10

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis




Jeszcze zanim zabiorę się za produkcję domowych powideł, ze śliwek jakie otrzymuję od pewnej dobrej Duszyczki namiętnie wypiekam ciasta. Dla mnie, idealnym, śliwkowym wypiekiem jest mocno maślane, oldchoolowe ciasto ucierane. Grzegorz oczywiście (wychowany na cieście drożdżowym) dopomina się ciągle o puszystą bułkę ze śliwkami. Więc tak piekę - raz jemu, raz sobie.

I dziś właśnie mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe które poczyniłam na miniony weekend. Niby nic wyszukanego, ale dobre ciasto drożdżowe to też sztuka, prawda? :)
  Ciasto:

 

* 550-600 g mąki pszennej (typ 450 - tortowa)

* 30 g świeżych drożdży

* 250 ml tłustego mleka (3,2%)

* 100 g masła

* 2 łyżki mascarpone

* 2 jajka

* 5 łyżkek cukru

 

Dodatkowo:

 

* ok. 700-800 g mocno dojrzałych śliwek

* 3 łyżki cukru

* 100 g płatków migdałowych

 

Mleko podgrzewamy z cukrem, serem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka (ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru i mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę. 

Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto i dłońmi rozprowadzamy po całej powierzchni (ponieważ ciasto jest dość luźne, nie polecam wałkowania go). Na cieście układamy połówki śliwek, posypujemy je cukrem i migdałami. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut (do suchego patyczka). 

Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. 

Smacznego :)


Polecam też:

 Oldschoolowe ciasto ze śliwkami
 

Opublikowano: 18 sierpnia 2014
Tagi: śliwki
Kategoria: Drożdżowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Tort dla dziewczynki
08.09.2014 12:31 odpowiedz
Niby najprostsze ciasto ale wielu osobom sprawia problemy
Mika
Mika
24.08.2014 20:24 odpowiedz
Pokusiłam się o ponowną próbę i wielki sukces :) Ciasto pięknie wyrosło, gościom, a przede wszystkim mężowi bardzo smakowało.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2014 13:00 odpowiedz
Tak, do mąki.
Gość
Gość
23.08.2014 12:32 odpowiedz
co z reszta mleka po odlaniu paru lyzek do drozdzy? dodac do maki ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2014 22:18 odpowiedz
Nie, mascarpone nie jest konieczne. Ja lubię dodawać je do drożdżowego, bo jest troszkę wilgotniejsze. Ale bez sera też wyjdzie super :)
Gość
Gość
22.08.2014 21:25 odpowiedz
Pani Kasiu, czy mascarpone jest konieczne??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.08.2014 19:08 odpowiedz
Mika - tak, do zaczynu trzeba dodać cukier, bo inaczej nie wyrośnie.
gin86
21.08.2014 18:10 odpowiedz
Dobre ciasto drożdżowe to ideał :)
Mika
Mika
21.08.2014 17:03 odpowiedz
Kasiu, ciasto zrobilam i niestety po raz pierwszy ciasto wg Twojego przepisu mi nie wyszło. Zastanawiam sie co poszło nie tak? Wyszedł straszny gniot i wydaje mi się, że poszło coś nie tak z rozczynem z drożdży, stad moje pytanie, czy nie powinno się do niego dodać też cukru? Pozdrawiam serdecznie :)
Gość
Gość
19.08.2014 18:40 odpowiedz
Dlaczego na you tube to nie Pani przygotowuje potrawy?