0

Ciasto francuskie z owocami

Weekendowe śniadanie



Dzisiejsza propozycja weekendowego śniadania nie tylko jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, ale daje też spore możliwości modyfikacji. 

Latem oczywiście wykorzystajcie świeże, sezonowe owoce lub domową frużelinę (wiśniowa lub jagodowa byłyby idealne). 

Jesienią natomiast, jako dodatek, świetnie sprawdzą się pieczone z miodem gruszki lub śliwki.

Zimą do sera dodajcie cynamonu, a na wierzchu umieścić porcję prażonych jabłek. Albo krem czekoladowy. 
Cokolwiek, na co macie w danej chwili ochotę :)



Składniki na 2 porcje:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego)
  • 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszku)
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżka cukru wanilinowego 
  • mieszanka dowolnych świeżych owoców lub frużelina

Ciasto przekrawamy na pół i rolujemy po bokach, tworząc "ramkę", która przytrzyma na cieście ser. 

Twaróg łączymy z żółtkami, budyniem i cukrami. Miksujemy na  gładko, a następnie rozsmarowujemy na cieście. 
Jeśli twaróg będzie bardzo gęsty, dodajemy łyżkę śmietany lub dwie łyżki kremówki. 

Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Podajemy na ciepło, ze sporą ilością owoców. 

Smacznego! 

Opublikowano: 20 lipca 2019
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.