4

Ciasto Mars




Chwilowa przerwa od przepisów z grzybami na rzecz słodkości na zbliżający się weekend :)

I na tę okoliczność proponuję Wam bardzo proste, smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut. 

Nie dajcie się zmylić - ciasto, pomimo obecności masy kajmakowej oraz batonów wcale nie jest bardzo słodkie i nawet sugerowałabym spróbowanie zarówno masy jak i bitej śmietany i ewentualne dosłodzenie, jeśli wolicie ciasta słodsze. 

Tak więc jeśli macie wolną chwilę i brakowało Wam do tej pory pomysłu czym porozpieszczać się po całym tygodniu pracy i szkoły, to pozostaje mi życzyć Wam słodkiego weekendu :) 

 

Składniki na formę o średnicy 25x30cm:

* 300-350 g herbatników

* 1 puszka masy kajmakowej 

* 70 g gorzkiej czekolady

Masa z Marsami:

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki

* 4 płaskie łyżki cukru pudru

* 6 batonów Mars (300 g)

* 2 łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

Masa śmietanowa:

* 500 ml kremówki

* 1 Śnieżka

* 2 łyżeczki żelatyny

* 70 ml wrzątku

Spód formy wykładamy warstwą herbatników. Masę kajmakową przekładamy do miski, energicznie mieszamy trzepaczką by nabrała jednolitej konsystencji, a następnie rozprowadzamy ją na herbatnikach i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy. 

Z kremówki odlewamy 4 łyżki, a resztę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania jednolitej masy. 

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy odlaną wcześniej śmietankę. Kiedy żelatyna osiągnie temperaturę pokojową, cały czas miksując, wlewamy ją do masy. Na koniec dodajemy pokrojone w niewielką kostkę Marsy i mieszamy łyżką. 

Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równomiernie rozprowadzamy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. 

Drugą porcję żelatyny również rozpuszczamy we wrzątku, a następnie łączymy z 4 łyżkami kremówki. Resztę śmietanki łączymy ze Śnieżką i miksujemy do chwili, aż zgęstnieje. Na koniec, cały czas miksując, dolewamy schłodzoną żelatynę. Masę od razu przekładamy na ciasto i posypujemy startą czekoladą. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego :)

INNE PRZEPISY Z BATONAMI I PRALINKAMI

 Sernik z Marsami

 Sernik ze Snickersami

 Sernik z Twixami

 Tort Ferrero Rocher

 Ciasto Rafaello


Opublikowano: 15 września 2017
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Agata Bebe
Agata Bebe
22.09.2017 10:23 odpowiedz
Dzisiaj po pracy będę robiła na jutrzejszą imprezę.
Gość
Gość
16.09.2017 07:22 odpowiedz
Bende robila wieczorem jak zrobie to sie pochwale.Bardzo dziekuje za przepis Pozdrawiam
KaFka
15.09.2017 20:39 odpowiedz
Niebo w gębie!
wypiekibeaty
15.09.2017 11:56 odpowiedz
Ciasto wygląda przepysznie, tylko czuję, że po jego zjedzeniu wyrzuty sumienia by mnie mogły zabić ;)