66

Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami i cynamonową kruszonką


Wielu osobom wydaje się, że ciasto drożdżowe jest skomplikowane i pracochłonne. Dziś postaram się udowodnić Wam, że wcale tak nie jest. Co prawa potrzebne będzie troszkę czasu, ale tylko i wyłącznie po to, by ciasto wyrosło. 

Ciasto, na które podaję Wam dziś przepis jest moim ulubionym i zawsze (!) się udaje. Ja dodaję do niego miód, który nie jest w cieście intensywnie wyczuwalny, ale moim zdaniem ciasto z jego dodatkiem smakuje o niebo lepiej niż na samym cukrze. 

Tym razem na cieście ułożyłam mocno dojrzałe i bardzo słodkie gruszki i posypałam je cynamonową kruszonką. Ciasto wyszło fantastyczne!

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu :)

 

Ciasto na blachę ok 25x35 cm:

* 500 g mąki

* 250 ml mleka

* 100 g masła

* 2 jajka

* 4 łyżki cukru

* 2 łyżki miodu

* 25 g świeżych drożdży

* 1 szczypta soli

Kruszonka:

* 60 g mąki

* 50 g cukru pudru

* 60 g masła

* 1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

* 3 mocno dojrzałe gruszki

Na początku przygotowujemy zaczyn. W miseczce łączymy 4 łyżki mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Dokładnie mieszamy aby drożdże się rozpuściły a następnie dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Zaczyn przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

W tym czasie łączymy pozostałe mleko i pozostały cukier z masłem i miodem i podgrzewamy w garnku do czasu aż masło się rozpuści, a następnie odstawiamy aby trochę przestygło (do ciasta dodamy mleko ciepłe, ale nie gorące by nie "zaparzyć" drożdży). Do przestudzonego mleka wbijamy jajka i mieszamy. 

W misce łączymy pozostałą mąkę z solą i wlewamy do niej mleczno maślaną mieszankę oraz dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto zagniatamy około 5 minut aż będzie jednolite. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy się tym przejmować - takie ma być. 

Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Po tym czasie przekładamy je do natłuszczonej formy i układamy na mim pokrojone gruszki. Ja nie obierałam ich ze skórki, wycięłam tylko gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki. 

Sugeruję użyć do tego przepisu mocno dojrzałych, miękkich i słodkich gruszek. 

Ciasto odstawiamy ponownie na około 20 minut w ciepłe miejsce a następnie posypujemy je kruszonką (mąkę łączymy z cukrem i cynamonem a następnie dodajemy masło i wcieramy je w suche składniki).

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35-40 minut.

Smacznego :)

 



 



 




Opublikowano: 24 sierpnia 2011
Tagi: gruszki
Kategoria: Drożdżowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (66)
1  2
Piotr
Piotr
31.08.2015 21:52 odpowiedz
swietne ciasto, dzisiaj zrobilem, czas pieczenia troche za dlugi dla mojego piekarnika, uzywam drozdzy suszonych, wystarczy 10g, ale trzeba uzyc wody zamiast mleka do zaczynu. smakuje calej mojej rodzinie. Pozdrawiam
ewela
ewela
11.04.2015 13:25 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne, zresztą jak wszystkie Twoje drożdżowe:) Zawsze mi wychodzą:)
Gość
Gość
10.01.2015 16:15 odpowiedz
kocham,to ciasto
ewela
ewela
29.09.2014 14:29 odpowiedz
Miałam robić na niedzielę bułęczki pomarańczowe, którymi zajada sie rodzina, ale po znalezieniu tego przepisu tak mi zapachniało cynamonową kruszonką, że musiałam zrobić to ciasto:) Wyszło pyszne, mięciutkie, pachnące, tylko następnym razem zrobię z podwójnej porcji:))
Sylwia gosc
Sylwia gosc
30.10.2013 16:12 odpowiedz
Nie wyszlo takie piekne, nie wyroslo :/
Misia
Misia
12.10.2013 23:46 odpowiedz
Po raz kolejny wykorzystalam ten przepis ;)
magda_krolik
01.02.2012 13:35 odpowiedz
Bardzo smaczne, cynamon pasuje nie tylko do jabłek, o czym świadczy własnie do ciacho :) Godne polecenia :) A efekt wizualny za jakis czas na moim blogu :) Pozdrawiam i dziękuje za przepis. Magda

