45

Ciasto Cassis




To lekkie, śmietanowo porzeczkowe ciasto z czekoladową bezą było hitem na naszym świątecznym stole, chociaż nie  można powiedzieć, że są to typowo świąteczne smaki. 

Ciasto idealnie nadaje się na wszelakie okazje (w tym oczywiście na Sylwestra i Nowy Rok :) ) i gorąco Wam je polecam. 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

* 3 duże jajka

* 1/3 szklanki cukru

* 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej

* 1/3 szklanki kakao

* 1 łyżka oleju

Krem:

* 300 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36%)

* 500 g mascarpone

* 3 łyżki cukru pudru

Beza:

* 4 białka

* 180 g cukru

* 1 kopiasta łyżka kakao

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

* 1 słoiczek konfitury porzeczkowej (ok. 280-300 g)

* poncz (100 ml wody, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki nalewki porzeczkowej lub 125 ml soku porzeczkowego)

 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 8 minut) a następnie dodajemy do niej olej oraz mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy *tylko do chwili połączenia się składników) a następnie ciasto przelewamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zdejmujemy z niego papier. 

Tortownicę w  której piekł się biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia i przygotowujemy bezę. 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej łyżce cukru - cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca dodajemy do niej ocet oraz przesiane kakao z mąką. 

Pianę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20  minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i dopiekamy jeszcze pół godziny. Wystudzoną bezę delikatnie zdejmujemy z papieru. 

W tortownicy ponownie umieszczamy ciasto i ponczujemy je. Na cieście rozsmarowujemy konfiturę. 

W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili uzyskania gęstego kremu. Gotową masę delikatnie przekładamy na ciasto i wyrównujemy wierzch, na którym kładziemy bezę. 

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Smacznego :) 


Opublikowano: 29 grudnia 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (45)
Kate_Nova
Kate_Nova
06.02.2021 23:47 odpowiedz
Ciasto robi furorę!!! Piekłam dwa razy i choć nie lubię wracać do przepisów zbyt często, tak do tego warto. Pierwszy raz wykorzystałam konfiturę i nalewkę wiśniową, a za drugim konfiturę porzeczkową i aroniówkę. Obie wersje pyszne! Pani Kasiu uwielbiam Pani bloga, a pieczenie ciast z Pani przepisów nigdy mi nie sprawiało tylu przyjemności. Pozdrawiam
Ela
Ela
18.04.2018 09:54 odpowiedz
Ciasto, rewelacja. Wszystko wyszło mi bardzo dobrze. Numer 1 w rankingu domowników .
kasiaaaa24
kasiaaaa24
26.11.2017 10:45 odpowiedz
To zależy od temperatury w aucie :) Jeśli nie będzie bardzo ciepło, to myślę, że godzina nie będzie problemem :)
Ada1984
Ada1984
24.11.2017 16:48 odpowiedz
Kasiu, czy to ciasto wytrzyma poza lodówka jakieś 45min? W samochodzie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2016 07:15 odpowiedz
Miksuję do czasu, aż się składniki dobrze połączą. W sumie nie jakoś bardzo długo, ale na wysokich obrotach.
To że się robi lejąca i trochę opada, to nic nie szkodzi.
Ania
Ania
23.02.2016 11:43 odpowiedz
na opcji góra+dół. A po dodaniu kakao długo Pani jeszcze miesza? bo jak ja dodam to potem ta ubita piana zaczyna robić się lejąca.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.02.2016 07:39 odpowiedz
Po dodaniu kakao mieszam mikserem.
Bardzo ciężko mi określić co może być przyczyną takiego wyrastania, ponieważ u mnie się tak nigdy nie zdarzyło.
A czy ta beza jest pieczona na termoobiegu czy na opcji góra+dół?
Ania
Ania
22.02.2016 21:11 odpowiedz
Pani Kasiu mam problem z bezą, piekłam już to ciasto 2 razy i wszystko wychodzi super oprócz tej bezy. Piekę ją w tortownicy, a wyrasta na całą wysokość, przylepia się bokami do foremki i po upieczeniu okazuje się ze w środku jest pusta, a na dole zbita pianka. Góra jest upieczona bo sucha, ale jak próbuję ją wyjąc z foremki to wszystko się kruszy bo w środku jest pusta przestrzeń. co może być przyczyną? jak dodaje Pani kakao do bezy to nadal miesza mikserem czy już tylko łyżką? z góry dziękuję za odpowiedź.
ela
ela
03.12.2015 19:03 odpowiedz
czy zamiast mascarpone można dać zwykły serek np. z wiaderka? Piękne te Pani ciasta, żeby mi takie chciały wychodzić... :)
ani
ani
04.09.2015 17:13 odpowiedz
Najlepiej włożyć do lodówki na całą noc ? Jak ktoś wcześniej spróbuje to nie ma szans do następnego dnia ... u mnie tak było. Daaaawno nie jadłam tak pysznego ciasta ! Meeega. Każdy zachwycony :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.05.2015 11:55 odpowiedz
Dlatego w przepisie jest informacja, o pieczeniu bezy w tortownicy. Natomiast ciasto nie wyrasta bardzo mocno, bo nie może być wysokie. Co znaczy, że nie wyrosło? Jest zakalec?
karina
karina
29.05.2015 10:28 odpowiedz
Ratunku- beza wyrosła na całą blachę :( natomiast ciasto w ogóle? Co może być przyczyną?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2015 07:57 odpowiedz
Na opcji góra + dół
Adelaide
Adelaide
17.03.2015 21:30 odpowiedz
Witam. Mam pytanie, czy placek bezowy należy piec przy ustawionej opcji termoobieg czy jakiejś innej ?? Pozdrawiam
Moja Galeria Smaku
19.02.2015 19:28 odpowiedz
Dzisiaj zrobiłam i wyszło pyszne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.01.2015 22:43 odpowiedz
Ja delikatnie mieszam mikserem (a w zasadzie dużą rózgą Kitchen Aid'a) :)
Joanna W.
Joanna W.
22.01.2015 20:52 odpowiedz
o ciasto :) wiele osób mówi że biszkopt powinno się mieszać łyżką nie mikserem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.01.2015 09:03 odpowiedz
Joanna - a o co pytasz?
Joanna W.
Joanna W.
20.01.2015 13:16 odpowiedz
...a czy tylko mieszamy ręcznie czy mikserem ;) pozdrawiam serdecznie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.01.2015 15:52 odpowiedz
Moja była tylko trochę lepka od spodu, jak zdjęłam papier.

