85

Ciasto Latte Macchiato




Jakiś czas temu, dla spóźnionych gości urodzinowych, przygotowałam fantastyczne, kawowe ciasto z dodatkiem likiereu Baileys i masą na bazie waniliowych serków homogenizowanych oraz mleka w proszku. Dodatkowo ciasto przekładane jest biszkoptami, które dość obficie nasączone kawowym ponczem i oprószone gorzkim kakao przypominają smak włoskiego tiramisu. 

Ale też dzięki tym wilgotnym biszkoptom ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Pamiętajcie jednak, że decydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie warstwy i smaki dokładnie się ze sobą połączą, więc warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości :)

Jeśli lubicie kawowe słodkości, ciasto z pewnością przypadnie Wam do gustu. A dla mnie już teraz jest numerem jeden na liście świątecznych wypieków.               

Gorąco polecam.       

Składniki na formę 24x28 cm

Biszkopt:

* 4 duże jajka (XL)

* 1 szczypta soli

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     

Krem:

* 200 g bardzo miękkiego masła

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)

* 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Poncz:

* 5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)

* 100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)

Dodatkowo:

* 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

* gorzkie kakao  

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (co najmniej 7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ciasto wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem aby ociepliło się do temperatury pokojowej.

Smacznego :)  

Inspiracja     


Opublikowano: 21 października 2013
Tagi: kawa
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (85)
1  2
Anula
Anula
21.12.2018 07:06 odpowiedz
Ciasto na tegoroczne święta ????. Tylko kiedy najlepiej je zrobić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2018 07:34 odpowiedz
Nie wcześniej niż w niedzielę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2018 18:08 odpowiedz
Obawiam się, że mascarpone będzie za ciężkie. Z ricottą nigdy nie robiłam ciast, więc ciężko mi powiedzieć, ale myślę, że będzie lepszym wyborem niż mascarpone.
ewelina
ewelina
30.03.2018 20:43 odpowiedz
Witam, robilam to ciasto juz kilka razy i zawsze wychodzilo przepyszne. Chcialabym je zrobic ponownie ale w kraju w ktorym obecnie przebywam nie mam dostepu do serka homogenizowanego, czym moglabym go zastapic? mascarpone a moze ricotta?
Gość
Gość
28.12.2017 13:23 odpowiedz
przepyszne, uwielbiam:) i mój mąż też
ilenia
11.03.2016 14:51 odpowiedz
Zrobiłam. Bałam się trochę, że mleko w proszku będzie mocno wyczuwalne w cieście (spróbowałam samą masę i zdecydowanie się przebijało), ale po złożeniu i nocy w chłodzie wszystkie smaki ładnie się przegryzły. To ciasto zdecydowanie dla miłośników kawy, chociaż osobiście wolę tiramisu, bo ma lżejszy smak.
Gość
Gość
09.12.2015 12:23 odpowiedz
Rewelacja!!!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2015 07:46 odpowiedz
Obawiam się, że jednak nie da się go zastąpić. Jest dość istotne w masie. Nawet pominięcie go nie jest rozwiązaniem, bo zmieni się jej konsystencja.
ervisha
07.12.2015 11:31 odpowiedz
Czym zastąpić mleko w proszku?
sylwia19851
sylwia19851
23.12.2014 11:38 odpowiedz
zrobiłam, pyszne . Polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2014 07:25 odpowiedz
Możesz pominąć likier (dodając 100 ml wody) lub zamiast niego dodać 50 ml wódki, aby uzyskać lekko alkoholowy posmak ponczu.
sloneczko085
01.12.2014 23:08 odpowiedz
Kasiu mam pytanko czy można zastąpić czymś ten likier kawowy?chciałabym zrobić to ciasto ale nie posiadam likieru.Kawy nie pijam ale ciasta kawowe mogłabym jeść non stop :) będę wdzięczna za odpowiedź.
