35

Ciasto budyniowe z rabarbarem




Są takie ciasta, które z czystym sumieniem mogę polecić nawet deklarującym się jako kulinarne antytalenty. I takie właśnie jest to ciasto.  Jego wykonanie jest bardzo proste i w sumie ogranicza się do zagniecenia ciasta oraz ugotowania budyniu. A z tym poradzi sobie chyba każdy, prawda? :)     

Ciasto jest niezbyt słodkie, a im dłużej leży i im jest starsze, tym lepiej smakuje (naszym zdaniem najlepsze było na trzeci dzień). 

Polecam użyć do niego mocno dojrzałego, cienkiego rabarbaru. Idealna jest tu odmiana malinowa. Jeśli rabarbar nie jest dojrzały może być bardzo kwaśny i wówczas należy go obtoczyć w cukrze.

Przepis jest dość uniwersalny i pod budyń możecie dodać pokrojone w kostkę jabłka, gruszki, brzoskwinie czy śliwki. Na co macie ochotę :)         



Ciasto:

* 4 pełne szklanki mąki (z czubkiem)

* 250 g miękkiego masła

* 3/4 szklanki cukru

* 1 jajko

* 2 duże żółtka

* 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

* 1,1 litra mleka

* 3 budynie waniliowe bez cukru

* 7-8 łyżek cukru

Dodatkowo:

* 500 g drobno pokrojonego rabarbaru

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i zagniatamy do czasu, aż utworzy się kulka. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie je mąką. Jednak w efekcie końcowym ciasto powinno być miękkie i delikatne, więc nie należy przesadzić z ilością mąki. Podsypywanie ograniczcie do minimum.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą kulkę ciasta wkładamy do zamrażarki, a większą wykładamy spód i ok. 3-4 centymetry boków formy do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i bałam się, że jeśli je rozwałkuję i przeniosę do formy to się rozerwie, to przełożyłam je do wysypanej mąką blaszki i spłaszczając dłonią wyłożyłam w sposób opisany powyżej. Ciasto oprócz tego że jest miękkie, jest bardzo plastyczne, więc bez problemu uda się Wam to zrobić.

850 ml mleka przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na wolnym ogniu. Z pozostałym mlekiem przy pomocy trzepaczki łączymy budynie i cukier. Budyń gotujemy do zgęstnienia. 

Na przygotowane ciasto przekładamy pokrojony rabarbar i pokrywamy go gorącym budyniem. Na budyń, na grubych oczkach tarki ścieramy schłodzone ciasto.

Formę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50-60 min (do zrumienienia). Pozostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.

Smacznego :)



 

 

