543

Ciasto "Kuszenie Pijanych Rodzynek "


Dobiegł końca 4 etap konkursu na nazwę dla proponowanego przeze mnie w zeszłym tygodniu ciasta świątecznego. Jury podjęło decyzję, że idealną nazwą dla TEGO ciasta jest "Bakaliowa Sonata" zaproponowana przez Beatę z Grudziądza. Serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy :)

Tym czasem proponuję Wam już ostatnie ciasto w tym konkursie. I do czwartku czekam na Wasze propozycje nazwy. To już ostatni konkurs, w którym do wygrania jest zestaw bakalii o wartości 100 zł. I ostatnia chwila, by z tych bakalii przygotowac świąteczne ciasto.

Tak jak w poprzednich etapach, możecie zostawiac tyle propozycji, ile tylko przyjdzie Wam na myśl, pamiętając jednak, że każda z nich musi byc w osobnym komentarzu, z adresem mailowym.

Tak więc serdecznie zapraszam do znalezienia nazwy na kolejne wielopokoleniowe ciasto, które gościło już nie jeden raz w moim rodzinnym domu i które gorąco Wam polecam na święta.

Ciasto:

* 6 dużych jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka mąki

* 2 łyżki kakao

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

* 200 g miękkiego masła

* 2 słodzone budynie

* 600 ml mleka (ok 2.5 szklanki)

* 200 g gorzkiej czekolady

* 1 pełna łyżka cukru pudru

* 3 łyżki rumu

Polewa czekoladowo rodzynkowa:

* 500 g rodzynek

* 1 szklanka rumu 

* 200 g mlecznej czekolady

* 100 g masła

Dodatkowo:

* słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

* 3 łyżki rumu

Przygotowanie ciasta rozkkładamy na 2 dni. Pierwszego dnia zalewamy rodzynki rumem i odstawiamy na 24 godziny, mieszając je co jakiś czas. Dzień wcześniej pieczemy też biszkopt.

Jajka ubijamy z cukrem do czasu aż znacznie nie powiększą objętości i nie staną się jasne i puszyste (ok 10 minut). Mąkę łączymy z proszkiem i kakao i dodajemy do ubitych jajek. Miksujemy chwilkę, do czasu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. 

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy o 26 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 35-40 min (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjśc suchy). 

Na drugi dzień przygotowujemy masę czekoladową. Budyń przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, jednam zmniejszamy ilośc mleka z litra do 600 ml. Budyń odstawiamy do przestygnięcia (możecie dodatkowo przykryc go folią, by nie zrobiła się na nim twarda skórka). 

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy łyżkami przestudzony budyń. Miksujemy kilka minut, a następnie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej czekoladę. Jeśli masa będzie bardzo rzadka, wstawcie ją na pół godziny do lodówki.

Rodzynki odcedzamy od rumu (pozostanie go niewiele). Do rumu dolewamy 100 ml wody.

Biszkopt przekrawamy na 3 części. Dzięki temu, że został upieczony dzień wcześniej będzie się bardzo dobrze kroił. 

Pierwszą warstwę biszkopta lekko nasączamy pozostałym z rodzynem rumem i smarujemy dżemem a następnie nakładamy połowę masy. Podobnie postępujemy z drugą warstwą i przykrywamy lekko nasączonym ostatnim plastrem biszkopta. Ciasto wstawiamy na około 2 godziny do lodówki zanim przygotujemy polewę aby masa zastygła. 

Na koniec przygotowujemy polewę z rodzynkami. Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego połamaną czekoladę. Czekolada bez problemu powinna rozpuścic się od gorącego masła, gdyby jednak zostału grudki, postawcie garnek dosłownie na kilka minut na ogniu. 

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę rodzynkową wykładamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki by zastygła. 

Ciasto najlepiej kroi się na drugi dzień.

Smacznego :)

 



 


Opublikowano: 9 grudnia 2011
Tagi: czekolada
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (543)
1  2  3  4  5 ... 11
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2017 20:52 odpowiedz
Śmietankowy lub waniliowy.
asia1_17
12.12.2017 16:56 odpowiedz
Dzień dobry,

czy mogłabym uzyskać informację, jaki budyń jest potrzebny do ciasta?
alka
alka
13.01.2012 18:45 odpowiedz
rewelacyjne ciasto, robiłam już 2 razy i jest bezproblemowe. przepyszne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2011 19:44 odpowiedz
Pięknie Ci dziękuję :) Mam nadzieję, że od stycznia Nie zawiodę ani Ciebie, ani pozostałych czytelników.
Radosnych, rodzinnych i smakowitych świąt :)
aniolekidiabelwjednym
22.12.2011 18:07 odpowiedz
Kasiu - chciałam Ci życzyć Spokojnych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz powrotu do zdrowia :-) I czekamy na nowe pyszności :-)
Gość
Gość
22.12.2011 16:32 odpowiedz
Taniec Lasu mokotiko@gmail.com
anka.dziopa
anka.dziopa
22.12.2011 16:15 odpowiedz
Hetman w czekoladowym płaszczu
anula-lew@o2.pl
pieszana
pieszana
22.12.2011 16:14 odpowiedz
brown delizia
pieszana@wp.pl
pieszana
pieszana
22.12.2011 16:14 odpowiedz
Brown delizia
pieszana
pieszana
22.12.2011 16:11 odpowiedz
"trzy kolory - rodzynki"
pieszana@wp.pl
pieszana
pieszana
22.12.2011 16:10 odpowiedz
"kamienista rozkosz"
pieszana@wp.pl
pieszana
pieszana
22.12.2011 16:08 odpowiedz
czekoladowo-rodzynkowa lawa,
pieszana@wp.pl
pieszana
pieszana
22.12.2011 16:07 odpowiedz
rodzynkowo-czekoladowa lawa, pieszana@wp.pl
anka.dziopa
anka.dziopa
22.12.2011 16:07 odpowiedz
Czekoladowa Rumba

