32

Ciasto "Lion"




Nasi znajomi śmieją się, że kiedykolwiek nie przeszukaliby naszej lodówki, dwa produkty zawsze się w niej znajdą.           

Kremówka i mascarpone.       

Te dwa składniki traktuję jako bazę do przygotowania niezawodnego i lekkiego kremu do ciast, tortów czy szybkiego deseru z owocami. A jeśli, tak jak w mojej dzisiejszej propozycji, dodamy do nich herbatniki, masę krówkową i kilka batonów Lion, to w mniej niż 30 minut możemy przygotować pyszne i oryginalne ciasto.  

W śmietanowo serowej masie batony bardzo przyjemnie się rozpływają i tracą swoją początkową twardość. Również ciastka, które przyjmują wilgoć masy stają się miękkie i rozpływają się w ustach. 

W rezultacie, po co najmniej kilkunastogodzinnym leżakowaniu w lodówce, otrzymujemy pyszne - chociać odrobinę słodkie - ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom batonów Lion :)

(Jeśli jednak nie przepadacie za tymi batonami, świetnie sprawdzą się tu pokrojone w kosteczkę batony Mars). 

Składniki:

* ok. 350 g herbatników (1,5 dużego opakowania)

* 1 puszka masy krówkowej (500 g)

Masa z batonami:

* 500 g mascarpone

* 250 ml kremówki (36%)

* 5 dużych batonów Lion (XXL)

* 4 łyżki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

* 600 ml kremówki

* 3 zagęstniki do śmietany (fixy)

* 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

* 50 g gorzkiej czekolady 

Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Masa o wiele łatwiej będzie się nakładać, jeśli dokładnie i energicznie wymieszacie ją trzepaczką.  

Mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy (początkowo na wolnych obrotach, aby zbytnio nie chlapało, a następnie na najszybszych) do chwili, aż masą będzie gęsta (znacznie gęściejsza niż bita śmietana). Do gęstej masy dodajemy pokrojone w plasterki batony. Masę nakładamy na herbatniki, wyrównujemy wierzch i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 

Na trzeciej warstwie ciastek umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wierzch posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą i wstawiamy do lodówki co najmniej na całą noc, a najlepiej na 24 godziny, aby herbatniki zmiękły. 

Smacznego :)       

