się super. Nic się nie ważyło (kilka razy miałam taki przypadek przy innym przepisie i ciasto mi nie wyrastało porządnie). Przepisy na francuskie migdałowe gateau robi się z roztopionym masłem. Ciasto jest tak dobre, że będę robić je na pewno nie raz. Będę eksperymentować z tym masłem :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2011 18:05 odpowiedz
Nie napisałam, że jestem niezadowolona, tylko jesli był tam link do mnie, to nalezy go podac. Albo teraz składac reklamację do Organizatorki, że sała tak mały link.
Aleksandra
20.08.2011 17:51 odpowiedz
Doszły mnie wieści, że jesteś niezadowolona, iż przygotowałam Twoje ciasto w ramach akcji "Weekendowa cukiernia" i nie umieściłam linka do bloga.
Przede wszystkim już w pierwszym akapicie umieściłam link do "Weekendowej cukierni".
Po drugie, wybacz, ale nie zauważyłam linka w poście "Weekendowej cukierni" do Twojego bloga. Jest naprawdę malutki. Myślałam, że to przepis jednej z organizatorek akcji.
Wczytałam się w posta i poprawiłam już mój (nie mój) błąd. Pod moim postem znajdziesz link do swojego bloga.

Uważam, że powinnaś najpierw napisać do mnie, że coś jest zrobione nie tak. Nigdy nikomu nie "ukradłam" przepisu i zawsze wpisuję źródło pochodzenia przepisu. Tym razem był link do akcji, a tam wszystkie informacje na temat pochodzenia ciasta.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.08.2011 16:36 odpowiedz
Myślę, że albo kwestia słabszego piekarnika niz mój lub śliwki puściły sok. Na przyszłość proponuję piec 10 min dłużej :)

Pozdrawiam :)
brummblogging
05.08.2011 16:25 odpowiedz
Dzień dobry! Upiekłam. Ze śliwkami. Ciasto ma obłędny smak - chyba dzięki mielonym migdałom - jest wspaniałe i wilgotne i niezbyt słodkie. Z pewnością upiekę je jeszcze z innymi owocami. Mniam!
...ze wstydem muszę przyznać - buu ach, buuu! - że mi się pośrodku blaszki nie wypiekło... czy to wina owoców? zjadamy dookoła :) pycha!
Fajny blog, gratuluję!
pieczarka_mysia
10.07.2011 09:41 odpowiedz
Ciasto wyszlo przepyszne! Wszystkim go serdecznie polecam :) Pycha!
Dziekuje Kasiu za pyszny przepis, pozdrawiam i zycze milej niedzieli ; )
Andzik
Andzik
09.07.2011 16:19 odpowiedz
Spieszę powiadomić,że zrobiłam ciasto. Wyszło świetnie (tak też smakowało wg opini publicznej). Został jeszcze miód, który gdzies sie zgubił w przepisie- dodałam go do ciasta podczas ucierania. Nie wiem, czy takie miało być jego przeznaczenie- ale wyszło dobre...Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2011 20:40 odpowiedz
Tak, tak, dodajemy do mąki :) Już poprawiłam :)

Pozdrawiam ciepło i czekam na recenzję :)
Andzik
Andzik
07.07.2011 20:37 odpowiedz
Mam pytanie- przełykam ślinkę na widok ciasta, spisuje produkty, bo jutro na pewno go zrobię, ale został ten proszek budyniowy w przepisie niewykorzystany. Rozumiem, że dodajesz go do mąki? (tak jak sie dodaje mąkę ziemniaczaną).
Dzieki za super pomysły ;)
Ola
Ola
07.07.2011 16:41 odpowiedz
Ciasto z agrestem-jeszcze nie jadłam, ale musi być pyszne..
waniliowakawiarenka
07.07.2011 16:10 odpowiedz
A wiesz ... tak patrzę sobie na zdjęcie jeszcze nie upieczonego ciasta - i bardzo mi się podoba! Płatki migdałowe z agrestem - nieznany jest mi ten smak:) A tyle agrestu w ogrodzie...;)
pieczarka_mysia
07.07.2011 10:20 odpowiedz
Dziekuje za odpowiedz i napewno skorzystam :)

Pozdrawiam i zycze milego dnia ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2011 09:53 odpowiedz
Zdecydowanie bardziej to polecam :) Jest REWELACYJNE :)
pieczarka_mysia
07.07.2011 08:50 odpowiedz
Pieknie wyglada :) a powiedz mi Kasienko prosze ktore bardziej polecasz ciasto z agrestem - Twoje nowe wczoraj upieczone czy te poprzednie, ktore masz juz na blogu?, bo dzisiaj mam smaka na cos agrestowego.

