57

Ciasto czekoladowe z awokado


Ciasta czekoladowe miałam już okazję piec nie tylko z przeróżnymi owocami, ale i z warzywami. Do najbardziej ekstremalnych należały czekoladowe wypieki z cukinią i burakami. Kiedy więc znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem awokado, nie tylko nie zadziwiło mnie to, ale sprawiło, że pospiesznie spisałam przepis i pobiegłam do najbliższego sklepu po brakujące składniki.

Smak awokado nie jest specjalnie wyczuwalny w cieście (a nawet zaryzykuję stwierdzenie, że nikt nie zgadłby co jest tym tajemniczym składnikiem), ale nadaje mu niesamowitą wilgoć. A miękka, czekoladowa polewa jest jak wisienka na przysłowiowym torcie. Wspaniale uzupełnia smak ciasta i żebyście się czasem nie ważyli, odpuścić sobie przygotowanie jej usprawiedliwiając się kaloriami :)

Składniki (tortownica 26-28 cm):

* 3 szklanki mąki

* 6 łyżek kakao

* 1/2 łyżeczki soli

* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

* 2 szklanki cukru

* 1/4 szklanki oleju

* 1 szklanka wody

* 1 szklanka mleka

* 1 łyżka wanilii

* 1 spore awokado

 

Polewa:

 

* 100 g gorzkiej czekolady

* 1/4 szklanki kremówki (36%)

 

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy spód i boki.

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wyjmujemy miąższ, który razem z cukrem i mlekiem umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili utworzenia się czegoś na kształt gładkiego koktajlu - nie powinno być żadnych grudek.

W misce od miksera łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Do zmiksowanego awokado dodajemy wodę, olej i wanilię, mieszamy je i dodajemy do suchych składników. Ciasto miksujemy do chwili całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 55 - 60 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Wyjęte z piekarnika ciasto pozostawiamy w tortownicy jeszcze około godzinę, a po zdjęciu boku tortownicy pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia (ja nałożyłam na nie polewę po ok 3 godzinach od wyjęcia z piekarnika).

Kiedy ciasto przestygnie, przygotowujemy polewę. W miseczce nad garnkiem z gotującą sie wodą umieszczamy czekoladę i śmietankę i mieszając podgrzewamy do chwili, aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietaną tworzą jednolitą polewę, którą od razu nakładamy na ciasto.

Ciasto praktycznie od razu gotowe jest do spożycia - i takie z jeszcze ciepłą polewą, smakuje najlepiej :) Pamiętajcie też, by nie trzymać ciasta w lodówce by nie straciło puszystości i nie stwardniało.

Smacznego :)

 

 



 



 



 Źródło


Opublikowano: 15 czerwca 2011
Kategoria: Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (57)
1  2
fretka
fretka
30.01.2018 21:04 odpowiedz
Cześć! Jestem zachwycona ciastem :) Ciekawi mnie jednak czy można pominąć kakao? Tak, żeby ciasto miało właśnie delikatny kolor awokado :)
herrbata
12.03.2017 17:25 odpowiedz
Robiłam podobne, wegańskie i bezglutenowe :) Ale Boziu, jak to Twoje wygląda :x Niesamowicie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.09.2014 20:58 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
Joanna
Joanna
21.09.2014 10:12 odpowiedz
Zrobiłam i skonsumowalam , poczestowalam znajoma i uważamy ciasto za mega pyszne :)
Chociaz przyznam sie , ze poszłam na łatwiznę co przy niemowlęciu jest dobra wymówka , użyłam gotowej polewy czekoladowej :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2014 17:11 odpowiedz
Nie ma :) Wszystko się zgadza.
AniaiGabi.pl
AniaiGabi.pl
15.03.2014 16:38 odpowiedz
Hmm czy w ciescie nie ma jajek ??:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2013 07:12 odpowiedz
To i ja się cieszę :)
Pozdrawiam :)
Ania
Ania
05.11.2013 15:10 odpowiedz
Ciasto pięknie wyrosło, pięknie pachnie i jestem zachwycona ;p
Awokado zblenderowałam, ale mikser do połączenia suchych i mokrych składników nie był potrzebny ;p
Jestem przeszczęśliwa! :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.10.2013 16:02 odpowiedz
Generalnie nie są potrzebne, ale można dodać 2 jajka zmniejszając ilość mleka o ok. 5 łyżek.
kucharka
kucharka
23.10.2013 10:17 odpowiedz
a czy jajek do tego ciasta nie trzeba?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.05.2012 23:11 odpowiedz
250 :)
Marta95
Marta95
19.05.2012 23:09 odpowiedz
Szklanka czyli 200 czy 250 ml? Spotykam się z różnymi wersjami, więc wolę się upewnić. (:
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.12.2011 19:49 odpowiedz
Będzie mi bardzo miło gościc Cię tutaj :)

