452

Ciasto "Bakaliowa Sonata"


Moi Drodzy

Mamy za sobą III konkurs na wymyślenie nazwy dla proponowanego przeze mnie ciasta świątecznego. Tym razem szukaliśmy nazwy dla TEGO ciasta. Spośród 620 propozycji, przedstawiciele firmy Bakalland wybrali nazwę "Orzechowe Zniewolenie" zaproponowaną przez jolantaszyndlarewicz w komentarzu nr 110. Serdecznie gratuluję i proszę o kontakt mailowy :)

A dziś zapraszam do IV konkursu. Zasady takie same jak w 3 wcześniejszych konkursach, tzn. w komentarzach zostawiacie propozycje nazwy dla tego ciasta. Jak zawsze możecie zaproponować nieograniczoną liczbę nazw, ale każda z nich powinna być w osobnym komentarzu i opatrzona Waszym adresem mailowym. 

Ponownie osoba, której nazwa zostanie wybrana, otrzyma od firmy Bakalland zestaw bakalii o wartości 100 zł. 

A teraz kilka słów o samym cieście. Znam je od dziecka. Piekła je moja babcia, piekła mama, postanowiłam piec i ja. Ma bardzo świąteczny charakter i mnie już chyba zawsze będzie się kojarzyć ze świętami. Ja jedynie postanowiłam je odrobinę wzbogacić dodając do masy np. żurawinę, której się do niego nie dodawało i pominąć mleko w proszku, które babcia zawsze dodawała do masy. 

Ciasto o tyle jest idealnym rozwiązaniem na święta, że można go spokojnie przygotować 2-3 dni wcześniej. Tak na prawdę, to rodzaj ciasta, który im dłużej poleży w lodówce, tym jest lepsze. Jeśli jednak postanowicie przygotować go 3 dni wcześniej, przed włożeniem go do lodówki, szczelnie ofoliujcie formę, najlepiej przezroczystą folią spożywczą.

I jeszcze jedno - najważniejsze. Ciasto w chwili podawania powinno mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyjąc z lodówki co najmniej godzinę przed serwowaniem. 

Tak więc gorąco Wam je polecam :)

SKŁADNIKI NA DUŻĄ FORMĘ - 40 x 25 cm

 Ciasto orzechowe:

* 300 g zmielonych orzechów włoskich

* 5 dużych jajek

* 110 g cukru

* 40 g bułki tartej

* 1/2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej (proszek)

* 1 płaska łyżeczka proszku

Ciasto kokosowe:

* 300 g wiórków kokosowych

* 5 białek

* 200 g cukru pudru

* 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

Masa bakaliowa:

* 100 g posiekanych orzechów włoskich

* 100 g posiekanych orzechów laskowych

* 100 g posiekanych migdałów

* 100 g suszonej żurawiny

* 100 g rodzynek

* 100 g wiórek kokosowych

* 1 szklanka rumu

* 1,5 puszki masy krówkowej

* 200 g miękkiego masła

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady

* 50 g mlecznej czekolady

* 2/3 szklanki śmietany kremówki (36%)

Do dekoracji:

* 50 g płatków migdałowych lub kruszonych migdałów

DZIEŃ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE I CIASTA

Bakalie

Wszystkie bakalie łączymy w misce z szerokim dnem i zalewamy je rumem. Mieszamy je w miarę możliwości co godzinę, aby równomiernie przeszły alkoholem. Na noc wstawiamy je do lodówki.

Ciasto orzechowe

Orzechy mieszamy z bułką tartą, kawą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy żółtka i miksujemy dopóki składniki się nie połączą. Na koniec dodajemy mieszankę suchych składników i miksujemy wszystko razem na średnich obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy (40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Ciasto kokosowe

Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier puder. Masę białkową miksujemy około 2 minuty (do czasu aż będzie mocno błyszcząca) a następnie dodajemy do niej kokos wymieszamy z mąką ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. Tą samą formę w której piekło się ciasto orzechowe wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto kokosowe. Formę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25-50 minut (ponownie wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i ostawiamy do wystygnięcia. 

NA DRUGI DZIEŃ...

Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach z masą krówkową (kajmakiem). Kiedy składniki połączą się, dodajemy bakalie. W misce nie powinno już być rumu - owoce powinny przez noc wciągnąc cały alkohol. Od chwili dodania bakalii, masę mieszamy już dużą łyżką. 

Na spodzie formy układamy ciasto orzechowe, na nie wykładamy masę bakaliową i wygładzamy ją, a na wierzchu kładziemy ciasto kokosowe i delikatnie je dociskamy. Masa jest dość gęsta, wiec bardzo dobrze się ją nakłada i nie wypływa bokami. 

