34

Ciasto czekoladowo dyniowe z pomarańczą


Póki jeszcze trwa sezon na dynię, chciałabym zaproponować Wam pyszne ciasto. Mocno orzechowe, z czekoladowym posmakiem i bardzo wilgotne dzięki dodatkowi dyni. Smak bardzo oryginalny i taki już troszeczkę świąteczny :) Nie może się nie udać.

Składniki na tortownicę 22 cm :

* 200 g dyni (obranej ze skóry)

* 220 g mielonych orzechów (laskowe lub włoskie)

* 130 g cukru

* 150 g gorzkiej czekolady

* 4 jajka

* 3 łyżki mąki pszennej

* 2 łyżki rumu

* skórka z połówki pomarańczy

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1 szczypta soli

Polewa:

* 100 g czekolady

* 4 łyżki śmietanki 36%

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rum, skórkę i przestudzoną czekoladę. Mieszamy na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy stopniowo dynię i orzechy wymieszane z mąką. Masa będzie bardzo gęsta. Obroty miksera zmniejszamy do najwolniejszych i dodajemy 1/3 białek. Kiedy masa będzie troszkę "luźniejsza" odstawiamy mikser i dodajemy resztę białek, mieszając od tej chwili delikatnie dużą łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem).

Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę i śmietankę umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż utworzą jednolitą masę, którą rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do zastygnięcia. Ciasta nie trzymamy w lodówce, w przeciwnym razie będzie twarde. Najlepsze jest w temperaturze pokojowej :)

Smacznego :)

PS. I jeszcze raz podrzucam link dla osób, które mają ochotę przeczytać wywiad ze mną opublikowany wczoraj w serwisie Ugotuj.to.

KLIK KLIK

 



 



Źródło tego fantastycznego przepisu: Bea


Opublikowano: 9 listopada 2010
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (34)
Gość
Gość
22.10.2016 20:00 odpowiedz
wyglada pysznie,dynie lubie dlatego sprawdze ten przepis.
zwierzontkowskaja
28.11.2013 10:45 odpowiedz
Ano było zbite i mocno wilgotne, ale też bardzo mało wyrosło, tyle co połowa wykałaczki i istotnie różniło się od spodu, boku i wierzchu, który był chrupki i lekki (i dużo smaczniejszy niż reszta ciasta). Przy czym ostateczna masa przed dodaniem białek nie była mocno ścisła, raczej taka dość luźna, dlatego też pomyślałam, że może dyni dodałam za dużo (250g?)... Nie znam się na ciastach :)

Nie poddaję się jednak i biorę się dziś za orkiszowo bananowe z czekoladą i orzechami i takie gotowane z pomarańczami, też czekoladowe z orzechami. Mąż lubi czekoladę ;))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.11.2013 08:01 odpowiedz
Zakalec? Z tego ciasta nie może wyjść zakalec :) Może mąż tak mówi, bo ciasto jest zbite i wilgotne?

Wszystkie składniki ciasta zapisane są poprawnie :)
zwierzontkowskaja
27.11.2013 18:32 odpowiedz
Witam, jestem bardzo początkującą "piekaczką" pysznych ciast i oczywiście nie wyszło mi ciasto czekoladowe z dynią. Wyszedł "zakalczyk" jak to mój mąż skomentował, gdyż wydaje mi się, iż było za dużo dyni. To możliwe, że tylko z tego powodu? Czy może należało dodać sodę albo proszek do pieczenia? Pozdr
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2011 07:34 odpowiedz
Dzięuję za uwagę i cieszę sie, ze ciasto przypadło do gustu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2011 07:33 odpowiedz
Dzięuję za uwagę i cieszę sie, ze ciasto przypadło do gustu :)
czerwona_nesca
czerwona_nesca
03.10.2011 07:00 odpowiedz
Zrobiłam to ciasto z orzechów laskowych! wyszło obłędne, orzechy sa mocno wyczuwalne + smak czekolady ..... bardzo fajny przepis, nie może się nie udać :)

Kasiu, jesli mogę coś napisać o Twojej nowej szacie graficznej, to proszę zmień kolor nazw placków/dań bo są bardzo słabo widoczne :) Miłego poniedziałku!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.11.2010 08:28 odpowiedz
Możesz :) Co prawda ciasto będzie miało troszkę inny smak, ale nie wpłynie to na konsystencję ani samo pieczenie :)

