Moi Drodzy
Mamy za sobą III konkurs na wymyślenie nazwy dla proponowanego przeze mnie ciasta świątecznego. Tym razem szukaliśmy nazwy dla TEGO ciasta. Spośród 620 propozycji, przedstawiciele firmy Bakalland wybrali nazwę "Orzechowe Zniewolenie" zaproponowaną przez jolantaszyndlarewicz w komentarzu nr 110. Serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy :)
A dziś zapraszam do IV konkursu. Zasady takie same jak w 3 wcześniejszych konkursach, tzn. w komentarzach zostawiacie propozycje nazwy dla tego ciasta. Jak zawsze możecie zaproponować nieograniczoną liczbę nazw, ale każda z nich powinna być w osobnym komentarzu i opatrzona Waszym adresem mailowym.
Ponownie osoba, której nazwa zostanie wybrana, otrzyma od firmy Bakalland zestaw bakalii o wartości 100 zł.
A teraz kilka słów o samym cieście. Znam je od dziecka. Piekła je moja babcia, piekła mama, postanowiłam piec i ja. Ma bardzo świąteczny charakter i mnie już chyba zawsze będzie się kojarzyć ze świętami. Ja jedynie postanowiłam je odrobinę wzbogacić dodając do masy np. żurawinę, której się do niego nie dodawało i pominąć mleko w proszku, które babcia zawsze dodawała do masy.
Ciasto o tyle jest idealnym rozwiązaniem na święta, że można go spokojnie przygotować 2-3 dni wcześniej. Tak na prawdę, to rodzaj ciasta, który im dłużej poleży w lodówce, tym jest lepsze. Jeśli jednak postanowicie przygotować go 3 dni wcześniej, przed włożeniem go do lodówki, szczelnie ofoliujcie formę, najlepiej przezroczystą folią spożywczą.
I jeszcze jedno - najważniejsze. Ciasto w chwili podawania powinno mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyjąc z lodówki co najmniej godzinę przed serwowaniem.
Tak więc gorąco Wam je polecam :)
SKŁADNIKI NA DUŻĄ FORMĘ - 40 x 25 cm
Ciasto orzechowe:
* 300 g zmielonych orzechów włoskich
* 5 dużych jajek
* 110 g cukru
* 40 g bułki tartej
* 1/2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej (proszek)
* 1 płaska łyżeczka proszku
Ciasto kokosowe:
* 300 g wiórków kokosowych
* 5 białek
* 200 g cukru pudru
* 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
Masa bakaliowa:
* 100 g posiekanych orzechów włoskich
* 100 g posiekanych orzechów laskowych
* 100 g posiekanych migdałów
* 100 g suszonej żurawiny
* 100 g rodzynek
* 100 g wiórek kokosowych
* 1 szklanka rumu
* 1,5 puszki masy krówkowej
* 200 g miękkiego masła
Polewa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 50 g mlecznej czekolady
* 2/3 szklanki śmietany kremówki (36%)
Do dekoracji:
* 50 g płatków migdałowych lub kruszonych migdałów
DZIEŃ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE I CIASTA
Bakalie
Wszystkie bakalie łączymy w misce z szerokim dnem i zalewamy je rumem. Mieszamy je w miarę możliwości co godzinę, aby równomiernie przeszły alkoholem. Na noc wstawiamy je do lodówki.
Ciasto orzechowe
Orzechy mieszamy z bułką tartą, kawą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy żółtka i miksujemy dopóki składniki się nie połączą. Na koniec dodajemy mieszankę suchych składników i miksujemy wszystko razem na średnich obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto kokosowe
Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier puder. Masę białkową miksujemy około 2 minuty (do czasu aż będzie mocno błyszcząca) a następnie dodajemy do niej kokos wymieszamy z mąką ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Tą samą formę w której piekło się ciasto orzechowe wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto kokosowe. Formę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25-50 minut (ponownie wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i ostawiamy do wystygnięcia.
NA DRUGI DZIEŃ...
Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach z masą krówkową (kajmakiem). Kiedy składniki połączą się, dodajemy bakalie. W misce nie powinno już być rumu - owoce powinny przez noc wciągnąc cały alkohol. Od chwili dodania bakalii, masę mieszamy już dużą łyżką.
Na spodzie formy układamy ciasto orzechowe, na nie wykładamy masę bakaliową i wygładzamy ją, a na wierzchu kładziemy ciasto kokosowe i delikatnie je dociskamy. Masa jest dość gęsta, wiec bardzo dobrze się ją nakłada i nie wypływa bokami.
Ostatni krok to przygotowanie polewy. Połamaną czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce, która stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie powinna dotykać wody). Masę mieszamy energicznie do czasu, aż czekolada rozpuści się, wymiesza ze śmietanką i powstania gładka polewa. Polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy migdałami.
UWAGA: Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wiec na co najmniej godzinę przed podaniem należy wyjąć je z lodówki, by masa i polewa zmiękły, a ciasto nabrało idealnej konsystencji.
Smacznego :)




zrobiłam go wczoraj, ale masa wydawała mi się za rzadka, nie była gęsta jak napisałaś, dałam do lodówki, ale coś zawaliłam, źle zrobiła, proszę Cię co mogłam źle zrobić
alexgirl@gmail.com
panisia@op.pl
panisia@op.pl
panisia@op.pl
elix2@wp.pl
elix2@wp.pl
elix2@wp.pl
"Bakaliowy zawrót głowy"
katwak@o2.pl
magdalena.gilge@gmail.com
magdalena.gilge@gmail.com
magdalena.gilge@gmail.com
slonce84-20@o2.pl
slonce84-20@o2.pl
slonce84-20@o2.pl
dlaczego pobudka? gdyż spód zawiera kawę - a jak wiadomo kawa pobudza :-)
slonce84-20@o2.pl
slonce84-20@o2.pl
slonce84-20@o2.pl
niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
katarzyna242@vp.pl
aangie604@gmail.com
klaudia.sroczynska@gmail.com
klaudia.sroczynska@gmail.com
szama_nka@interia.pl
monikaaa5@op.pl
monikaaa5@op.pl
an.czerwinska@gmail.com
evika9@op.pl
igrzech@wp.pl
annej@op.pl