www.smallthings.blox.pl
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.02.2012 10:44 odpowiedz
Czekam na opinię :)
magda_krolik
01.02.2012 10:42 odpowiedz
Długo nie musialaś namawiać :) Ciasto już rośnie :) Nie mogę doczekać się efektu. Pozdrawiam! Magda
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.01.2012 12:44 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowało i dziękuję za podzielenie się opinią :) Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.01.2012 12:43 odpowiedz
Dziękuję i cieszę się, że babci smakowało :) Pozdrawiam :)
beatka
beatka
18.01.2012 11:10 odpowiedz
Wypróbowałam przepis, ciasto wyszło pyszne. Nawet babci smakowało a to już coś. Pozdrawiam i oby więcej takich przepisów.
codogara
21.10.2011 10:45 odpowiedz
drożdżowiec na miodzie brzmi zachęcająco, muszę w weekend spróbować
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2011 21:42 odpowiedz
Proszę bardzo :) Bardzo mi miło, że przepis przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam :)
Magda
Magda
04.09.2011 21:39 odpowiedz
Jeśli ktoś jeszcze nie upiekł tego ciasta, to niech to czym prędzej zrobi:) Naprawdę! Ludzie, to najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam w całym moim życiu!:) Jest PRZEPYSZNE! Już zawszę będę robiła tylko z tego przepisu. Dziękuję serdecznie Kasiu za ten przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.09.2011 12:24 odpowiedz
Macka - mówiłam, że jest proste :) Cieszę się, że smakowało :) Mnie też wyrosło wysokie, ale ja właśnie takie wysokie ciasta drożdżowe lubię najbardziej :) Pozdrawiam ciepło!
Maćka
Maćka
04.09.2011 12:20 odpowiedz
Zrobiłam ! ;) Ciasto na prawdę świetne i proste, skoro wyszło nawet mi (mam 16 lat ) :D Następnym razem zrobię na większej blasze, bo strasznie wyrosło ;D W smaku bardzo dobre, a jak pachniało cynamonem mmm, szkoda, że już wszystko zniknęło ;P
berrypunch
02.09.2011 23:31 odpowiedz
Wygląda cudownie i bardzo smacznie
karto_flana
31.08.2011 09:24 odpowiedz
Zrobilam- wyszlo przepyszne :) Efekty na moim blogu- dzieki za inspiracje :)
Katia
Katia
30.08.2011 11:45 odpowiedz
Ciasto rzeczywiście wilgotne i pyszne :) Ale trzeba trafić na dobre gruszki, żeby były słodkie i wyraziste... moje gruszki był bardzo dojrzałe, ale mdłe w smaku, więc nie powalały w cieście...muszę wypróbować ze śliwkami:):)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2011 18:55 odpowiedz
Dziękuję za komentarz i miłe słowa :)

Pozdrawiam :)
brummblogging
29.08.2011 18:50 odpowiedz
Ciasto ma wspaniały smak! jest wilgotne i niezbyt słodkie, dokładnie w moim guście. Dodałam laskę wanilii, która wraz z cynamonem i śliwkami tworzy coś... prawie niebiańskiego! wywalam więc dzisiaj mój stary przepis na drożdżowe i pozostanę przy Twoim.
Nie obyło się u mnie bez małej katastrofy - ciasto lekko wyszło mi z blachy - rozmiar jak w przepisie - kapało na płytę poniżej, gdzie uroczo się zwęglało :|
Śliwki lekko zgniotły środek, ale jest i tak doskonałe!
Ciasto mieszałam i wyrastałam w maszynie.
Bloga dodaję do moich ulubionych!
Katia
Katia
27.08.2011 22:07 odpowiedz
Jutro robię i zanoszę do przyszłych teściów, więc musi wyjść pyszne!!! ;)
BASIA
BASIA
26.08.2011 14:32 odpowiedz
ha, ha:)) najlepsze jest to że mimo że taki kwaśny to placka już prawie nie widać, domownicy strasznie chwalą, choć mają kwaśne minki przy tym:))! Ale to same witaminki przecież!:))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.08.2011 13:31 odpowiedz
Basiu ja miałam jasny spód. To może jak będziesz robić ze śliwkami, to skróć czas do 30 minut. Czekam na relację z pieczenia :)
BASIA
BASIA
26.08.2011 13:28 odpowiedz
zrobiłam, ale chyba za długo dla mojego piekarnika te 35 min bo spód był dość ciemny, czy u Ciebie również? i zrobiłam z malinami z ogrodu, kwas totalny:)) musieliśmy się wspomagać cukrem pudrem. Ale ciasto rewelacja, marzą mi się do niego śliwki!
asialc1
26.08.2011 12:48 odpowiedz
Pyszności! A jak wygląda... Nikt się nie oprze :-)
kulinarnespotkania
25.08.2011 18:58 odpowiedz
alez cudnie wyglada:) az mi zapachnialo takim drozdzowym... pysznosci:)
Katia
Katia
25.08.2011 15:21 odpowiedz
Żadne ciasto mi tak nie pachniało z monitora jak to :) Cynamon i gruszka... wow:) Zrobię już niedługo na 100% :)))
kasandraa6
25.08.2011 15:10 odpowiedz
pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje :-)
mammamia87
25.08.2011 13:33 odpowiedz
Cudowna pysznotka, ostatnio jadłam w IKEA jabłecznik z lodami, ale nie ma to jak z polskiego przepisu i roboty!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2011 11:43 odpowiedz
Dziękuję Wam za miłe słowa :)
Majazteca - starczy, starczy ;) Z pewnością :)
majazteca
25.08.2011 11:36 odpowiedz
Wiesz Kasiu, ja juz powoli nie nadazam za tymi wszystkimi pysznosciami na Twoim blogu :) To ciasto brzmi i wyglada rewelacyjnie. Kolejny przepis do zrobienia (chyba mi zycia nie starczy:))

