24

Ciasto Jamajka - przepis




Zbliża się weekend, więc mam dla Was przepis na pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które idealnie spisze się jako niedzielny deser lub dodatek do kawy dla Waszych gości.

Ciasto jest delikatne, niezbyt słodkie i przy tym ładnie się prezentuje. Jedyne na co musicie jednak zwrócić uwagę, to banany jakich do niego użyjecie. Poszukajcie jak najbardziej dojrzałych, o intensywnie żółtej barwie (ale jeszcze bez czarnych punktów na skórce). Niedojrzałe, twarde i mało słodkie banany popsują smak ciasta. Zwróćcie również uwagę by były jak najdłuższe, najlepiej długości krótszego boku formy (podpowiem Wam, że najdłuższe, i przy okazji najprostsze, są zazwyczaj te, które znajdują się na wierzchu kiści). Mnie właśnie znalezienie odpowiednich bananów zajęło więcej czasu niż samo przygotowanie ciasta :)
 


Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30 cm

Biszkopt:

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 czubate łyżki kakao

* 4 łyżki wody

* 2 łyżki oleju

Masa śmietanowa:

* 500 g mascarpone

* 500 ml kremówki

* 3-4 pełne łyżki cukru pudru (w zależności od preferowanej słodkości)


Poncz:

* 2 łyżki soku z cytryny

* 8-9 łyżek wody

* 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

* 2 galaretki cytrynowe

* 3 łyżki konfitury morelowej (może być też zmiksowany dżem brzoskwiniowy)

* 4-5 jak najdłuższych bananów (krótszych będzie potrzeba ok. 6)

* sok z 1 cytryny

* 50-60 g startej gorzkiej czekolady

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy olejem.

Jajka ubijamy z cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy.

Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach przez kilkanaście sekund, tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, przez około 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół i jedną z części ponownie umieszczamy w formie i  ponczujemy. Biszkopt, który będzie znajdował się na wierzchu także ponczujemy, ale już nie tak obficie, aby nie rozpadł się przy przenoszeniu. Następnie biszkopt w blaszce smarujemy konfiturą. 

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody i odstawiamy do chwili, aż galaretka zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszamy ją, aby żelatyna nie osadziła się na dole naczynia.

Kiedy galaretka będzie już miała półpłynną konsystencję (i zauważycie, że zaczyna tężeć), obieramy banany, przekrawamy je na pół i nacieramy sokiem z cytryny. Przygotowane w ten sposób układamy ciasno na biszkopcie. Jeśli banany nie są wystarczająco długie, kolejnego banana układamy w poprzek aby cały biszkopt był nimi pokryty.

Na banany przelewamy tężejącą galaretkę i od razu wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie galaretka powinna całkowicie stężeć.

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili powstania gęstego kremu, gęściejszego niż bita śmietana. 3/4 masy wykładamy na galaretkę i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ją napączowanym wcześniej biszkoptem i delikatnie dociskamy. Pozostałą masę rozsmarowujemy na biszkopcie i posypujemy obficie startą czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego :)
 

Opublikowano: 25 września 2015
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
ania
ania
24.02.2019 12:30 odpowiedz
Kasiu, Twój blog jest jedynym, z którego na imprezy piekę w ciemno. Ciasto jak zwykle wyszło super :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2019 16:15 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Pozdrawiam :)
Gość
Gość
23.02.2018 22:58 odpowiedz
pyszne ciasta pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2017 17:10 odpowiedz
Wymiar formy podany jest przed listą składników.
25x30 cm
Gość
Gość
05.12.2017 13:41 odpowiedz
Moge wiedziec jakiej wielkosci blacha na biszkopta do ciata jamajka
marlenasiuba
18.06.2017 13:24 odpowiedz
Robię już to ciasto trzeci raz,bardzo nam smakuje. Przyznam że pierwszy raz zapomniałam posmarować biszkopt konfiturą,drugi raz już to zrobiłam i wolę bez konfitury bo wtedy ciasto się nie rozjeżdża mi.
daga
daga
29.04.2017 09:06 odpowiedz
Bardzo precyzyjnyprzepis. Właśnie się chłodzi w lodówce. Polecam!
sweetcherimoya
22.04.2017 10:49 odpowiedz
Właśnie zabrałam się za to ciacho. Wygląda na bardzo smaczne, więc już się nie mogę doczekać efektu.
Gość
Gość
05.04.2017 07:41 odpowiedz
Ciasto przepyszne tylko problem z krojeniem.