Inspiracja 


Opublikowano: 11 czerwca 2013
Tagi: rabarbar
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (35)
Kass
Kass
10.08.2019 12:47 odpowiedz
Czy można użyć budynie z cukrem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.08.2019 12:53 odpowiedz
Oczywiście - tylko wówczas pomijamy już cukier. 
Ania
Ania
06.02.2019 22:38 odpowiedz
Witam????czy do tego placka może być mrożony rabarbar?a jeśli tak to wcześniej go rozmrozić?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.02.2019 07:23 odpowiedz
Oczywiście, może być. Proszę go wcześniej nie rozmrażać. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2016 20:21 odpowiedz
Podstawowe pieczenie, czyli góra - dół. Gdyby miał być termoobieg, napisałabym :)
anrica
anrica
07.07.2016 19:58 odpowiedz
Zastanawiam sie czy piec grzalka gora-dol czy tez w termoobiegu? Ale skoro pani nie napisala to znaczy ,ze nie ma znaczenia ;-)
Kasia
Kasia
14.05.2016 11:58 odpowiedz
Super :) Mega proste, bardzo smaczne, nie za słodkie- idealne Ciasto na lato :)
paulina
paulina
19.08.2014 10:58 odpowiedz
Wczoraj zrobiłam ciasto ze sliwkami. Pierwszy raz piekłam budyn z surowym ciastem! Jest na prawde pyszne:) mam plan zrobic z ananasem z puszki:) pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2014 07:59 odpowiedz
Myślę, że tak.
urszula-prostepotrawy
15.06.2014 11:52 odpowiedz
Ciekawe czy udałoby sie z jagodami ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.05.2014 10:40 odpowiedz
Dziękuję, bardzo mi miło :)
ona
ona
10.05.2014 10:26 odpowiedz
zapisuje na razie do zakładki, a za tydzień piekę, bo stęskniłam się za rabarbarem, dziś żałuje, że tak późno poznałam twojego bloga, bo nie tylko przepisy, ale też zdjęcia są obłędne i to ona sprawiają, że chce się to zjeść.
Ania
Ania
05.09.2013 13:40 odpowiedz
Ciasto jest pyszne! Moja rodzina go uwielbia. Poniewaz sezon rabarbarowy juz za nami zo uzylam mrozona mieszanke owocow lesnych. ciasto wyszlo przepyszne!
moniak85
31.08.2013 18:44 odpowiedz
właśnie takie ciasto ostatnio chodzi mi po głowie :D
majanaboxing
12.06.2013 23:13 odpowiedz
Wygląda przepysznie. Tego z budyniem jeszcze nie robiłam. Narobiłaś mi chęci Kasiu :)
jolantaszyndlarewicz
11.06.2013 18:48 odpowiedz
Uwielbiam ciasta z warstwą budyniu i owoców:) .... u mnie rabarbar jeszcze jest, więc może się skuszę upiec to ciasto w sobotę:) buziaki
anahitka9
11.06.2013 15:43 odpowiedz
Super smakowicie wygląda, a ja właśnie rabarbar skończyłam:/
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2013 15:25 odpowiedz
Może blaszka była większa? Poza tym, pewnie rabarbar zajmuje więcej miejsca niż maliny :)
Gość
Gość
11.06.2013 15:10 odpowiedz
oki jutro napisze :)
ale po wyciągnieciu wygląda ok coprawda nie jest tak wysokie jak Pani...
kroic bede dopiero jutro!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2013 14:22 odpowiedz
Bardzo proszę o informację jak wyszedł :) Maliny mają sporo soku, więc jeśli wyjdzie z malinami, to rozwiejemy wątpliwości pojawiające się powyżej, czy wyjdzie z truskawkami.
Proszę tylko ciasto dobrze wystudzić przed krojeniem, a najlepiej próbować je dopiero jutro :)
Gość
Gość
11.06.2013 13:40 odpowiedz
Własnie zrobiłam z zmarożonymi malinami , jest w piekarniku wygląda cudnie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2013 11:43 odpowiedz
Marzeno - bardzo mi miło :)
Marzena
11.06.2013 10:26 odpowiedz
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich zdjęć Kasiu. Zawsze je podziwiam. A ciasto bajkowe:-)
Anna
Anna
11.06.2013 10:21 odpowiedz
Z truskawkami i jabłkami wychodzi super, chętnie spróbuję z rabarbarem.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2013 10:17 odpowiedz
Mnie się wydaje, że truskawki się nadadzą, ale jest to kwestia ilości dodanych owoców. Robi się przecież kruche ciasta z truskawkami, moja teściowa na biszkopt wrzuca truskawki i tak piecze - tylko nie można przesadzić z ilością :)
aguzja
11.06.2013 09:47 odpowiedz
Ja robię takie ciasto z jabłkami i nosi nazwę "uśmiech teściowej". Muszę przyznać, że kawałki rabarbaru wyglądają uroczo, ale chyba truskawki i jagody tu się nie sprawdzą, są za miękkie i mają za dużo soku. Pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2013 09:37 odpowiedz
Myślę, że truskawki będą się nadawać do tego ciasta. Podobnie jak jagody czy jeżyny. Niemniej jednak byłabym wdzięczna za podzielenie się opinią po zrobieniu go z innymi owocami.
iwonaaa6
11.06.2013 09:31 odpowiedz
świetne będzie to ciasto,już mam napływ ślinki na taki kawałeczek,a czy truskawki tez bys do niego polecila?pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2013 09:22 odpowiedz
Oj, najmocniej przepraszam.
Pisząc przepis zamiast 3/4 szklanki cukru wpisałam mąkę. Błąd został już poprawiony.

Gość
Gość
11.06.2013 09:13 odpowiedz
Witam w przepisie a dokładnie w składnikach na ciasto jest dwa razy podona pozycja mąka
w pierwszym rzedzie pisze 4 szklanki mąki a poniżej 3/4 szklanki mąki ???? o co chodzi?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2013 07:11 odpowiedz
Karmel-itko i Wiosenko - Wygląd mniej ważny - liczy się smak :)
karmel-itka
11.06.2013 06:27 odpowiedz
u mnie też budyniowe, ale z truskawkami. chociaż Twoje wygląda zdecydowanie lepiej :p
Inspirowane Smakiem
11.06.2013 06:16 odpowiedz
Pierwszy raz w tym roku robiłam połączenie rabarbaru+budyniu, ale przyznaję, że jest bardzo dobre.:)
wiosenka27
11.06.2013 06:01 odpowiedz
To ciasto jest absolutnie doskonałe. Piekłam kiedyś podobne ale moje tak cudnie nie wyglądało:)
www.kingaparuzel.pl
11.06.2013 01:19 odpowiedz
Bardzo fajny przepis i jak zwykle piękne zdjęcia.