46

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami




Co prawda Walentynki już jutro, ale mam dziś dla Was słodką, idealną na tę okazję, propozycję.

Ciasto jest lekkie i bardzo delikatne, a czekolada, kawa, cynamon i banany tworzą pyszne połączenie. Pamiętajcie też by ciasto dobrze naponczować, wówczas będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

Gorąco polecam i z okazji jutrzejszego święta życzę Wam dużo miłości. Każdego dnia.    

Biszkopt:

* 4 jajka

* 2/3 szklanki mąki

* 2/3 szklanki cukru

* 1,5 łyżki kakao

* 1 łyżeczka cynamonu

* 50 g startej gorzkiej czekolady

* 2 łyżki wody

* 2 łyżki oleju

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kawowa:

* 650 ml kremówki

* 250 g mascarpone

* 5 łyżek cukru pudru

* 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

* 2 łyżeczki żelatyny

* 120 ml wrzątku

Poncz:

* 150 ml mocnej, słodkiej kawy

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 7-8 łyżek mleka

* 1 pełna łyżka miękkiego masła 

Dodatkowo:

* 3 dojrzałe banany   

* pół cytryny   

Jajka ubijamy z cukrem ja jasną, puszystą masę a następnie dodajemy wodę i olej.

Mąkę łączymy z kakao, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na pół.

Żelatynę łączymy z kawą i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy do chwili aż się połączą i utworzą sztywną masę (sztywniejszą niż bita śmietana). Następnie dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i ponczujemy. Wykładamy na niego połowę masy kawowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Na banany wykładamy drugą warstwę kremu i przykrywamy naponczowanym biszkoptem. Lekko dociskamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Połamaną czekoladę łączymy w misce z mlekiem i masłem i topimy je w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiej i jednolitej masy którą pokrywamy wierzch ciasta. 

Ciasto podajemy schłodzone.  

Smacznego :)    

* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 13 lutego 2014
Kategoria: Czekoladowe, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (46)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.08.2018 08:19 odpowiedz
Można dodać na przykład pełną łyżkę Nutelli. Można też dodać łyżkę kakao.
Ewelina
Ewelina
31.07.2018 22:16 odpowiedz
Witam
Co mogłabym dodać do masy zamiast kawy? Chciałabym zrobić to ciasto jako tort urodzinowy dla dziecka, które smaku kawy nie znosi ,no i wiadomo, że to nie jest za bardzo zdrowe dla dzieci. Wogóle pominąć ten składnik, czy np dodać kakao lub czekoladę? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
aga
aga
14.05.2018 10:42 odpowiedz
ciasto jest przepyszne, nie za słodkie , nie za mdle a smaki swietnie się komponuja
Anita
Anita
31.10.2017 18:41 odpowiedz
Upiekłam :) Bardzo fajne ciasto, łatwe i szybkie do zrobienia, szczególnie mus przepyszny. Dodałam od siebie domowe powidła na dolny biszkopt, ten dymny smak świetnie uzupełnia się z kawowym. Musiałam bardziej dosłodzić masę, następnym razem dodam też 1-2 łyżeczki kawy więcej, żeby była wyrazistsza. Biszkopt pyszny, szczególnie ten lekko cynamonowy smak, ale następnym razem upiekę rzucany. Na pewno jeszcze go upiekę, myślę że z frużeliną wiśniową będzie jeszcze lepszy, kwaśny smak fajnie przełamie to słodko - wytrawne połączenie. Polecam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.01.2017 09:43 odpowiedz
Możesz użyć 500 ml kremówki - nie wpłynie to na resztę składników.
A jak chodzi o żelatynę, to zawsze rozpuszczam ją w gorącej wodzie (zalewam ją wodą z czajnika) i nigdy jeszcze się nie zdarzyło, żeby straciła swoje właściwości.
Xyz
Xyz
22.01.2017 19:44 odpowiedz
Witam,
Czy jeżeli chcę zmniejszyć ilość śmietanki do 500ml muszę też zmniejszyć ilość pozostałych składników na mus kawowy? I czy przez wrzątek żelatyna nie straci swoich właściwości?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2015 07:14 odpowiedz
Tak jak jest podane w przepisie, tortownica o średnicy 26 cm :)
naat.
naat.
06.09.2015 22:16 odpowiedz
Na jaki wymiar blachy podane sa skladniki ciasta? Pozdrawiam :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.02.2015 15:50 odpowiedz
Spokojnie wysraczy z 1,5 porcji :)
Magda
Magda
24.02.2015 23:59 odpowiedz
Piekłam to ciasto w zeszłym roku na urodziny i było przepyszne ;D Zastanawiam się czy gdybym chciała przekroić biszkopt na trzy części to powinnam zrobić z podwójnej porcji przepisu a może wystarczy z 1,5 ? ;)
Ania
Ania
14.12.2014 21:26 odpowiedz
Kolejny raz korzystam z przepisow i jak zwykle wyszlo super! Torcik przepyszny!!! Zniknal w oka mgnieniu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.11.2014 11:07 odpowiedz
Możesz użyć rozmrożonych na ręczniku papierowym truskawek, malin, wiśni czy jagód, ale głównie polecam truskawki i maliny.
aniawk
aniawk
14.11.2014 10:48 odpowiedz
Witaj Kasiu :) a ja mam takie pytanie, co można użyć zamiast bananów? Chcę zrobić to ciasto, jako tort urodzinowy, tylko mój Tato nie jest zbytnim amatorem bananów :)
domi08
23.05.2014 12:00 odpowiedz
Witam, jeśli chciałabym zrobić to ciasto na prostokątnej blaszce o wymiarach 24x40 to jakie musiałby być proporcje składników? :) z góry dziękuje za odpowiedź ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.05.2014 17:27 odpowiedz
Od razu.
soseki
soseki
10.05.2014 16:42 odpowiedz
czy kremowki nie ubijamy oddzielnie? razem od razu laczymy z serkiem?
Jowita
Jowita
08.04.2014 16:36 odpowiedz
Witam Kasiu!
Ciasto jest wspaniałe, interesujący smak! Zrobiłam je dla mojej przyjaciółki na urodziny, była zachwycona. Przystroiłam tulipanami i do ponczu dodałam kieliszeczek whisky:) Dziękuję:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.03.2014 21:32 odpowiedz
Ja również dziękuję za podzielenie się opinią :)
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
21.03.2014 21:29 odpowiedz
Dziś po raz kolejny serwowałam to ciasto, tym razem w pracy. Wszystkim bardzo smakowało i przybyło mu co najmniej 7 nowych fanów. Teraz muszę wypróbować to z malinami. A zapiekanka z gnocchi też już mi się po nocach śni. Dziękuję za inspiracje!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.03.2014 13:12 odpowiedz
Tak, będzie idealne.
paula
paula
14.03.2014 11:36 odpowiedz
Witam, gdybym chciała zrobić to ciasto w prostokątnej blaszce to jakie musiałaby mieć wymiary żeby nie było za niskie? Czy 25 na 20 by było ok?
Agnieszka
Agnieszka
10.03.2014 15:46 odpowiedz
Ciasto rewelacja, piekłam na Chrzciny i bardzo smakowało, a wygląda dużo atrakcyjniej niż ciasta z cukierni.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.03.2014 22:39 odpowiedz
Nie ma takiej możliwości, żeby kawa się nie połączyła z masą. Po prostu nie ma. Kawa łączy się nawet z samym masłem, chociaż woda z tłuszczem w zasadzie łączyć się nie powinna.
A jedyna możliwość, żeby biszkopt nie wyrósł to nie dodanie proszku, chociaż jak są jajka to i tak powinien podrosnąć bez proszku.
kasiaurs
kasiaurs
02.03.2014 21:23 odpowiedz
mi nie wyszło:( nie wiem co zrobiłam nie tak, najpierw mi biszkopt nie wyrusł a potem nie połączyły mi się kawa z resztą masy:(:(
betsypetsy
23.02.2014 15:26 odpowiedz
FANTAZJA! Tort zrobił furorę do tego stopnia, ze zaaferowana nie zrobiłam mu zdjęcia ale nic to, bo dziś robię powtórkę z pieczenia :) moje córki kłóciły się o ostatni kawałek :)))
Dziękuję za taki super przepis :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.02.2014 19:41 odpowiedz
Czekam na relację :)
betsypetsy
22.02.2014 12:21 odpowiedz
Ciasto zrobiłam wczoraj wieczorem, nie wiem jeszcze jak wyszło i jak smakuje, będzie dziś pełnić rolę torta urodzinowego :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.02.2014 15:40 odpowiedz
Kasiu kremówka to śmietanka 36% :)
kasia_r
kasia_r
21.02.2014 13:45 odpowiedz
A co to jest za kremówka w przepisie?? (jestem zupełnym nowicjuszem więc jeżeli pytanie jest nie na miejscu to przepraszam:)
sylwia
sylwia
18.02.2014 15:54 odpowiedz
Wygląda i na pewno smakuje nieziemsko.
Agata
17.02.2014 11:31 odpowiedz
Wygląda wspaniale, wypożyczam przepis
gin86
17.02.2014 10:23 odpowiedz
Wygląda pysznie, ta spływająca po bokach polewa kusi ogromnie :)
Beata
16.02.2014 16:13 odpowiedz
Genialne!
jolantaszyndlarewicz
15.02.2014 20:58 odpowiedz
Fantastyczne:). Musze je upiec:)
majanaboxing
15.02.2014 17:30 odpowiedz
Ale cudne to ciasto !:)
czarna_mamba1986
czarna_mamba1986
15.02.2014 11:03 odpowiedz
Zrobiłam na Walentynki! Wyszło idealne i jest przepyszne! Dziękuję za przepis
www.finezjaniedrogo.bloog.pl
www.finezjaniedrogo.bloog.pl
13.02.2014 20:43 odpowiedz
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award! Pozdrawiam i zapraszam http://finezjaniedrogo.bloog.pl/id,340082924,title,Liebster-Blog-Award,index.html" rel="nofollow">finezjaniedrogo.bloog.pl/id,340082924,title,Liebster-Blog-Award,index.html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2014 19:24 odpowiedz
Myślę, że zbyt kolorowy szablon odciągnie uwagę od zdjęć. Wolę, aby to one rzucały się w oczy bardziej, niż to co jest dookoła :)

Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)
Karolina
Karolina
13.02.2014 19:14 odpowiedz
Pani Kasiu, ma Pani tak piękne zdjęcia, super przepisy ! Nie myślała Pani o tym żeby trochę zmienić szatę graficzną bloga ? Aby był bardziej kolorowy, adekwatny do tych pięknych zdjęć ? Żeby więcej się działo. Wiem, że to oczywiście kwestia gustu, ale myślę, że pomysł nowej szaty graficznej spodobałby się czytelnikom ! :) Osobiście uważam, że Pani blog jest jednym z lepszych blogów kulinarnych !
Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2014 19:05 odpowiedz
Całe jajka. Tak jak w przepisie.
toni
toni
13.02.2014 18:09 odpowiedz
Witam
Chciałbym zrobić to ciasto, tylko mam pytanie, czy jajka ubijamy całe z cukrem czy tylko białka z cukrem i potem dodajemy żółtka bo tak zazwyczaj robię biszkopta?
espresso9
13.02.2014 16:49 odpowiedz
Wygląda obłędnie!
Pozdrawiam :)
redhead93
13.02.2014 15:30 odpowiedz
Piękne zdjęcia! Ciasto prezentuje się niesamowicie! Przepis zapisuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2014 12:18 odpowiedz
Aniu potrzebuję wymiar blaszki :)
Ania
Ania
13.02.2014 10:13 odpowiedz
Kasiu piękne! Jakie proporcje proponujesz na dużą prostokątną blaszkę?
paula.20.06
13.02.2014 09:04 odpowiedz
Jest obłędne , musiało być przepyszne :)