38

Ciasto grysikowe z malinami




To jedno z najlepszych ciast malinowych jakie do tej pory zrobiłam. Ciasto z masą grysikową, musem malinowym, galaretką i świeżymi owocami. Bez pieczenia, co niewątpliwie, biorąc pod uwagę aktualne temperatury, jest jego sporą zaletą. 

Składniki na formę 20x28 cm. 

* herbatniki maślane (ok. 350 g)

Masa grysikowa:

* 9 łyżek kaszy manny (110 g)

* 1 litr tłustego mleka

* 250 g miękkiego masła

* 1 szklanka cukru pudru

Galaretka malinowa:

* 900 g malin

* 50 ml wody

* 150 g cukru

* 3 łyżeczki żelatyny

* 100 ml wrzątku

Dodatkowo:

* 600 g malin

* 2 galaretki malinowe

* 600 ml wrzątku

Kaszę wsypujemy na zimne mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zgęstnieje (po około minucie) zdejmujemy ją z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Maliny, cukier oraz 50 ml wody umieszczamy w garnku. Owoce rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 7 minut a następnie przecieramy owoce przez sito by pozbyc się z musu pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do musu malinowego. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (mus powinien też delikatnie zgęstniec). 

Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę i dodajemy do niego stopniowo kaszę miksując na najwyższych obrotach miksera.

Blachę wykładamy herbatnikami i przekładamy na nie połowę masy grysikowej, którą delikatnie rozprowadzamy uszczelniając również boki. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki a następnie wylewamy na masę grysikową połowę masy malinowej. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, na około 45 minut. Po wyjęciu, na masie malinowej układamy kolejną warstwę herbatników, rozsmarowujemy na nich resztę masy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na masę wylewamy pozostały mus malinowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 45 minut a następnie na zastygniętej masie malinowej układamy trzecią warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Galaretkę od czasu do czasu należy przemieszac, aby na spodzie nie osadzała się żelatyna. 

Maliny wysypujemy na wierzch mocno schłodzonego ciasta i delikatnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

UWAGA: - ciasto wyjmujemy z lodówki około 45 minut przed spożyciem aby nabrało temperatury pokojowej, w zdecydowanie najlepiej smakuje. 

Smacznego :)