Pozdrawiam ciepło :)
Paulina
28.12.2011 16:16 odpowiedz
Trafiłam tu szukając pomysłu jak wykorzystać awokado i właśnie znalazłam coś cudownego. Ciasto właśnie się piecze, ale muszę powiedzieć, że sam ten mus - mleko + awokado + cukier to jest coś pysznego, tylko może z mniejszą ilością cukru :)
Przeglądam właśnie resztę Twoich przepisów i chyba się zakochałam ;)
Na pewno będę Cię odwiedzać regularnie.

Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.12.2011 07:58 odpowiedz
Tak, nie ma problemu. Może byc 30.
Pozdrawiam
daria8802
02.12.2011 23:40 odpowiedz
Czy śmietankę 36% można zastąpić śmietanką 30%?
gosia
gosia
28.10.2011 22:22 odpowiedz
wlasnie zjadlam kawalek tego ciacha upieczonego przeze mnie i musze powiedziec ze wyszlo spoko. ale jak widze na zdjeciach twoje bardzo wyroslo, ja mam forme szerokosci 28 cm tez wyrosl ale nie tak
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2011 19:29 odpowiedz
Hi :) Thank you for visiting and for your kind words. I'm glad you like it :) And I'm sure you will love this cake :)
LovelyPantry
08.07.2011 19:23 odpowiedz
I find this recipe to be very interesting. I would never think to use avocado in a cake! I'm impressed and inspired to try it for myself. I love the content and design of your blog! I will visit again :-) Thank you.
agaw93
25.06.2011 12:38 odpowiedz
super, napewno wyprubuję
kulinarnespotkania
18.06.2011 19:50 odpowiedz
Wspaniale ciasto i przepysznie czekoladowe:-)
Smaczny Dom
17.06.2011 23:24 odpowiedz
musze sprobowac. Takie polaczenia mnie nurtuja i ciekawia. Strona zapisana:)
awokado pewnie dalo wilgoc...a jesli faktycznie..to juz lubie to ciast:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.06.2011 16:02 odpowiedz
Dziękuję :)
berrypunch
17.06.2011 15:53 odpowiedz
Ale te ciasto jest CZEKOLADOWE, ohh cudne ! :)
izaa_a
17.06.2011 14:19 odpowiedz
Kasiu cudne to ciasto...;)
abbra
17.06.2011 06:25 odpowiedz
Smakowicie wygląda !
Kiedyś piekłam mufinki z awokado - też były smaczne :)
szarlotek
17.06.2011 05:17 odpowiedz
I jak tu nie zaglądać kiedy takie pyszności łechcą moje oczka:) Przepis zapisuję i zaczynam planować pieczenie :)
goh_amku-amku
16.06.2011 21:41 odpowiedz
nie dość że obłędnie czekoladowe, to jeszcze z niespodzianką - to awokado niezwykle intryguje:)
bayaderka pl
16.06.2011 14:05 odpowiedz
Kasiu, ustrzeliłaś mnie tym ciastem! Jak ja uwielbiam wszystko, co czekoladowe! Pozdrawiam serdecznie. Miłego popołudnia.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.06.2011 10:38 odpowiedz
Przyznaję, że dodatek kapusty kiszonej w cieście czekoladowym brzmi intrygująco :)
zyczebyjesc
16.06.2011 10:35 odpowiedz
wyglada cudnie! co do ekstremalnych przepisow to kiedys trafilam na przepis ciasta czekoladowego z kapusta kiszona :D trzeba tylko te kapuste dlugo plukac (zeby stacila smak, ale zostala konsystencja) i ponoc ciacho jest fantastyczne wlasnie przez tą wilgoc :) musze sie zebrac i kiedys to wyprobowac :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.06.2011 08:54 odpowiedz
Pięknie Wam dziękuję za komentarze i cieszę się, że ciasto się podoba :)

