17

Ciasto czekoladowo pomarańczowe z musem




W ramach słodkich propozycji na świąteczny stół chciałabym Wam dziś polecić przepyszne i niesamowicie aromatyczne ciasto. Wilgotny, ale niezbyt ciężki spód ze sporą ilością kakao i skórki pomarańczowej oraz intensywnie czekoladowym musem na bazie bitej śmietany. W zestawieniu wszystkich ciast czekoladowych jakie upiekłam do tej pory jest to mój absolutny faworyt, a jednocześnie jedno z najpiękniej pachnących ciast jakie do tej pory jadłam. 

Do przygotowania ciasta użyłam ciemnej czekolady oraz kakao marki Horeca Select, które dostępne są halach Makro na terenie całego kraju.  

Są to wysokiej jakości produkty przeznaczone do gastronomii i używane przez wielu profesjonalnych cukierników i szefów kuchni, które z pewnością docenią też pasjonaci gotowania i tworzenia małych, cukierniczych dzieł w swoim własnym, kuchennym zaciszu. 

Kakao Amaro zawiera 22% masła kakaowego, a w ciemnej czekoladzie znajduje się aż 72% kakao. Są to zatem produkty, które idealnie nadają się zarówno do deserów pieczonych, musów na zimno, sosów, polew, tortów, ciast przekładanych masami oraz do przygotowania rozgrzewającej czekolady do picia. A jeśli nie boicie się eksperymentować, zachęcam Was do odwiedzenia strony "Czekolada w kuchni", gdzie znajdziecie oryginalne przepisy na niebanalne dania z wykorzystaniem czekolad oraz kakao marki Horeca Select. Jestem pewna, że pikantna zupa z białą czekoladą lub comber z dzika z sosem czekoladowym zachwycą Wasze podniebienia.

Oprócz kakao oraz ciemnej czekolady, w ofercie marki Horeca Select dostępna jest także czekolada biała, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do serników i baza do sosu waniliowego do lodów i deserów owocowych. A jeśli do tej pory mieliście problem z topieniem białej czekolady (ważyła się, zastygała w postaci grudek lub przypalała się), to również polecam Wam wypróbowanie czekolady Horeca Select. 



Ciasto:

* 1 i 3/4 szklanki mąki

* 1 i 1/2 szklanki cukru

* 2 jajka

* 1 szklanka kakao Amaro marki Horeca Select

* 1 szklanka maślanki

* 100 ml oleju

* 1 szklanka ciepłej, mocnej kawy

* 1 i 1/2 łyżeczki sody

* skórka otarta z 1 dużej lub 2 mniejszych pomarańczy

Mus:

* 500 ml kremówki

* 300 g ciemnej czekolady marki Horeca Select 

* 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i miksujemy przez około minutę, do chwili aż składniki się połączą. 

Spód szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Ciasta nie należy przepiec, ponieważ stwardnieje. 

Z wystudzonego ciasta zdejmujemy papier i ponownie wkładamy je do tortownicy, w której się piekło. 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy (od czasu do czasu mieszając) do chwili, aż czekolada się rozpuści. Następnie studzimy ją do temperatury pokojowej. 

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, a następnie stopniowo dodajemy do niej czekoladę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Jeśli czekolada będzie za ciepła, śmietana się zważy, więc musimy mieć pewność, że jest wystudzona, ale wciąż płynna.

Gotową masę szybko przekładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Przed podaniem ciasto oprószamy kakao. Ja posypałam je również jadalnym brokatem w kolorze złota. 

Smacznego :)




Opublikowano: 20 grudnia 2014
Tagi: czekolada
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.01.2015 09:25 odpowiedz
Przepraszam, ale ja nigdzie nie widzę informacji, żeby kakao było 250 g :) Kakao jest szklanka, a szklanka kakao to ok. 100 g
ola
ola
16.01.2015 22:09 odpowiedz
Pani Kasiu, chcialabym zrobic dzis to ciasto, ale nie jestem pewna co do ilosci kakao... czy ma byc go az 250 g? nie bedzie zbyt wytrawnie?
hhtp
23.12.2014 11:08 odpowiedz
Czy można czymś zastąpić kawę? Niestety nie toleruję jej smaku ani zapachu...
gin86
22.12.2014 23:55 odpowiedz
Obłędnie czekoladowe pyszności :)
Gość
22.12.2014 17:16 odpowiedz
na zdjęciu wygląda super
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2014 10:37 odpowiedz
Można użyć innego kakao, ale warto podczas zakupu zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w kakao. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i prawdziwe kakao ma ponad 20% tłuszczu. Wówczas mamy gwarancję prawdziwego smaku kakao i ciemnobrązowej barwy wypieku :)
ogrodybabilonu
22.12.2014 09:40 odpowiedz
Serdeczne życzenia radosnych Świąt
w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
aniamedstud
21.12.2014 19:11 odpowiedz
Przepysznie to ciasto wygląda, choć nie używałam wcześniej tego Kakao co Ty a więc jest pretekst to wypróbowania :) czy smak skórki pomarańczowej nie zdominuje tego przysmaku?
kocham łebę
21.12.2014 14:27 odpowiedz
Wygląda rewelacyjnie. Jutro lecę do sklepu szukać składników :) Na święta jak znalazł :)
cropka
cropka
21.12.2014 14:25 odpowiedz
Witam, niestety nie mam sklepu Makro w swojej okolicy, czy "zwykłego" naturalnego kakao również dajemy całą szklankę? Pozdrawiam :-)
gosia
gosia
21.12.2014 09:26 odpowiedz
Pani Kasiu czy do tego ciasta mogę użyć innej czekolady i kakao, ponieważ nie mam możliwości zrobic zakupów z Makro. Zależy mi na dobrym smaku ciasta. Pozdrawiam. Gosia
aniabar87
aniabar87
20.12.2014 19:00 odpowiedz
Wygląda super! Czy z innej czekolady i kakao można zrobić to ciasto?
aga
aga
20.12.2014 14:11 odpowiedz
Wygląda cudownie, nie mam możliwości zakupienia takiego kakao więc mam nadzieje ze wyjdzie na "zwykłym". A gdzie można kupić taki brokat?
Magda
Magda
20.12.2014 11:18 odpowiedz
Czy mogę zamiast tego kakao dodać Wedlowskie ?
kabamaiga
20.12.2014 11:05 odpowiedz
Ten jadalny brokat wygląda tutaj genialnie. Zresztą całe ciasto też.
redhead93
20.12.2014 10:14 odpowiedz
Nie mogę od niego oderwać wzroku! Fenomenalne :)
izaa_a
20.12.2014 09:13 odpowiedz
cudnie wyglada!!!!!!