21

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką



Śliwki zdominowały straganany na pobliskich targach, więc nie mogłam odmówić sobie jednego z naszych ulubionych wypieków.  
Połączenie ich z kruchym ciastem to już oczywiście klasyka, ale dodatek cynamonu sprawił, że powoli wkraczamy w jesienne smaki. 
Bo chociaż w kalendarzu dopiero połowa sierpnia, to sami przyznajcie, że momentami czuć już w powietrzu zbliżający się wrzesień. 

To ciasto to stara, babcina szkoła. I nie ma prawa Wam się nie udać. 
Pamiętajcie jednak o dwóch bardzo istotnych kwestiach. 
Po pierwsze śliwki.
Muszą być bardzo dojrzałe. Bardzo. 
Miękkie i słodkie śliwki to połowa sukcesu.
Druga połowa to dobrej jakości masło.
Bo zdecydowanie ten przepis straci całą swoją wartość, jeśli dodacie do niego margarynę. 
Ma być masło. Co najmniej 82%. Nie inaczej.  

 


Składniki na formę o wielkości 23x28 cm
Ciasto:
  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • kilkanaście dużych, mocno dojrzałych śliwek węgierek 
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i mieszamy. 
Dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy. 
Ciasto nie musi być gładkie i jednolite. Idealnie będzie, jeśli będzie przypominać kruszonkę. 
Jeśli  macie taką możliwość, to przygotujcie je w malakserze/Thermomixie. 
Wówczas przygotowanie go zajmie Wam około 30 sekund i uzyskacie grubą kruszonkę. 

2/3 ciasta przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy po dnie. 
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez około 15-17 minut. 
W tym czasie ciasto powinno delikatnie się zarumienić. 

Na podpieczonym cieście układamy dość ciasno pokrojone w ćwiartki (w przypadku bardzo dużych) lub przekrojone na pół śliwki. 
Istotne jest, by śliwki układać rozcięciem do góry, ponieważ po ułożeniu na cieście oprószamy je mąką wymieszaną z cynamonem (sucha mieszanka nie przykleiłaby się do śliwek, gdyby skórki były na górze :) ).
Śliwki posypujemy pozostałą kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy około 40 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie kroimy. 
Możecie też oprószyć je cukrem pudrem. 

Smacznego!

Opublikowano: 14 sierpnia 2019
Tagi: śliwki
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Agness
Agness
05.10.2019 18:29 odpowiedz
Najlepsze kruche ze śliwkami.
Nikola
Nikola
01.10.2019 22:59 odpowiedz
Pychotka. Szybkie i proste. Jutro piekę je po raz 3.
Ala
Ala
01.10.2019 16:58 odpowiedz
Ciasto super. Piękę też na nim szarlotkę. Polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2019 21:03 odpowiedz
Też piekłam szarlotkę na tym cieście i wszystkim smakowała :)
Agnieszka
Agnieszka
27.09.2019 18:27 odpowiedz
Nie mam wagi kuchennej, mozna prosic proporcje inaczej mierzone?
Marti
Marti
24.09.2019 20:06 odpowiedz
Właśnie podpiekam dół.Ciekawe co tym razem mi nie wyjdzie bo mimo,że przepis banalny to zawsze jest u mnie "coś".Trzymajcie kciuki ????
Beata
Beata
08.09.2019 13:15 odpowiedz
A czy z białek mozna zrobić beze i położyć na owoce??? A na to kruszonkę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.09.2019 07:43 odpowiedz
Oczywiście :)
Nelly
Nelly
05.09.2019 16:40 odpowiedz
Ciasto pieczemy góra dół czy tylko dół ? Zawsze mam z tym problem . . .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.09.2019 07:31 odpowiedz
Zawsze wszystkie ciasta piekę na opcji góra + dół. 
 
Aneczka
Aneczka
22.08.2019 10:38 odpowiedz
czy masło na pewno musi być miękkie bo zazwyczaj stosuje się w ciastach kruchych zimne masło?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2019 14:12 odpowiedz
Tak :)
Iwona
Iwona
16.08.2019 07:16 odpowiedz
Pyszne ciasto. Dziękuję za przepis.
Ada
Ada
15.08.2019 09:26 odpowiedz
Widzę na tym zdjęciu jesień :-( czyżby to już?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.08.2019 10:52 odpowiedz
Chyba powoli trzeba się na nią przygotowywać :)
Alicja
Alicja
14.08.2019 11:54 odpowiedz
Już w piekarniku. Dam znać jak wyszło.
Gosia
Gosia
14.08.2019 15:09 odpowiedz
I foto poproszę
Alicja
Alicja
14.08.2019 22:06 odpowiedz
Ciasto rewelacja! Nie został ani kawałek, więc jutro powtórka.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.08.2019 08:50 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Gosia
Gosia
14.08.2019 10:38 odpowiedz
Dzień dobry,
Czy ciasto przed pieczeniem należy schłodzić? Już podwijam rękawy by je upiec. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.08.2019 11:19 odpowiedz
Nie ma takiej potrzeby :)