Ostatni krok to przygotowanie polewy. Połamaną czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce, która stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie powinna dotykać wody). Masę mieszamy energicznie do czasu, aż czekolada rozpuści się, wymiesza ze śmietanką i powstania gładka polewa. Polewę rozsmarowujemy na cieście i posypujemy migdałami. 

UWAGA: Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wiec na co najmniej godzinę przed podaniem należy wyjąć je z lodówki, by masa i polewa zmiękły, a ciasto nabrało idealnej konsystencji. 

Smacznego :)

 



 



 



 




Opublikowano: 2 grudnia 2011
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (452)
1  2  3  4  5 ... 10
Joanna
Joanna
06.11.2019 21:42 odpowiedz
Witam, piekę to ciasto już któryś rok na Boże Narodzenie. Zamiast alkoholu daję herbatę elgrey ( nie lubię ciasta z %). W tamtym roku zamroziłam kawałek dla gości którzy mieli przyjechać do nas po świętach. Po rozmrożeniu smakował również świetnie. Więc w tym roku na pewno zrobię wcześniej i zamroże. ????
Ania
Ania
10.05.2016 18:34 odpowiedz
Zrobilam, jest przepyszny!!! Z jakiegos powodu warstwa orzechowa bardzo sie kruszy... ale ciasto extra :)
kasia
kasia
29.03.2016 09:16 odpowiedz
Zrobiłam na święta pyyyychota, tylko rum (którego bardzo nie lubimy) zastąpiłam spirytusem tyle że przesadziłam z ilością 3/4 szklanki ;))) więc ciasto było bardzo procentowe :)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.01.2014 09:33 odpowiedz
Nie jestem przekonana, że dobrze by się kroiło takie ciasto. Chodzi mi o rozcinanie na blaty. Lepiej już upiec 3 osobne blaty.
Ola
Ola
15.01.2014 19:40 odpowiedz
Pani Kasiu, czy mozna wykorzystac ten przepis na ciasto orzechowe do upieczenia tortu? Wlac do tortownicy i pozniej przekroic na trzy czesci? Czy mysli Pani,ze ciasta z tych proporcji wystarczy? Z gory dziekuje za odp. Ola
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.05.2013 14:52 odpowiedz
Ślicznie dziękuję :)
iwonaaa6
07.05.2013 14:38 odpowiedz
kolejne wyprobowane ciasto z twojej kolekcji,pieklam na swieta wyszlo wspaniale:)zycze kolejnych pieknych lat z blogiem i z nami:)
estyka
29.11.2012 10:44 odpowiedz
:) Wielkie dzięki :) Pewnie kombinowałabym na oko ze słodyczą :) Dzięki :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2012 09:47 odpowiedz
Ja uzyłam z Bakallandu - ona ma chyba 400g. Ale jak dasz 500 to się nic nie stanie :)
estyka
29.11.2012 09:36 odpowiedz
Kasiu mam pytanie .... Jestem w trakcie pieczenia. Jakiej masy kajmakowej używałaś? Ja zawsze używam tej z Gostynia. Ona ma ponad 500g ale wiem że sa i takie co maja po 300g Jaka to ma być puszka? Będę wdzięczna za pomoc.... :) Pozdrawiam
Evey
Evey
25.01.2012 14:26 odpowiedz
Ciasto jest przepyszne i naprawdę nietrudne do wykonania nawet dla takiej osoby niewprawionej jak ja. Świetny przypis ! :)
Gość
Gość
05.01.2012 17:55 odpowiedz
Zrobiłam ciasto na święta;) Wyszło idealnie i smacznie!
kamilcia_w
23.12.2011 17:03 odpowiedz
Właśnie skończyłam, polewa zastyga i zaraz wskoczy do lodówki. Mi masa wyszła dość gęsta, ale nie sztywna jak beton czego spodziewałam się po tak dużej ilości bakalii. Dziękuję za przepis !!!
kesendka77
kesendka77
23.12.2011 10:16 odpowiedz
Kasiu;
zrobiłam go wczoraj, ale masa wydawała mi się za rzadka, nie była gęsta jak napisałaś, dałam do lodówki, ale coś zawaliłam, źle zrobiła, proszę Cię co mogłam źle zrobić
nat
nat
09.12.2011 05:51 odpowiedz
kuferek smakołyków

alexgirl@gmail.com
Cinamonne
Cinamonne
08.12.2011 20:34 odpowiedz
Bakaliowe Szaleństwo

panisia@op.pl
Cinamonne
Cinamonne
08.12.2011 20:33 odpowiedz
Magia bakalii
panisia@op.pl
Cinamonne
Cinamonne
08.12.2011 20:32 odpowiedz
Ciasto Bakallandowe
panisia@op.pl
nashelly
08.12.2011 20:02 odpowiedz
Śnieżny bakaliowy skarb