sweet cherimoya
01.12.2014 19:52 odpowiedz
Nie lubię pierników, ale na ten się chyba skuszę. Przekonało mnie zdanie, że smak przypraw korzennych nie dominuje. A poza tym wygląda naprawdę kusząco. I co teraz wybrać na te święta? Makowca na krucho-drożdżowym cieście czy ten piernik?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.11.2014 15:49 odpowiedz
Oczywiście, alkohol można pominąć.
Jak chodzi o biszkopty, to proszę postępować według przepisu i koniecznie je nasączyć, a kakaem posypać dopiero przed podaniem - wówczas będzie najlepiej wyglądać :)
m
m
18.11.2014 22:45 odpowiedz
Czy można pominąć dodatek alkoholu do ponczu?czy ciasto straci wtedy w smaku (bedzie mdłe?)ewentualnie czy zamiast likieru mozna dodac wódke?przymierzam sie upiec na przyjecie urodzinowe dziecka...martwi mnie tez górna warstwa biszkoptów: czy nie zrobi sie rozmokla, kakao wilgotne?chodzi o efekt wizualny. na blogu wyglada oblednie ale zdjecia tez sa profesjonalne,piekne...zawsze robia wrazenie :) z góry dziekuje za odpowiedz i gratuluje pasji oraz pracy włożonej w prowadzenie bloga
jolantaszyndlarewicz
18.11.2014 10:22 odpowiedz
Kasiu przepyszne jest to ciasto:) Długo się do niego zbierałam i w końcu upiekłam. Nie chciał mi tylko biszkopt wyjść, nie wiem dlaczego .... robiłam dwa podejścia i w końcu zrobiłam ze swojego przepisu ... ale jak widać po Twoim zdjęciu i komentarzach tych, którzy piekli przede mną to ja coś nie tak musiałam zrobić:). Zmniejszyłam ilość cukru w masie do 1/4 szklanki i powiem Ci, że to ciasto wcale nie jest słodkie. Czuć w nim kawę, która wspaniale łączy się ze smakiem masy .... nam bardzo posmakowało:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2014 13:21 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
kuchennefascynacje
04.08.2014 12:42 odpowiedz
Rewelacyjne ciasto. Wszyscy wsuwali aż uszy się trzęsły :)
martex.82
28.05.2014 12:06 odpowiedz
Kasiu, ciacho jest rewelacyjne, rozpływa się w ustach, jak wszystkie Twoje przepisy i ten sprawdził się w 100 %. Dzięki serdeczne, pozdrawiam :)
Marta
Marta
22.04.2014 15:17 odpowiedz
Zrobiłam na świeta- rewelacja, napewno powróce do przepisu :)
Alix 87
Alix 87
09.04.2014 16:40 odpowiedz
To było masło 82% (łaciate), zwracam na to uwagę, żeby nie było to masło o niższej zawartości tłuszczu. Za Pani radą dam więcej :-) Najbardziej zaskakuje mnie w tym cieście to, że kakao nie nasiąka wilgocią, jest cały czas w tym samym kolorze, strukturze, co zapewnia ciastu przeeepiękny widok!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.04.2014 21:30 odpowiedz
A jakie to było masło? Jeśli masa wyszła za rzadka, mam podejrzenia, że mogło to nie być masło 82% tłuszczu, tylko jakieś roślinne. Wówczas masa nie stężeje odpowiednio.
Jeśli jednak było to prawdziwe masło i pomimo tego masa nie związała, proszę dodać ok. 70-80 g masła więcej.
Alix 87
Alix 87
08.04.2014 20:07 odpowiedz
Witam Pani Kasiu, ciasto fenomenalne, robiłam na Boże Narodzenie, teraz chcę powtórzyć, ale proszę o radę: za pierwszym razem krem wyszedł nieco za rzadki, jak zmienić proporcje, aby był bardziej zwarty? Dodać więcej mleka w proszku, więcej masła?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2014 07:59 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakowało :)
Pozdrawiam
tajka81
tajka81
06.04.2014 07:24 odpowiedz
Ciasto zrobiłam, wyszło pyszne, nie za słodkie, mięciutkie, rozpływało się w ustach. Pięknie się prezentuje, robi się go bardzo szybko, na pewno będzie jeszcze powtórka. Przepis juz rozdany :)
soulstorm-everywhere.blogspot.com
19.03.2014 07:14 odpowiedz
wygląda rewelacyjnie.
uwielbiam ciasta o smaku kawy!
AnnaK81
AnnaK81
26.12.2013 19:12 odpowiedz
