19

Ciasto czekoladowe z fasoli




Nigdy nie podejrzewałam, że oszaleję na punkcie ciasta z fasoli. Konsesrwowej fasoli. Wiecie, takiej z puszki.

Ale muszę przyznać, że w kategorii ciast czekoladowych, umieszczam je w czołówce ulubionych wypieków. I przez ostatnie 3 dni dni piekłam je już dwukrotnie.

Ciasto jest wilgotne i trochę przypomina brownie, ale jest lżejsze i odrobinę bardziej puszyste. Myślę, że spokojnie możecie sprzedać je jako brownie swoim mężom, braciom czy chłopakom, którzy w reakcji na informację z czego jest zrobione mogliby nawet nie chcieć go spróbować. Uświadomcie ich dopiero, gdy będą sięgać po 2 kawałek ;)

Intensywność smaku ciasta zależy od stopnia dojrzałości bananów. Za pierwszym razem użyłam bardzo mocno dojrzałych, posiadających już czarne plamy na skórce i ich smak zdominował ciasto. Za drugim razem użyłam bananów niezbyt dojrzałych i wówczas ciasto było o wiele bardziej czekoladowe, a smak bananów nie był już tak mocno wyczuwalny, co mnie osobiście zdecydowanie bardziej odpowiadało. 

Dodam jeszcze, że ja do ciasta użyłam pół na pół cukru trzcinowego i palmowego, ale jeśli chcecie, by było jeszcze zdrowsze możecie użyć ksylitolu, który ma ok. 40% mniej kalorii niż zwykły cukier i który sprawi, że ciasto będzie jeszcze zdrowsze i jeszcze bardzief "fit" :)

Składniki:

* 2 puszki czerwonej fasoli

* 2 banany

* 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego, cukru palmowego lub ksylitolu


* ziarna z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią)

* 4 jajka

* 4 czubate łyżki ciemnego kakao

* 3 łyżki oleju kokosowego

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Fasolę przepłukujemy na sicie pod silnym strumieniem wody.

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w blenderze kielichowym lub w malakserze i miksujemy na wysokich obrotach przez około 4 minuty, do czasu aż masa będzie gładka i jednolita. (Blender ręczny może się tu troszkę gorzej spisywać, a już na pewno należy wysłużyć czas miksowania do około 7-8 minut).

Keksówkę o wymiarach 15x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki) i przelewamy do niej ciasto.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut. Podczas pieczenia ciasto zapewne wyrośnie i pęknie, ale podczas studzenia opadnie i wyrówna się.

Smacznego :)


Opublikowano: 11 listopada 2016
Tagi: banany fasola
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2018 22:02 odpowiedz
Przykro mi, ale nie przychodzi mi nic na myśl i obawiam się, że nie ma dla nich właściwego zamiennika.
Gość
Gość
15.03.2018 22:00 odpowiedz
Czym można zastąpić banany?? Należę do osób które ich nie tolerują
Gość
Gość
12.08.2017 09:16 odpowiedz
Pyszne, zrobiłam i jestem zachwycona
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.05.2017 07:17 odpowiedz
Myślę, że bez problemu :)
Anka
Anka
23.05.2017 09:23 odpowiedz
Czy można zamiast fasoli z puszki użyć takiej ugotowanej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.05.2017 21:57 odpowiedz
Nie polecam miodu, ponieważ ciasto stanie się jeszcze cięższe.
Monika
Monika
12.05.2017 13:52 odpowiedz
Czy zamiast cukru można dodać miód? Jeśli tak to ile łyżek? Dziękuję za informacje!
wedelka
10.02.2017 10:09 odpowiedz
Przepis wypróbowany. Ciasto miało u nas swoich zwolenników, ale były też osoby, które zjadały je z dość dużym oporem i raczej nie dadzą się więcej namówić na takie eksperymenty ;) Ja zaliczam się zdecydowanie do jego fanów. Dziękuję za przepis. Z pewnością jeszcze niejeden raz z niego skorzystam. Pozdrawiam :)
domka
domka
22.12.2016 11:18 odpowiedz
Świetne ciasto! Upiekłam,bo chciałam zrobić coś szybkiego, łatwego, zdrowszego i zaskakującego! Strzał w 10! Wszyscy byli zachwyceni. Planuję zrobić na Święta i rodzina będzie zgadywać z czego jest zrobione! Polecam!!!
M.
M.
28.11.2016 21:59 odpowiedz
MEGA!
Pyszności :-)
Bardzo proste, szybkie i super smaczne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.11.2016 09:29 odpowiedz
Ja użyłam rafinowanego. Ale jeśli nie przeszkadza Ci posmak, to zawsze lepiej nierafinowany :)
N.
N.
15.11.2016 23:02 odpowiedz
A olej kokosowy rafinowany czy nie? Nierafinowany zdrowszy, ale dochodzi wtedy smak kokosa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.11.2016 19:52 odpowiedz
Mariolka - puszki po 400 g przed odsączeniem.
Jonia - tak, ale proszę zwiększyć ilość o 1 solidną łyżkę.
mariolka
mariolka
14.11.2016 18:09 odpowiedz
Chętnie wypróbuję ale nie wiem jakiej wielkości mają być puszki? małe tzn. 125g po odsączeniu zalewy czy te większe czyli 250g? Pozdrawiam.
Jonia
Jonia
14.11.2016 17:30 odpowiedz
Pani Kasiu, czy można użyć oleju rzepakowego albo slonecznikowego?
claw
claw
14.11.2016 05:55 odpowiedz
Pani Kasiu, mi wyszło bardzo dobre ciasto. Następnym razem dodam zamiast cukru frużelinę wiśniową :) Pozdrawiam!
NaKażdyStół
NaKażdyStół
13.11.2016 00:13 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy i przepadłam! cudowne! dobrze, że produktów starczy mi jeszcze na drugi wypiek... ;) jeśli miałaby Pani chęć poczytać moją krótką opinię zapraszam na moją stronę na Facebooku :) pozwolę sobie podać link i zapraszam serdecznie :) będę bardzo szczęśliwa jeśli Pani przeczyta :) Pozdrawiam serdecznie i ściskam mocno :)

www.facebook.com/nakazdystol1/posts/361294700902145

bebeautiful
11.11.2016 21:12 odpowiedz
Próbowałam, znakomite!
wypiekibeaty
11.11.2016 14:44 odpowiedz
Nie lubię fasoli, ale możliwe, że w wersji na słodko ją spróbuję :) pozdrawiam, Beata