Ciasto francuskie z owocami
Weekendowe śniadanie

Dzisiejsza propozycja weekendowego śniadania nie tylko jest wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, ale daje też spore możliwości modyfikacji.
Latem oczywiście wykorzystajcie świeże, sezonowe owoce lub domową frużelinę (wiśniowa lub jagodowa byłyby idealne).
Jesienią natomiast, jako dodatek, świetnie sprawdzą się pieczone z miodem gruszki lub śliwki.
Zimą do sera dodajcie cynamonu, a na wierzchu umieścić porcję prażonych jabłek. Albo krem czekoladowy.
Cokolwiek, na co macie w danej chwili ochotę :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego)
- 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszku)
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 płaska łyżka cukru wanilinowego
- mieszanka dowolnych świeżych owoców lub frużelina
Ciasto przekrawamy na pół i rolujemy po bokach, tworząc "ramkę", która przytrzyma na cieście ser.
Twaróg łączymy z żółtkami, budyniem i cukrami. Miksujemy na gładko, a następnie rozsmarowujemy na cieście.
Jeśli twaróg będzie bardzo gęsty, dodajemy łyżkę śmietany lub dwie łyżki kremówki.
Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Podajemy na ciepło, ze sporą ilością owoców.
Smacznego!
Opublikowano: 20 lipca 2019
Kategoria:
Śniadania