anka.dziopa@gmail.com
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2011 12:00 odpowiedz
Joluś mnie grudzień nie oszczędza w tym roku. Nie dość, że muszę zamknąc rok i mam mnóstwo pracy, to w dodatku w tym miesiącu już 2 raz jestem na antybiotyku, obiło się nawet o pogotowie. Miesiąc jak z najgorszego koszmaru.
Dziękujemy Kochana za życzenia i za pamięc. Tobie też życzę spokojnych i rodzinnych świąt. Buziaki
jolantaszyndlarewicz
22.12.2011 11:45 odpowiedz
Kasiu coś długo Kochana nie ma Cię na blogu ...martwi mnie to ... mam nadzieję, ze wszystko u Was w porządku.
Zdrowych i wesołych Świąt Wam życzę, a także szczęśliwego Nowego Roku:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2011 12:02 odpowiedz
Tak, było, ale niechcący usunęłam. Nie da się odzyskać ani wpisu ani komentarzy.
kaasik
kaasik
21.12.2011 11:48 odpowiedz
hm, czy tylko u mnie nie widać ostatniego wpisu z rozwiązaniem dla tego ciasta? było i zniknęło?
Magda
Magda
20.12.2011 19:45 odpowiedz
Czekoladowa impresja :)

m.radunska@gmail.com
Iwonka
Iwonka
15.12.2011 22:53 odpowiedz
Czekoladowa poezja
miszelka1986@o2.pl
Iwonka
Iwonka
15.12.2011 22:52 odpowiedz
Czekoladowa poezja
karo
15.12.2011 22:13 odpowiedz
Porzeczkowa rozpusta
polowanienalisa
15.12.2011 21:59 odpowiedz
Pijany Choco Rodzynek

polowanienalisa@o2.pl
polowanienalisa
15.12.2011 21:59 odpowiedz
Czekoladowa Rozkosz

polowanienalisa@o2.pl
polowanienalisa
15.12.2011 21:58 odpowiedz
Czekoladowe Ciasto "Majowie Współcześnie"

polowanienalisa@o2.pl
polowanienalisa
15.12.2011 21:57 odpowiedz
Ciasto "Czekoladowiec Majów"

polowanienalisa@o2.pl
polowanienalisa
15.12.2011 21:56 odpowiedz
Czekoladowy Tort Majów

polowanienalisa@o2.pl
Ania
Ania
15.12.2011 18:23 odpowiedz
Rubaszna Rodzynka
asowisz@op.pl
Ania
Ania
15.12.2011 18:19 odpowiedz
Rodzynkowy Sekret
asowisz@op.pl
Ania
Ania
15.12.2011 18:17 odpowiedz
Rodzynkowy Sekret ; )
Beata z Grudziądza
Beata z Grudziądza
15.12.2011 16:40 odpowiedz
Cudowne bakalie już dotarł, wywołały uśmiech całej mojej rodzinki. Serdecznie pozdrawiam:)
Gość
Gość
15.12.2011 16:13 odpowiedz
Kakao W Roli Głównej
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:13 odpowiedz
Marzenie O Czekoladzie
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:08 odpowiedz
Piracka Tawerna
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:07 odpowiedz
Latający Holender
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:06 odpowiedz
Czekoladowe Pieszczoty
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:06 odpowiedz
"Czarna Perła"
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:04 odpowiedz
Na Pirackie Podniebienie
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:04 odpowiedz
Słodki Pirat
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:03 odpowiedz
Pirat Na Morzu Czekolady
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:03 odpowiedz
Back To Black
96kamilag@wp.pl
Gość
Gość
15.12.2011 16:02 odpowiedz
Czarna Magia
96kamilag@wp.pl
poranek2.1
15.12.2011 15:56 odpowiedz
,, czekoladka" grabosia1@o2.pl
pyra1101
pyra1101
15.12.2011 15:43 odpowiedz
"Tort rubinowy"
marta110171@op.pl
kuchniamojamilosc
15.12.2011 14:13 odpowiedz
Ciasto "Kojący Czekoladowiec"

niesiasobocina@poczta.fm
kuchniamojamilosc
15.12.2011 14:12 odpowiedz
Ciasto "Czekoladowa Błogość"

niesiasobocina@poczta.fm
Alio1903
Alio1903
15.12.2011 13:55 odpowiedz
Wielopokoleniowy czeko-przekładaniec
Alio1903
Alio1903
15.12.2011 13:55 odpowiedz
Tort wspomnienia rodzinne

alio@interia.eu
wrednazlosnica1984
15.12.2011 13:28 odpowiedz
Ciasto "Dwustronna Czekolada"

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
wrednazlosnica1984
15.12.2011 13:27 odpowiedz
Ciasto "Ciemna i Jasna Strona Czekolady"

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
1  2  3  4  5 ... 11