
Chwilowa przerwa od przepisów z grzybami na rzecz słodkości na zbliżający się weekend :)
I na tę okoliczność proponuję Wam bardzo proste, smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut.
Nie dajcie się zmylić - ciasto, pomimo obecności masy kajmakowej oraz batonów wcale nie jest bardzo słodkie i nawet sugerowałabym spróbowanie zarówno masy jak i bitej śmietany i ewentualne dosłodzenie, jeśli wolicie ciasta słodsze.
Tak więc jeśli macie wolną chwilę i brakowało Wam do tej pory pomysłu czym porozpieszczać się po całym tygodniu pracy i szkoły, to pozostaje mi życzyć Wam słodkiego weekendu :)

Składniki na formę o średnicy 25x30cm:
* 300-350 g herbatników
* 1 puszka masy kajmakowej
* 70 g gorzkiej czekolady
Masa z Marsami:
* 500 g mascarpone
* 250 ml kremówki
* 4 płaskie łyżki cukru pudru
* 6 batonów Mars (300 g)
* 2 łyżeczki żelatyny
* 70 ml wrzątku
Masa śmietanowa:
* 500 ml kremówki
* 1 Śnieżka
* 2 łyżeczki żelatyny
* 70 ml wrzątku
Spód formy wykładamy warstwą herbatników. Masę kajmakową przekładamy do miski, energicznie mieszamy trzepaczką by nabrała jednolitej konsystencji, a następnie rozprowadzamy ją na herbatnikach i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Formę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Z kremówki odlewamy 4 łyżki, a resztę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania jednolitej masy.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy odlaną wcześniej śmietankę. Kiedy żelatyna osiągnie temperaturę pokojową, cały czas miksując, wlewamy ją do masy. Na koniec dodajemy pokrojone w niewielką kostkę Marsy i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równomiernie rozprowadzamy i układamy na niej kolejną warstwę herbatników.
Drugą porcję żelatyny również rozpuszczamy we wrzątku, a następnie łączymy z 4 łyżkami kremówki. Resztę śmietanki łączymy ze Śnieżką i miksujemy do chwili, aż zgęstnieje. Na koniec, cały czas miksując, dolewamy schłodzoną żelatynę. Masę od razu przekładamy na ciasto i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
INNE PRZEPISY Z BATONAMI I PRALINKAMI





Opublikowano: 15 września 2017