31

Ciasto Hucułka




Dziś mam dla Was przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie Hucułka :)

I od razu uspokajam, że wcale nie jest tak skomplikowane i pracochłonne, jak mogłoby sugerować zdjęcie ;) 
Robi się je naprawdę sprawnie i nie sprawia ono problemów na żadnym z etapów przygotowania. 

Natomiast jest to jedno z najlepszych ciast jakie miałam okazję do tej pory upiec. Jest absolutnie fenomenalne. I z każdym dniem smakuje coraz lepiej :)


Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm:
Do przepisu będą potrzebne dwie formy
Ciasto:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 2 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Na ciasto:
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 350-380 g)
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel (ja wybrałam o smaku owoców leśnych)
  • 3-4 garści posiekanych orzechów włoskich


Krem:
 

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 puszki masy krówkowej (kukułkowej lub orzechowej)

Mąkę łączymy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. 
Z uwagi na dodatek miękkiego masła ciasto jest dość luźne - ale takie ma być. 
(Jeśli posiadacie malakser lub mikser planetarny to najszybsze i najwygodniejsze będzie zmiksowanie wszystkich składników.)
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 równe części, a następnie z każdej z nich odcinamy około 1/5 i wkładamy do zamrażarki. 
Spody obu foremek wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy mąką i przekładamy na nie ciasto. 
(Ponieważ ciasto jest bardzo plastyczne możecie rozprowadzić je dłońmi, lub pomóc sobie wałkiem.)
Obie formy wstawiamy do lodówki. 

Po około 15 minutach białka przelewamy do miski i dosypując po łyżce cukru miksujemy do chwili powstania gęstej, błyszczącej masy (ok. 10 minut). Na koniec wsypujemy kisiel i całość miksujemy na najwyższych obrotach przez kolejne 2-3 minuty. 

Wyjmujemy z lodówki pierwszą formę, rozsmarowujemy na cieście połowę dżemu, a następnie posypujemy go połową orzechów. 
Na wierzch delikatnie wykładamy połowę piany i posypujemy ją schłodzoną w zamrażarce i startą na tarce jedną porcją odkrojonego ciasta. 
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika pierwszego ciasta w taki sam sposób przygotowujemy drugi placek (dżem, orzechy, piana, starte ciasto, taki sam czas pieczenia).
Oba placki odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Wystygnięte ciasta wyjmujemy z blaszek i zdejmujemy z  nich papier. 
Jeden z placków wkładamy ponownie do formy. 