Opublikowano: 23 lipca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (38)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.05.2018 13:17 odpowiedz
Myślę, że można, ale ciężko mi oszacować ilość.
Może proszę sprawdzić na opakowaniu galaretki czy jest procentowy skład i obliczyć po prostu gramaturę żelatyny. To chyba najpewniejszy sposób.
A jeśli nie ma podanego procentowego składu, to ja bym oscylowała w 1,5 opakowania rozpuszczone w 150 ml wody.
Aga
Aga
11.05.2018 09:10 odpowiedz
Czy można zastąpić żelatynę np galaretką o smaku malinowym ? Jeśli tak to jak Pani myśli w jakich proporcjach. Dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.05.2018 23:36 odpowiedz
Myślę, że jak najbardziej.
dorcia
dorcia
09.05.2018 12:54 odpowiedz
Pani Kasiu a czy ciasto będzie równie smaczne z truskawkami?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2017 10:59 odpowiedz
Osobiście nie jestem zwolenniczką używania owoców z kompotu do ciast, ponieważ uważam, że są pozbawione smaku. Ze względu na wypłowiałe kolory niespecjalnie apetycznie się prezentują, więc ja bym ich nie użyła.
Gość
Gość
19.08.2017 23:15 odpowiedz
Witam mam pytanie, czy mogę użyć do tego ciasta mieszanki kompotowej.
Agnieszka
Agnieszka
08.05.2017 17:53 odpowiedz
pyszny :-)
Gość
Gość
05.05.2016 19:59 odpowiedz
przepyszne, polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2016 23:02 odpowiedz
Zawsze mierzę spód, ponieważ zwykle forma rozszerza się ku górze.
Gość
Gość
26.04.2016 12:12 odpowiedz
Pani Kasiu jak Pani mierzy formę od dołu czy od góry?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.03.2016 07:29 odpowiedz
Z założenia ciasto jest grysikowe, więc ciężko mi znaleźć dla niego zastępstwo :)
Ania
Ania
29.02.2016 11:22 odpowiedz
Czy zamiast kaszy manny można by użyć coś bezglutenowego ? , bo z ciastek można by zrezygnować ew zastąpić biszkoptem bezglutenowym.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 10:28 odpowiedz
Nie, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić.
kkamilka7
kkamilka7
22.12.2014 10:11 odpowiedz
Czy przy użyciu mrożonych malin trzeba inaczej postępować?
Renia
Renia
07.11.2014 23:06 odpowiedz
Ciasto przepyszne! Pracochłonne, ale było warto :) a mina narzeczonego bezcenna ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2014 07:52 odpowiedz
Tak, oczywiście.
Alix
Alix
28.09.2014 20:38 odpowiedz
Witam serdecznie, czy można użyć malin mrożonych (już myślę robić je zimą)?
ania
ania
06.08.2014 08:43 odpowiedz
Kasiu, które ciasto lub tort ze owocami jest wg Ciebie najbardziej godne polecenia?.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2014 18:44 odpowiedz
Oczywiście
ashee
ashee
01.08.2014 18:19 odpowiedz
a może być z truskawkami?
istria
31.07.2014 13:29 odpowiedz
potwierdzam, zrobiłam - GENIALNE:)
Ania
Ania
28.07.2014 13:01 odpowiedz
zrobiłam- jest genialne:)
Beata Orlik
Beata Orlik
26.07.2014 08:10 odpowiedz
Genialne, polecam gorąco!
gin86
25.07.2014 11:22 odpowiedz
Mmm, zachwycające :)
kasiek
kasiek
23.07.2014 21:47 odpowiedz
dziękuję za odp. ;) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.07.2014 20:26 odpowiedz
Czarna kupiona była w TK Maxx, a białą możesz znaleźć np. tutaj www.redmug.pl/sklep/product.php?id_product=199
kasiek
kasiek
23.07.2014 19:42 odpowiedz
Kasiu, świetne przepisy i śliczne zdjęcia :) spodobały mi się również Twoje patery na ciasto... gdzie można takie nabyć? mam na myśli tą białą i czarną :)

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.07.2014 17:13 odpowiedz
Najmocniej Was przepraszam, przeoczyłam wielkość formy. Ja użyłam 20x28 cm, ale 20x25 bub 20x30 też powinny dać radę.

Jenusia - tak jak w przepisie - kasze gotujemy na mleku, a masło ucieramy z cukrem i do niego dodajemy ugotowany bez cukru grysik.
paula.20.06
23.07.2014 15:07 odpowiedz
Mega apetyczne ! Idealne na lato :)
madziulaooo
madziulaooo
23.07.2014 14:36 odpowiedz
Jakiej wielkości foremki uzywalas? Wygląda przepysznie!!
magda-mazek
23.07.2014 13:47 odpowiedz
na jaką blachę to ciasto ?
istria
istria
23.07.2014 12:19 odpowiedz
Wspaniałe ciasto, maliny za mną chodzą, więc pomyslałam, że zrobię je w weekend. Powiedz, Kasiu, na blachę o jakich wymiarach są to proporcje składników?
redhead93
23.07.2014 12:04 odpowiedz
Wygląda wspaniale! Te warstwy :)
Atis
Atis
23.07.2014 10:23 odpowiedz
Jak duża blaszka potrzebna jest do tego ciasta?
jenusia
jenusia
23.07.2014 10:15 odpowiedz
Rozumiem, że kaszę zagotowujemy z cukrem a nastepnie ucieramy z margaryną?
Gosia
Gosia
23.07.2014 09:46 odpowiedz
Witam, ciasto wygląda niesamowicie. Mam jedno pytanie na jakiej wielkości blaszkę jest to ciasto?
magma
23.07.2014 09:46 odpowiedz
rewelacyjnie wygląda:) ale bym zjadła kawałek:D
Marcia
Marcia
23.07.2014 09:21 odpowiedz
Ciasto wygląda rewelacyjnie:) jaka jest wielkość blachy?