A jak wierzch? Przypiekł się? Jeśli tak, to wszystko jest ok. Moja też była w środku raczej wilgotna. To nie jest rodzaj całkiem suchej bezy.
czerwona_nesca
10.01.2015 13:05 odpowiedz
Tak po upieczeniu. Moja beza jest bardzo delikatna , piankowa i lepka. Twoja Kasiu beza na zdj jest zbita. Myslisz ze moja jest surowa ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.01.2015 12:36 odpowiedz
Ale już po upieczeniu?
czerwona_nesca
10.01.2015 12:29 odpowiedz
Kasiu zrobilam beze. Ma konsystencję delikatnej pianki lepiacej sie. Czy tak ma być. ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2015 22:34 odpowiedz
Super :) Cieszę się, że smakowało :)
czarna_inez
czarna_inez
09.01.2015 21:39 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj to ciasto, na noc wstawiłam do lodówki... dziś do kawki idealne :) Niestety był jeden problem... po południu wszyscy zadawali jedno pytanie : " a ciasta to już nie ma? :( " Także tyle w temacie :) ciasto super. Polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.01.2015 17:27 odpowiedz
Myślę, że półtora porcji powinno być ok :)
czerwona_nesca
08.01.2015 10:53 odpowiedz
Obłędnie wyglada to ciasto! muszę zrobić w sobotę! Kasiu jak myślisz na foremkę 28x24 wystarczyć dać 1,5 porcji składników?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2015 22:46 odpowiedz
Bo ta beza jest raczej "lepka". Ona nie ma być całkiem wysuszona, bo wówczas nie dało by się jej pokroić.
Ola
Ola
03.01.2015 22:22 odpowiedz
Kasiu, kolejne ciasto, które mnie urzekło. Mam jednak mały problem. Beza wydaje mi się zbyt mokra. Proszę o radę jak mogę rozpoznać czy beza jest ok. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Bogusia
Bogusia
01.01.2015 22:02 odpowiedz
Pycha
dorcia
dorcia
01.01.2015 21:42 odpowiedz
Ciasto jak najbardziej godne polecenia , mąż już zażyczył sobie na urodziny.Ja wiem że będzie gościło u mnie na 100 %. Przepis już poleciłam dalej .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2015 14:04 odpowiedz
Gość - to ciemne na wierzchu, to beza.
łania
łania
01.01.2015 12:03 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj w wersji bezalkoholowej i faktycznie niesamowity efekt. Wszyscy zachwyceni.
Gość
Gość
01.01.2015 11:25 odpowiedz
ciasto wygląda wspaniale, mam pytanie o górę ciasta - na górze jest ciemna warstwa, a w przepisie nic nie ma na ten temat; czy ciemne ciasto przecinamy na pół ?
Gość
Gość
31.12.2014 12:32 odpowiedz
Upiekłam wczoraj, jest przepyszne! Przeprzepyszne!
Bogusia
Bogusia
30.12.2014 23:46 odpowiedz
Sie piecze :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2014 21:33 odpowiedz
Baśka - myślę, że są ok.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2014 19:55 odpowiedz
Łania - bez termoobiegu, góra + dół.

Czarna_Inez - cieszę się, że smakowały :)
czarna_inez
czarna_inez
29.12.2014 19:33 odpowiedz
Kolejne super zapowiadające się ciasto :) na pewno je niebawem upiekę. Na święta upiekłam 6 ciast i każde z Twojego przepisu Kasiu. Oczywiście ciasta zrobiły furorę :) , jak zawsze kiedy po przepis zaglądam na bloga - za co bardzo dziękuję.
łania
łania
29.12.2014 18:49 odpowiedz
Kasiu, z termoobiegiem czy bez?
Baśka
Baśka
29.12.2014 17:25 odpowiedz
Świetny przepis, na pewno kiedyś wypróbuje :) Sory że troche nie w temacie , ale co myślicie o takim zestawie garnków ? http://www.ceneo.pl/33157547#pid=7376" rel="nofollow">www.ceneo.pl/33157547#pid=7376
Marzena
29.12.2014 16:10 odpowiedz
Ale cudne ciasto, z chęcią je wypróbuję :-) pozdrawiam Kasiu :-)
Karolina
Karolina
29.12.2014 11:39 odpowiedz
super :-) muszę spróbować
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2014 11:20 odpowiedz
Tak, ono wyrośnie od jajek, ale przy tym nie będzie bardzo wysokie.
emka
emka
29.12.2014 11:03 odpowiedz
Czy ciasto pieczemy bez proszku/sody?
Z góry dziękuję za odpowiedź. :)