Mmmroczek może byc :)

Aniu G. działasz jak błyskawica! :)

Kasiu tak, 1 łyżka ekstraktu :)
mojamalakuchnia
15.06.2011 23:09 odpowiedz
A na takie połączenie bym nie wpadła ;-)
judik1119
15.06.2011 22:17 odpowiedz
Z awokado jeszcze ciasta ani nie piekłam ani nie jadłam, bardzo intrygujące, koniecznie muszę spróbować bo wygląda wyśmienicie!:)
Aurora
15.06.2011 21:55 odpowiedz
Ja tam czekoladę zajadam głównie w czystej postaci, z warzy to mieszam tylko z miętą lub chilli, ale ta kompozycja - mmm :D podoba mi się, uwielbiam tłuste i aksamitne awokado, super!
zawszepolka
15.06.2011 21:09 odpowiedz
Kasiu jakie piękne ciasto!!!!!!!!!!
Cudowne :)
Praline
15.06.2011 20:36 odpowiedz
Jego konsystencja prezentuje się świetnie!
Pozdrawiam :)
kabamaiga
15.06.2011 20:23 odpowiedz
Śliczne i już. To do buraków, marchewki i cukinii można dodać też awokado. Ciekawe czy dodanie wszystkich warzyw też by smakowało w połączeniu z czekoladą :)
Smakowidlo
15.06.2011 19:43 odpowiedz
mniam... wygląda smakowicie :)
retrose
15.06.2011 19:22 odpowiedz
Pięknie to ciasto wygląda a polewa... jak lustro:)
jolantaszyndlarewicz
15.06.2011 19:13 odpowiedz
Kasiek bo przez Ciebie wpadnę w czekoladowy obłęd:) to ciasto wyglada tak cudownie, ze musze je upiec:) pozdrawiam Kochana:)
majanaboxing
15.06.2011 18:07 odpowiedz
Ależ czarne! Super to ciacho!:)
mmmroczek
15.06.2011 17:37 odpowiedz
O matko! I znów cudowny przepis :D Jejku jejku nie wyrobie się z robieniem tego wszystkiego :) Ale na pewno wypróbuje w wolnej chwili ;)
Dziś kupiłam produkty na sernik z truskawkami :) Jutro wypróbuje i oczywiście podzielę się swoją opinią :D Chciałam tylko zapytać czy ten ser mascarpone musi być? Czy taki zwykły zmielony twaróg też się nadaje do tego ciasta? Co takiego: http://www.piatnica.com.pl/picture.php?IDS=48" rel="nofollow">www.piatnica.com.pl/picture.php?IDS=48
Pytam tak na przyszłość :D

Pozdrawiam gorąco :* Buziaki - Magda :D
Anna Gie
Anna Gie
15.06.2011 17:18 odpowiedz
upiekłam to ciasto. istna rewelacja. urzekł mnie swoją ciężkością, uwielbiam takie ciasta.
justmydelicious
15.06.2011 14:00 odpowiedz
zdecydowanie bardziej wolę awokado na słodko niż na wytrawnie :)
kuchennefascynacje
15.06.2011 13:48 odpowiedz
z awokado nie robiłam ale bardzo lubię. A ciacho rewelacyjne :)
justgreatfood
15.06.2011 12:13 odpowiedz
Ładnie wygląda. A warzyw dodanych do czekoladowych ciast to przeważnie nie czuć (piekliśmy np. z cukinią i marchwią), one bardziej wpływają na konsystencję - taki bajer tylko :)
Madleine
15.06.2011 10:49 odpowiedz
Ta czekolada wyglada niesamowicie. Mniammm :)
alebabka.blog
15.06.2011 10:07 odpowiedz
Ciekawy pomysł z awokado:) piękne zdjęcia
mikimama
15.06.2011 10:07 odpowiedz
Ależ apetyczne to Twoje ciacho Kasiu!
1  2