Masło miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, aż stanie się jasne i puszyste. 
Cały czas miksując dodajemy po łyżce masy krówkowej. 
Gotową masę wykładamy delikatnie na ciasto. Wyrównujemy wierzch i przykrywamy drugim plackiem. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Proponuję też owinąć je folią spożywczą by nie wyschło i nie przeszło zapachami lodówki. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 1 października 2019
Tagi: orzechy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (31)
Marzena
Marzena
06.11.2019 23:33 odpowiedz
Ciasto zrobiłam, jest smaczne, fajne w smaku, ale... Pomimo trzymania się przepisu, dodania prawdziwego masła, masa po dwóch nawet dniach wypływała, rozlewała się po talerzu... Mężowi nie przeszkadzało, w brzuchu się wymiesza ;) Kostka masła na dwie puszki masy to za mało. Ciasto na pewno powtórzę, ale albo dodam kostkę masła więcej, albo poratuję się żelatyną.
Monia
Monia
02.11.2019 13:04 odpowiedz
Ciasto pyszne ale należy dokładnie trzymać się przepisu i nie zamieniać masła na żadne zamienniki. Musi być masło 82 % bo inaczej masa nie będzie wystarczająco twarda... Ja niestety tak zrobiłam i ciasto nie nadawało się na wystawienie... Trzeba było spożywa bezpośrednio z lodówki bo masa wypływała. ... Na pewno upieke jeszcze raz z masłem 82 % bo jest pyszne i pięknie wygląda. Polecam.
Agata
Agata
01.11.2019 10:28 odpowiedz
Ciasto jest zdecydowanie za słodkie , nawet dla tych ktorzy bardzo uwielbiaja slodycze .
Dla tych ktorzy jeszcze go nie robili proponuje 1 puszke masy I mniej cukru do bialek. Pozdrawiam
Ola
Ola
28.10.2019 19:56 odpowiedz
Pani Kasiu, mam pytanie, czy z jedną formą sobie poradzę? Piec na dwa razy??
Julcia
Julcia
15.10.2019 07:04 odpowiedz
Pianę ubijamy od razu na dwa ciasta,czy osobno na każde z ciast? Obawiam się że piana opadnie jeśli będziemy czekać pół godziny????
Ola
Ola
31.10.2019 11:34 odpowiedz
Nie opada. Jak się dobrze ubije to się wszystko trzyma. Ja dodałam dwa małe kisiele owoce leśne (słodki kubek) i łyżkę octu. Już nie miksowałam za długo tylko chwilę a potem łyżka domieszalam. A i białka ubijalam w szklanej misce. To takie triki jak do bezy ☺️
Ola
Ola
10.10.2019 11:12 odpowiedz
A czy taki taki kisiel do kubka o smaku owoców leśnych się nadaje?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2019 13:32 odpowiedz
Oczywiście. Ale nie wiem, czy nie trzeba będzie użyć 2 sztuk. 
Renata
Renata
10.10.2019 08:29 odpowiedz
Witam, moja masa kajmakowa wypłynęła, nie wyglądało to zachęcająco choć ciasto pyszne. Jaki może być powód wypłynięcia? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.10.2019 13:32 odpowiedz
A czy zostało użyte masło 82%?
I czy ciasto było dobrze schłodzone?
Lucy
Lucy
06.10.2019 20:56 odpowiedz
Czy ciasto jest bardzo slodkie? Pytam bo duzo tej masy krowkowej.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.10.2019 07:39 odpowiedz
Jest słodkie, chociaż nie uważam, że jest za słodkie. 
Oczywiście zależy o też od tego, do jakiej słodkości jest ktoś przyzwyczajony. 
Zawsze można dodać tylko 1 puszkę, ale masy będzie mniej. 
Ewa
Ewa
04.10.2019 12:10 odpowiedz
A czy jak dodam serek maskarpone zamiast masła to krem będzie sztywny jak z masłem nigdy nie robiłam masy krówka + maskarpone
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2019 12:12 odpowiedz
Oczywiście aż tak sztywny nie będzie, ale i tak ciasto z masą maślaną najlepiej smakuje, jak jest wyjęte co najmniej 30 min wcześniej z lodówki, ponieważ twarda masa nie jest smaczna. 
Masa z mascarpone będzie miękka od razu, a i tak w lodówce troszkę zesztywnieje. 
Myślę, że spokojnie można tu dokonać takiej zamiany. 
Basia
Basia
03.10.2019 22:24 odpowiedz
Pani Kasiu, a czy można upiec to ciasto w tortownicy? Jeśli tak- to jaka średnica?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2019 07:12 odpowiedz
Myślę, że 28 cm będzie ok :)
Alekum
Alekum
03.10.2019 18:13 odpowiedz
Witam, wygląda pięknie ????
Czy może Pani powiedzieć gdzie dostać kisiel o smaku owoców leśnych lub jakim można go zastąpić? Bo niestety ani w lokalnych sklepikach ani w supermarketach nie widziałam takiego. Ewentualnie czy można użyć kisielu typu 'gorący kubek'? ????
Ola
Ola
02.10.2019 11:05 odpowiedz
Prawie pół kilo masła, kajmak.. nono bomba kaloryczna ale smakowa pewnie też :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2019 12:09 odpowiedz
Niestety - kalorii sporo. Ale nawet mały kawałek zaspokaja ochotę na coś jednocześnie słodkiego i pysznego ;) 
Justyna
Justyna
02.10.2019 10:46 odpowiedz
Witam! Z jakiej firmy poleca pani mase krowkowa i ile ma miec jedna puszka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2019 12:10 odpowiedz
Osobiście masę kukułkową kojarzę tylko z firmą Helio. Ich masa orzechowa też jest bardzo dobra, ale kukułowa jednak jest najlepsza :)
Gramatura puszki to 400g.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
02.10.2019 09:03 odpowiedz
Do masy kajmakowej zamiast masła można dodać opakowanie serka mascarpone. Będzie pycha
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2019 09:57 odpowiedz
Zgaadza się - można zamienić masło na serek :)
Bożena
Bożena
02.10.2019 07:56 odpowiedz
Czy będzie się dobrze kroić od razu czy musi odmoknąć tak jak np. Pani Walewska?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.10.2019 09:57 odpowiedz
Uważam, że ciasto potrzebuje trochę czasu. Ja bym kroiła je dopiero  na drugi dzień. 
Elżbieta
Elżbieta
01.10.2019 13:26 odpowiedz
W czasie, gdy piecze się pierwsze ciasto, pozostała część ubitej piany czeka przez 30 minut? Przecież opadnie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2019 22:07 odpowiedz
Dobrze ubite (na bardzo sztywno) i z dodatkiem kisielu nie opadną. Ja tak robiłam i się sprawdziło. 
Barbara
Barbara
01.10.2019 13:20 odpowiedz
Ciasto wygląda pięknie ????! Koniecznie go wypróbuję
Mam jednak dwa pytania:
1. Czy dżem ma być z czarnej porzeczki?
2. Czy dwie puszki masy kajmakowej nie będzie za dużo?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2019 22:09 odpowiedz
Tak, dżem z czarnej porzeczki. 

Jedna puszka masy kajmakowej i kostka masła to trochę za mało na masę. Oczywiście, można zredukować ilość kajmaku, ale wówczas warstwa masy będzie mniejsza. 
Ola
Ola
01.10.2019 08:46 odpowiedz
A jakie to mają być orzechy?? Włoskie, czy arachidowe czy jeszcze jakies inne?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2019 22:06 odpowiedz
Najlepiej włoskie.