Źródło 


Opublikowano: 24 października 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (32)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.11.2016 22:20 odpowiedz
Tak jak jest napisane w przepisie - w plasterki. Nie mogą jednak być zbyt grube. Ewentualnie może też być niezbyt wielka kostka.
Gość
Gość
09.11.2016 13:55 odpowiedz
Ciasto wygląda super! ale mam pytanie, jak najlepiej pokroić batony?
pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.03.2016 14:47 odpowiedz
Dziękuję za przemiły komentarz :)
karrenn
24.03.2016 09:53 odpowiedz
Super, polecam. Z początku obawiałam się, czy poradzę sobie z wykonaniem tego ciasta ... ale nie było problemu. Pani Kasia tak wszystko szczegółowo opisuje, że dla takiego laika jak ja poruszającego się w kuchni, nie było problemu. Dzięki Pani Kasi polubiłam gotować. Korzystam tylko z Jej przepisów - są sprawdzone i pyszne.
Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.03.2016 08:54 odpowiedz
Tak, oczywiście.
wika
wika
21.03.2016 22:14 odpowiedz
czy zamiast kremówki 36% można użyć 30% ?
Asia
19.11.2015 22:33 odpowiedz
Apetycznie wygląda! :D pozdrawiam
lenka
lenka
16.02.2015 13:31 odpowiedz
super dobre ciacho!!! moja rodzinka je uwielbia!!!! i mało roboty a zawsze wychodzi:)))
ewa
ewa
01.05.2014 10:06 odpowiedz
Okropne. Serek i 36 procentowa kremówka- masa bardzo ciężka i tłusta. Polecam mascarpone zastąpić delikatnym serkiem twarogowym i użyć 30 procentowej kremówki plus żelatyna. Robiłam i ciasto jak dla mnie dużo smaczniejsze :) Z mascarpone nie mój smak.
Paulina
Paulina
22.01.2014 15:49 odpowiedz
Mniam. Zrobiłam na przyjęcie urodzinowe. Wszystkim smakowało. Nie było za słodkie. Jednak masę kajmakową zrobiłam tak - zmiksowałam ( około 8 minut) 50 g masła i do tego dodawałam łyżką masę kajmakową. Ciasto bardzo smaczne. Szybko znika :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.11.2013 15:21 odpowiedz
Tak, to jest ciasto zdecydowanie dla miłośników ciast słodkich. Niemniej jednak ciesze się, że ciasto smakowało.
Pozdrawiam
algaria
20.11.2013 15:15 odpowiedz
Zrobiłam, ciasto przepyszne, ale bardzo słodkie, nawet z mniejszą ilością cukru dodanych do kremu i śmietany - masa krówkowa przesładza całe ciasto... Mimo wszystko ciasto Lion weszło do mojego repertuaru.
jolantaszyndlarewicz
09.11.2013 21:32 odpowiedz
Liony lubię tak sobie:) .... ale w cieście wyglądają cudnie)
fantazjemagdyk
06.11.2013 18:39 odpowiedz
Dziękuję Ci za ten przepis, ciasto pyszne, a rodzinka zachwycona. Kuszą mnie jeszcze inne Twoje przepisy, więc będę wpadać. tymczasem chwalę się u siebie tym ciastem.
Gorąco pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2013 14:15 odpowiedz
Miło mi, że ciasto smakuje :)
Pozdrawiam :)
justyna021882
01.11.2013 13:06 odpowiedz
zrobiłam,robi się błyskawicznie i tak samo szybko znika:))pychota..
renata
renata
30.10.2013 06:23 odpowiedz
Zrobiłam... i było pyszne! A nawet mój syn , który dotychczas akceptował tylko 3-bita (nie je innych ciast!!!) stwierdził, że to jest dużo pyszniejsze. Jak dla mnie nie ma lepszej rekomendacji:).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2013 20:19 odpowiedz
Mirabelka - o, tutaj :) www.redmug.pl/sklep/product.php?id_product=199

Olu cieszę się, że smakował :)
Ola
Ola
28.10.2013 15:16 odpowiedz
Ciasto przepyszne! Kasiu, dziękuję za cudny przepis.
Mirabelka
28.10.2013 12:33 odpowiedz
Kasiu, gdzie kupiłaś tę śliczną paterę? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.10.2013 12:46 odpowiedz
Ser i śmietana muszą być miksowane razem. Nie wolno robić tego oddzielnie.
Ja też od razu dodaję cukier.
agattekh
25.10.2013 12:14 odpowiedz
Uwielbiam to ciacho, ale zachęcam do zrobienia samemu masy krówkowej z mleka skondensowanego, nie ma porównania :-)
nadia_j
nadia_j
25.10.2013 12:00 odpowiedz
Czy robiąc masę z batonikami śmietanę, ser i cukier miskujemy razem od początku, czy ser i cukier dodajemy do ubitej wcześniej śmietany?
lucynella
25.10.2013 00:00 odpowiedz
cudo :) padnę jeśli nie spróbuję :D
majanaboxing
24.10.2013 23:12 odpowiedz
Wspaniale wygląda! muszę kiedyś zrobić taką pyszność. :)
wenus-lifestyle
24.10.2013 22:37 odpowiedz
Śliczne ciasto :) Mam nadzieje, że smakuje tak samo jak wygląda :)
nemisiek
24.10.2013 21:30 odpowiedz
Wow, robi wrażenie;)
gin86
24.10.2013 17:51 odpowiedz
Wieki Lionów nie jadłam. Pysze musiało być to ciasto :)
gosik2.0
24.10.2013 10:41 odpowiedz
Fajne ciasto do wypróbowania. Zapowiada się weekend z gośćmi. Szukałam ciasta z kremem. Może właśnie to?
blenda2007
24.10.2013 10:37 odpowiedz
sprobuje wykonac:)
Aga
Aga
24.10.2013 10:00 odpowiedz
Ale super muszę zrobic:)
Magda C.
24.10.2013 09:02 odpowiedz
Genialnie się prezentuje! Niesamowite jak dzięki niewielu składnikom może powstać takie cudeńko :)