Pozdrawiam.
asiek_ba
25.08.2011 10:58 odpowiedz
Fajny ten dodatek miodu, koniecznie do przetestowania przy najbliższej okazji, bo ciasto wygląda fantastycznie!
Pozdrawiam
Asiek:)
kaaasiuniaa
25.08.2011 10:47 odpowiedz
Uwielbiam ciasta na miodzie a gruszki to zdecydowanie jedne z moich najulubieńszych owoców, chętnie wykozystam Twój przepis :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2011 10:29 odpowiedz
Przy składnikach podana jest wielkośc formy - 25x35-40 cm :) Pozdrawiam :)
BASIA
BASIA
25.08.2011 10:08 odpowiedz
JAKIEJ WIELKOŚCI JEST TWOJA FORMA, BARDZO CHCĘ UPIEC TO CIASTO:)!!
karmel-itka
25.08.2011 09:49 odpowiedz
och, cudowne!
podoba mi się niebywale.
tak, że ho ho!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2011 20:57 odpowiedz
Pięknie dziękuję za komentarze :)

Lenkot - własnie na takie słowa czekam :) Drożdżowe jest proste !

Pozdrawiam Was serdecznie :)
leonkot
24.08.2011 20:55 odpowiedz
cudowne to ciasto, wypróbowałam i mam już zamówienie na 2 blaszki :) jeszcze raz dziękuję za przepis:) dzięki Tobie uwierzyłam, że pieczenie wcale ciasta drożdżowego wcale nie jest takie trudne :)
lutka40
24.08.2011 19:49 odpowiedz
Co to musiał być za zapach ,miód ,gruszki ,cynamon.Ślinka pociekla na sam widok
dorota20w
24.08.2011 19:48 odpowiedz
pyszne połączenie smaków
deserowo
deserowo
24.08.2011 19:21 odpowiedz
Ale piękne! właśnie szukałam przepisu na coś z gruszką i chyba znalazłam ;)
zawsze.e.ewelajna
24.08.2011 19:18 odpowiedz
Kasiu, drożdżowego z gruszkami jeszcze nie łączyłam - czas nadrobić zaległości i poznać nowy smak. Wygląda smakowicie:)
zaytoona
24.08.2011 18:41 odpowiedz
Przepięknie wygląda to ciasto. A na samo już słowo 'cynamon' przechodzą mnie słodkie dreszcze! ;))
zauberi
24.08.2011 18:17 odpowiedz
takiego jeszcze nie jadłam :) smakowicie się prezentuje
jolantaszyndlarewicz
24.08.2011 17:26 odpowiedz
Oj, a ja kocham robic i piec ciasto drozżowe:) .... to najsmaczniejszy wyiek na świecie:) ..a takie cudo z gruszkami długo by u mnie nie postało:)
od-kuchni
24.08.2011 16:51 odpowiedz
Drożdżowe na miodzie - tak jeszcze nie próbowałam, ale założę się, że musi to być niebo w gębie!
Śliwka
24.08.2011 16:01 odpowiedz
To prawda. Dopóki nie zaczęłam piec myślalam, że to strasznie trudne, a wcale nie! Połączenie gruszek i cynamonu-pycha!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2011 14:23 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa :) Ciesze się, że Wam się podoba :)

Hipcia ależ Ci zazdroszczę tego miodu...
1  2