Pozdrawiam serdecznie
karmel-itka
07.07.2011 07:34 odpowiedz
właśnie agrest czeka w lodówce.
hmmm... xd
majanaboxing
06.07.2011 20:30 odpowiedz
To ciasto musi być pyszne :)) Lubię agrest :)
jolantaszyndlarewicz
06.07.2011 19:19 odpowiedz
no tak, a ja dziś zeżarłam wszystkie kulki z krzaków:) ...nie było ich wpr\awdzie wiele, ale na placek by starczyło:) ....pozdrawiam i porywam kawałek:)
gosiab_3
06.07.2011 18:57 odpowiedz
super wyglada!!! chcialoby sie siegnac po ten kawaleczek czekajacy na talerzyku....

Pozdrawiam Kasiu :)
aciri
06.07.2011 18:22 odpowiedz
Wygląda przepięknie. Ładnie wyrosło:)
kaaasiuniaa
06.07.2011 17:50 odpowiedz
Nie wiem jak to się stało ale nigdy nie jadłam jeszcze ciasta z agrestem, chętnie nadrobię Twoim przepisem :-) Wygląda wspaniale.
asiek_ba
06.07.2011 16:00 odpowiedz
O czarodziejko! Oto jak z borówek wyczarować piękne i pyszne ciasto z agrestem i migdałami:):):) To chyba tylko ty potrafisz:):) Cudne zdjęcia, ciasto trafia na listę "do wykonania":)
Pozdrawiam serdecznie!
Asiek
berrypunch
06.07.2011 14:59 odpowiedz
Ależ cudowne, muszę jechać do babci po agrest ! :)
kulinarnespotkania
06.07.2011 14:48 odpowiedz
porywam kawalek tego wspanialego ciasta i zmykam:)
restauracjadomowa
06.07.2011 11:21 odpowiedz
pysznie wygląda:)
judik1119
06.07.2011 11:12 odpowiedz
Pięknie się ciacho prezentuje:) Szkoda że u mnie w regionie ciągle leje i nie ma jak kupić owoców bo na pewno bym się skusiła na kolejne z Twoich cudnych ciast:)
Oliwka
Oliwka
06.07.2011 11:09 odpowiedz
Świetny przepis! Uwielbiam agrest i jak tylko dostanę go w swoje ręce to upiekę ciasto na pewno.

Jak jedząc i piekąc takie pyszności utrzymujesz figurę?:) Podziwiam.
msbella
06.07.2011 10:00 odpowiedz
wygląda wyśmienicie, chyba wypróbuję, bo mi został jeszcze jeden krzak agrestu (nie kompletny już) do obrania
od-kuchni
06.07.2011 09:47 odpowiedz
Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda to już jestem jego wielką fanką!
darki85
06.07.2011 09:39 odpowiedz
kręcę nosem na widok agrestu, ale ostatnio znalazłam fajny przepis Dorotki i chce wypróbować. Mam nadzieje, że będzie tak pysznie wyglądać jak Twoje (:
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2011 09:26 odpowiedz
Dziękuję Wam :)
margot11
06.07.2011 09:24 odpowiedz
uwielbiam ciasta z agrestem a to twoje Kasiu wygląda przepysznie
milk_chocolate84
06.07.2011 09:19 odpowiedz
trzeba agrestu poszukać ;) Pod tą kawę co teraz pije byłoby dobre.. :)
goh_amku-amku
06.07.2011 09:04 odpowiedz
wow! wygląda fenomenalnie, zarówno przed, jak i po:) (i domyślam się że w trakcie również:)))
ugotujmy
06.07.2011 08:47 odpowiedz
agrest cudowny!
wegeblog
06.07.2011 08:29 odpowiedz
Bardzo fajne zdjęcia :)
wiosenka27
06.07.2011 08:26 odpowiedz
Nie mam skąd zdobyć agrestu, na targ się raczej w taką pogodę nie wybiorę ale przepis zapiszę bo pysznie się zapowiada:)