14

Ciasto czekoladowe z cukinią




W sezonie na cukinie, obok przetworów, zapiekanek i lecza, nie może zabraknąć słodkich wypieków z jej udziałem. A to, jest po prostu idealne.

Intensywnie czekoladowe, z delikatną nutą kawy i cynamonu.

Nie za słodkie, dzięki dodatkowi cukinii przyjemnie wilgotne, ale nie zbite i ciężkie.

Banalne w przygotowaniu, a co więcej nie wymagające nawet użycia miksera.

Delikatna i słodka z natury cukinia oczywiście nie jest wyczuwalna w cieście po upieczeniu, ale to właśnie ona jest tu kluczowym składnikiem, który ma decydujący wpływ na efekt końcowy.

 

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x20 cm

Składniki suche:

* 1 szklanka mąki

* 1 szklanka cukru trzcinowego (lub 2/3 szklanki cukru białego)


* 1/2 szklanki gorzkiego kakao

* 2 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej (użyłam Inki karmelowej)

* 100 g bardzo drobno posiekanej gorzkiej czekolady

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3/4 łyżeczki sody

Składniki mokre:

* 2 duże jajka

* 1/3 szklanki oleju

* 1/4 szklanki mleka

Dodatkowo:

* 1 i 3/4 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z nadmiaru soku cukinii (najlepiej użyć młodej, cienkiej cukinii, a jeśli cukinia jest wyrośnięta, należy wyciąć gniazda nasienne i obrać ją ze skórki, jeśli jest gruba i twarda)


Suche składniki łączymy ze sobą w misce i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy do nich cukinię i ponownie mieszamy do chwili, aż mąka i kakao obtoczą cukiniowe wiórki.

W drugiej misce łączymy składniki mokre i energicznie mieszamy je trzepaczką. Wymieszane, wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do czasu, aż się połączą.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy go olejem. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego :)


Opublikowano: 13 sierpnia 2016
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.07.2018 21:39 odpowiedz
Oj ciężko mi określić gramaturę. Proszę odmierzyć cukinię szklanką o pojemności 250 ml.
Magdalena Airich
Magdalena Airich
06.07.2018 12:55 odpowiedz
A mniej wiecej ile gram cukini
Edyta
Edyta
28.08.2016 16:38 odpowiedz
Rozpędziłam się i starłam cukinię na dużych oczkach, tych do ścierania ogórków na zupę. W cieście cukinii nie czuć i nie widać. Czekoladę miałam tylko mleczną. Pyszne,wilgotne, czekoladowe.
Emka
Emka
26.08.2016 20:26 odpowiedz
Ciasto faktycznie dla miłośników gorzkiej czekolady,tzn.dla mnie. Wilgotne i pyszne mój mąż zastąpiłby czekoladę gorzką - mleczną ;-)
ewela
ewela
20.08.2016 20:57 odpowiedz
Pyszne wyszło:) Wilgotne i bardzo czekoladowe:) Spożytkowałam zalegającą w lodówce cukinię, w ogóle jej nie czuć w cieście. Ciasto mega pyszne!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2016 19:35 odpowiedz
Duszka - myślę, że tak.
Duszka
Duszka
17.08.2016 15:06 odpowiedz
Witam,

Pani Kasiu czy mleko krowie można zastapić roślinnym?
Aga
Aga
16.08.2016 22:29 odpowiedz
bardzo czekoladowe wyszło;) ale to dobrze;) zjadł nawet ten co warzyw nie je;) i nie uwierzył;)
Agnieszka
Agnieszka
14.08.2016 11:48 odpowiedz
Właśnie je piekę. Czy to ciasto jest bardzo wilgotne w środku? Po 50 minutach włożony patyczek był mokry, przedluzylam czas o 15 min.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.08.2016 09:18 odpowiedz
Cukinia stanowi istotę tego ciasta (i to dzięki niej wygląda, jak wygląda), więc raczej pominięcie jej nie jest zalecane :)

PS. W cieście w ogóle nie czuć jej smaku.
Gość
Gość
13.08.2016 21:58 odpowiedz
Witam, a nie mogę zrobić tego ciasta bez cukinii, bo wygląda pysznie a cukinii nie lubię
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2016 16:23 odpowiedz
Pa1982 - ścieramy na tych pośrednich. Nie grubych i nie zupełnie miałkich.

Aga - tak, ale radzę dodać tylko 1 łyżkę, aby smak nie był bardzo dominujący. Jednak smak kawy zbożowej jest łagodniejszy, niż kawy klasycznej.
aga w
aga w
13.08.2016 14:32 odpowiedz
Kasia czy mogę użyć zwykłej kawy rozpuszczalnej?
Pa1982
Pa1982
13.08.2016 00:37 odpowiedz
Czyli cukinię ścieramy tak jak na placki ziemniaczane?