Pozdrawiam :)
Gość
Gość
12.11.2010 22:29 odpowiedz
Kasiu, myślisz że zamiast orzechów moge dac migdały?
krokodyll8
11.11.2010 18:48 odpowiedz
Świetne ciasto. :-) Poczekam tydzień i upiekę. ;-))
nemisiek
10.11.2010 12:01 odpowiedz
Mniam! Mniam! I jeszcze raz mniam!
Kasia S.
10.11.2010 11:56 odpowiedz
Ciasto wygląda baaardzo apetycznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2010 09:09 odpowiedz
Polecam, bo ciasto jest na prawdę pyszne :) Nawet tym na diecie, chociaż kawałeczek ;)

A Tobie Beatko dziękuję za pomysł :)

Pozdrawiam Was i życzę miłego dnia :)
monikucha
09.11.2010 21:25 odpowiedz
A ja sobie obiecalam, ze na zime ogranicze slodkie :(
justmydelicious
09.11.2010 21:12 odpowiedz
czekolada i dynia to fajne, jesienne połączenie :)
Jagna
09.11.2010 20:53 odpowiedz
Bardzo fajny wywiad. Gratuluję. Ciasto piękne, gdybyś nie napisała, ze z dynią to bym się nie domyśliła, że jej użyłaś.
Pozdrawiam
kulinarnespotkania
09.11.2010 19:20 odpowiedz
ach!!! ciasto wyglada rewelacyjnie:) czekoladowe... mniam, pychota:)
bea.w.kuchni
09.11.2010 17:16 odpowiedz
Ciesze sie, ze i Tobie ciasto posmakowalo :)

Pozdrawiam serdecznie! I gratuluje wywiadu :)
Gosia
09.11.2010 16:38 odpowiedz
Faktycznie przywołuje klimaty świąteczne :)
amarantqa
09.11.2010 16:15 odpowiedz
Ależ ono niesamowicie wygląda! muszę i w końcu ja coś z dynią upiec :)
zaytoona
09.11.2010 15:26 odpowiedz
Cudowne! Rzeczywiście zapachniało świętami. A święta, to ja bardzo lubię! ;)
magdi29
09.11.2010 14:38 odpowiedz
A tu znowu same cudowności. A ten krem na górze tak zachęcająco wygląda.
emma001
09.11.2010 14:25 odpowiedz
uwielbiam połączenie pomaranczy z czekoladą ;) Kojarzy ono mi sie ze śniegiem i świetami ;)
joanna-kuchareczka
09.11.2010 14:03 odpowiedz
Bardzo smakowite ciacho! takie ciezkie, wilgotne to lubie ;)
majazteca
09.11.2010 13:05 odpowiedz
Wyglada rewelcyjnie. I w takich swiatecznych klimatach...piekne :)
kabamaiga
09.11.2010 12:55 odpowiedz
Też je robiłam i było przepyszne.
fantazjemagdyk
09.11.2010 12:20 odpowiedz
wygląda jak wykwintny tort :) pięknie
darki85
09.11.2010 11:41 odpowiedz
ja za dynią nie przepadam, ale prezentuje się smakowicie (:
Anita
Anita
09.11.2010 11:23 odpowiedz
To prawda,zapachniało świętami.................
milk_chocolate84
09.11.2010 10:36 odpowiedz
a mi powoli umyka sezon na dynię :(
Jeśli czekoladowe.. to musi być pyszne :)))
elau66wr
09.11.2010 10:33 odpowiedz
Wygląda jak piernik - a ten już na pewno ogłasza świąteczne dni i jako jedyne ciasto mi smakuje.
dorota mirowska
dorota mirowska
09.11.2010 10:26 odpowiedz
...jaka szkoda,że jestem na diecie...
retrose
09.11.2010 10:19 odpowiedz
Bardzo pięknie wygląda! Pozdrawiam Ciebie i Beę, tez sobie zapisałam ten przepis;-)
mikimama
09.11.2010 10:04 odpowiedz
Piekłam to ciasto, pyszne było!