Gość
Gość
16.12.2016 17:32 odpowiedz
pieklam,pieklam kawal ciacha wychodzi
Agnieszka
Agnieszka
31.10.2016 20:27 odpowiedz
właśnie wstawiłam do lodówki. :) jutro próba. pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2016 07:40 odpowiedz
Tak, myślę, że nie będzie z nim żadnego problemu :)
Ada1984
Ada1984
14.01.2016 08:41 odpowiedz
Kasiu ratunku! Potrzebuje ciasto na chrzciny. Pomyslalam o jamajce ale cat on a przetrwa lezakowanie na stole?czy mozeaz mi ewentualnie podsunac inmy pomysl?
ginger
ginger
22.10.2015 19:34 odpowiedz
Pyszne ciacho! Bardzo nam smakuje.
nazumi13
15.10.2015 02:25 odpowiedz
Bardzo ładnie wygląda, ale dlaczego się nazywa Jamajka? :-)
fantazjemagdyk
08.10.2015 20:36 odpowiedz
Zrobiłam i wyszło pysznie :) warte wysiłku :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2015 20:53 odpowiedz
Kasiu - musisz wejść na stronę główną przeglądać strona po stronie, lub przeglądać spis treści, który również znajduje się na stronie głównej :) gotowaniecieszy.blox.pl/html

Anitko - są równe, bo staram się równomiernie rozkładać krem i równo przycinać biszkopt. Często kremy kończą się równo z brzegiem formy, a biszkopt który jest na wierzchu już z nich wystaje, ale dzięki temu ciasta są wyższe. Należy też przestrzegać i proporcji które podaję i wymiarów formy - wówczas ciasto powinno wyjść tak samo jak moje :)
Anika K.
07.10.2015 11:52 odpowiedz
Te ciasto wygląda imponująco! Moje nigdy tak nie wychodzą... Co robisz, że jest takie wysokie i równiutkie?
Pasażerka
Pasażerka
05.10.2015 07:48 odpowiedz
Dzien dobry Kasiu. Całkiem przypadkowo weszłam na Ten przepis i musze powiedzieć "miód z boczkiem"Ale jestem tu nowa i nie potrafię wejść na Twoje wszystkie przepisy . Pomożesz mi? Pozdrawiam Kasia
o.zak
o.zak
03.10.2015 22:45 odpowiedz
jamajka czeka w lodówce :) jutro próba smakowa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2015 22:29 odpowiedz
To pewnie kwestia wyczucia w ponczowaniu :) Ja używam takiego specjalnego pędzelka z dozownikiem na płyn i smaruję ciasto. Jak lałam łyżką, to czasem też miałam za wilgotny biszkopt, ale to kwestia wyczucia. Z każdym kolejnym ponczowaniem będzie lepiej :)
Tersa
Tersa
28.09.2015 09:17 odpowiedz
Kasiu ciasto pycha tylko mam problem ponieważ nigdy nie ponczowałam ciasta i wyszło za płynne na dole dlatego proszę o podpowiedz jak to robisz ze masz jeszcze suche :)
Marta
25.09.2015 20:33 odpowiedz
Ooo, a ja mam właśnie to ciasto zaplanowane na weekend :D
jolantaszyndlarewicz
25.09.2015 14:38 odpowiedz
Widziałam to ciasto już na kilku blogach, mam na nie straszną ochotę:) .... Twoje ciacho Kasiu idealne, piękne:)