9

Ciasto kawowe z jeżynami




Jeśli śledzicie bloga to wiecie, że uwielbiam połączenie kawy z owocami. Do tej pory prezentowałam Wam kawowe słodkości z bananami, malinami i pomarańczą. Tym razem, pora na jeżyny :)

Jeśli będziecie mieć problem z nabyciem jeżyn (lub po prostu przeszkadza Wam spora ilość znajdujących się w nich pestek), śmiało możecie użyć malin lub borówek, ale polecam zamrożenie ich przed dodaniem do ciasta, aby się nie rozpadły podczas mieszania.

Odradzam Wam również, jeśli przejdzie Wam przez myśl taki pomysł, rezygnowanie z lukru ponieważ jest on bardzo istotną częścią tego wypieku i ma kluczowy wpływ na jego smak :)

Przygotowanie ciasta jest proste, szybkie i bezproblemowe, a co więcej, nawet nie potrzebujecie do niego miksera. W zasadzie to najprostsze i najmniej skomplikowane ciasto, na jakie znajdziecie przepis na blogu :) 

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x30 cm (lub 12x25)


* 240 g mąki pszennej tortowej 


* 160 g mleka

* 120 g oleju

* 150 g cukru

* 20 g cukru waniliowego

* 50 g cappuccino czekoladowego lub orzechowego (proszku)

* 3 jajka

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 300 - 350 g mrożonych jeżyn (lub innych, zamrożonych owoców)


Lukier:

* 1 szklanka cukru pudru

* 1 łyżka miałkiej kawy rozpuszczalnej (typu Crema lub Velvet)


* 2 łyżki mleka

Mleko, olej oraz jajka łączymy ze sobą i roztrzepujemy widelcem.

W drugiej misce łączymy mąkę, cukry, kawę oraz proszek do pieczenia i wlewamy do nich masę mleczną. Mieszamy łyżką tylko do chwili połączenia się składników, po czym dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 40-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy je lukrem.

Podajemy, kiedy lukier zastygnie.

Smacznego :)


Opublikowano: 10 czerwca 2016
Tagi: jeżyny kawa
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
wiola
wiola
24.07.2020 18:53 odpowiedz
czy mogą być świeże jeżyny?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2020 06:40 odpowiedz
Oczywiście :)
Dziurawy Kocioł
22.06.2016 12:23 odpowiedz
Skąd Ty bierzesz te wszystkie kwiaty!
denwer455
18.06.2016 13:30 odpowiedz
A z truskawkami też wyjdzie ok?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2020 06:41 odpowiedz
Myślę, że tak.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.06.2016 09:34 odpowiedz
Proponuję jednak pozostać przy cappuccino :)
Dorota
Dorota
12.06.2016 13:54 odpowiedz
Przepis chyba specjalnie dla mnie, bo mam zapas jeżyn w zamrażarce, a brak pomysłu na wykorzystanie:) Tylko czy można poratować się inką? Skończyła mi się kawa rozpuszczalna, a chciałabym już upiec to ciasto, tylko nie wiem czy nie lepiej wstrzymać się i kupić cappuccino..
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.06.2016 15:19 odpowiedz
Owszem, można dodać kawę rozpuszczalną, ale zdecydowanie polecam użycie kawy miałkiej, nie granulowanej.
Myślę, że 3-4 łyżeczki powinny wystarczyć, ponieważ cappuccino jest znacznie słabsze od kawy tradycyjnej :)
domi
domi
10.06.2016 14:26 odpowiedz
A cappucino mozna by zastapic czyms? Kawa rozpuszczalna? Nie pijam, wiec szkoda mi kupowac calego opakowania:)