elix2@wp.pl
nashelly
08.12.2011 20:01 odpowiedz
Bakaliowy skarbiec Świąt

elix2@wp.pl
nashelly
08.12.2011 19:59 odpowiedz
Słodkie skarby Świąt

elix2@wp.pl
katwak
08.12.2011 16:55 odpowiedz

"Bakaliowy zawrót głowy"
katwak@o2.pl
magdzina88
08.12.2011 16:39 odpowiedz
bakaliowy leżaczek

magdalena.gilge@gmail.com
magdzina88
08.12.2011 16:38 odpowiedz
świąteczna uczta

magdalena.gilge@gmail.com
magdzina88
08.12.2011 16:38 odpowiedz
bakaliowe podniebienie
magdalena.gilge@gmail.com
jolantaszyndlarewicz
08.12.2011 14:52 odpowiedz
Kasiu dziś dotarła do mnie piękna przesyłka z Bakallandu ....chciałabym Tobie oraz firmie Bakalland serdecznie za nią podziękować ...podziękować podwójnie za to, ze znalazły się tam same rarytasy ....choćby orzechy, o których tylko słyszałam ....teraz będę je mogła wykorzystać i w swojej kuchni .... a te masy krówkowe ...oj chyba wyejmy je prosto z puszki kawałeczkami wafla:) sprawiliście mi naprawdę wielką radość .... dziękuję:)
aniolekidiabelwjednym
08.12.2011 14:29 odpowiedz
Ciasto "Świąteczne Zjednoczenie Bakalii"

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
08.12.2011 14:28 odpowiedz
Ciasto "Bakaliowe Zjednoczenie"

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
08.12.2011 14:13 odpowiedz
Ciasto "Pobudka Bakaliudka"

slonce84-20@o2.pl

dlaczego pobudka? gdyż spód zawiera kawę - a jak wiadomo kawa pobudza :-)
aniolekidiabelwjednym
08.12.2011 14:11 odpowiedz
Ciasto "Zapikowany Kokosem Bakaliowiec"

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
08.12.2011 14:09 odpowiedz
Ciasto "Bakalie z Kokosową Pianką"

slonce84-20@o2.pl
aniolekidiabelwjednym
08.12.2011 14:09 odpowiedz
Ciasto "Bakaliowa Pianka"

slonce84-20@o2.pl
wrednazlosnica1984
08.12.2011 14:02 odpowiedz
Ciasto "Okiełznane bakalie"

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
wrednazlosnica1984
08.12.2011 13:59 odpowiedz
Ciasto "Bakaliowe Oczekiwanie"

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
wrednazlosnica1984
08.12.2011 13:58 odpowiedz
Ciasto "Bakaliowe oczekiwanie na Święta"

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
wrednazlosnica1984
08.12.2011 13:57 odpowiedz
Ciasto "Bakaliowa Osłoda"

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
wrednazlosnica1984
08.12.2011 13:57 odpowiedz
Ciasto "Bakaliowa Dusza"

niegrzecznadziewczynkaaa@o2.pl
kasia
kasia
08.12.2011 13:05 odpowiedz
Mikołajowa rozpusta

katarzyna242@vp.pl
Angie
Angie
08.12.2011 12:17 odpowiedz
Trelle Bakallere :)
aangie604@gmail.com
dusiowaa
08.12.2011 12:16 odpowiedz
Zimowy bakaliowiec
klaudia.sroczynska@gmail.com
dusiowaa
08.12.2011 12:16 odpowiedz
Koko-orzecho
klaudia.sroczynska@gmail.com
szama_nka
08.12.2011 11:41 odpowiedz
Bakaliowa radosc swiąt

szama_nka@interia.pl
monikkkka78
08.12.2011 09:32 odpowiedz
Przysmak świętego Mikołaja

monikaaa5@op.pl
monikkkka78
08.12.2011 09:20 odpowiedz
Grudniowy prezent dla świętego Mikołaja ;)

monikaaa5@op.pl
an
an
08.12.2011 07:31 odpowiedz
"Świąteczne wytchnienie" zjedzony przy choince tak mi się kojarzy

an.czerwinska@gmail.com
Marta_s
Marta_s
07.12.2011 17:50 odpowiedz
Świąteczny bakaliowiec
evika
evika
07.12.2011 16:43 odpowiedz
moja propozycja to: "przepysznik"
evika9@op.pl
ila
ila
07.12.2011 13:56 odpowiedz
Bakallit orzechowo-kokosowy"

igrzech@wp.pl
antic
antic
07.12.2011 10:56 odpowiedz
" bakaliowy szał"
annej@op.pl
antic
antic
07.12.2011 10:53 odpowiedz
....bakaliowy wypas...to ciśnie mi się na usta kiedy patrzę na to ciacho...:)
1  2  3  4  5 ... 10