pyszne...masa jest obłędna i uzależniająca.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.12.2013 21:19 odpowiedz
Myślę że tak, ale z pewnością masa będzie bardziej zbita.
bartosowa
bartosowa
18.12.2013 19:26 odpowiedz
Kasiu, a jak myślisz, czy zastąpienie serka homo serkiem z wiaderka wyjdzie temu ciastu na dobre? Mam całe wiadro a nie chce mi się piec tradycyjnego sernika.
wedelka
18.12.2013 10:30 odpowiedz
Po wielu perypetiach przy pieczeniu tego ciasta, w końcu mi się udało :) Wg mnie wyszło całkiem smacznie. Trochę przypominało moje ulubione tiramisu :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2013 10:10 odpowiedz
Miło mi, że ciasto smakowało i dziękuję za podzielenie się opinią :)
Gość
Gość
11.12.2013 09:26 odpowiedz
Zrobiłam, wprawdzie z małymi zmianami, ale ciasto i tak jest rewelacyjnie pyszne, lekkie, wilgotne, rozpływające się w ustach i z każdym dniem lepsze. Serdecznie dziękuję za fajny przepis!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2013 23:11 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakowało :)
AleX
AleX
06.12.2013 23:00 odpowiedz
Ciasto rewelacja! Piekłam na urodziny mojej mamy. Mężowi i tacie tak smakowało, że wręcz bili się o kolejne kawałki :) Dołączył do nich mój brat, który zawsze twierdził, że nie lubi ciast kawowych i stało się : Polubił :D Powiedział: Takie ciacho- to jest mistrzostwo! Dziękuję Kasieńko za przepis :*
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2013 21:50 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
oleksy09
oleksy09
05.12.2013 11:11 odpowiedz
Ciasto bardzo pyszne nie zaslodkie polecam latwe w wykonaniu a jestem poczatkujaca kucharka fantastyczny przepis dziekuje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2013 18:20 odpowiedz
Dziękuję, bardzo mi miło :)
fantazjemagdyk
24.11.2013 17:06 odpowiedz
skorzystałam z przepisu na biszkopt :) dzięki wielkie bardzo lubię u Ciebie bywać. Pozdrawiam :)
wenus-lifestyle
20.11.2013 21:32 odpowiedz
Pięknie podane ;)
Ewa
Ewa
20.11.2013 20:30 odpowiedz
Upiekłam to ciasto i jest przepyszne! Masa na mleku w proszku smakuje bardzo ciekawie. Dziękuję za przepis. Ewa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2013 18:11 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
Justyna
10.11.2013 17:47 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj. Wyszło wyśmienite:-) Polecam wszystkim którzy jeszcze się zastanawiają czy próbować!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2013 23:33 odpowiedz
Kaszę można zastąpić bułką tartą lub spód formy wyłożyć papierem.
Justyna
08.11.2013 22:50 odpowiedz
Czy biszkopt można piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia? Jeżeli nie to czym zastąpić kaszę mannę? Dziękuje i pozdrawiam
Małgorzata Z
04.11.2013 18:02 odpowiedz
Po prostu śliczne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2013 18:17 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Beata
02.11.2013 18:13 odpowiedz
Pyszne ciasto! Mimo tego, że nie jestem fanką ciast kawowych, to podbiło moje serce :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2013 12:36 odpowiedz
Miło mi, że Wam smakowało :)

Pozdrawiam
IWONA
IWONA
02.11.2013 12:04 odpowiedz
Ciasto udało się. Jest faktycznie słodkie, ale ciasto powinno być słodkie (?). Nasączyłam kawą z dodatkiem kawowego rosolisa z Łańcuta (taki miałam w domu). Zgodnie z przepisem - krem wymaga przegryzienia się w lodówce. Smaczne i - jak pisze Julia do powtórzenia, na wyjątkowe okazje. Dziękuję Kasiu za świetny pomysł, mnie i gościom smakowało.
Julia
Julia
29.10.2013 14:44 odpowiedz
Super ciasto. Im mocniej naponczowane tym lepsze. Zdecydowanie do powtórzenia.
Ola
Ola
28.10.2013 15:18 odpowiedz
Kasiu zrobiłam je na urodziny synka i nie ma już po nim śladu. Goście byli zachwyceni.
1  2