29

Ciasteczka z pomarańczą i gałką muszkatołową


Okres jesienno zimowy to dla mnie czas wypiekania ciasteczek. Jedna porcja tygodniowo to absolutne minimum. I nie mówię tylko o pierniczkach.

Ale czy można nie lubić tak wdzięcznego zajęcia? 

Mam już kilka konretnych pomysłów na słodkie maleństwa, jednak jako pierwsze chciałabym Wam zaprezentować nie tylko bardzo proste ale i pyszne kruche ciasteczka o intensywnym pomarańczowym aromacie i ciekawym posmaku gałki muszkatołowej. 

Polecam  :)


Składniki:

* 250 g mąki

* 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

* 100 g cukru

* 1 szczypta soli

* 1 małe jajko

* skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (możecie też dodać skórkę z cytryny)

* 1 szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)


Wszystkie składniki (oprócz jajka) wrzucamy do blendera i miksujemy do czasu aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze chwilę (około pół minuty). 

Jeśli nie posiadacie blendera, wcierajcie masło w mąkę do chwili aż utworzy się kruszonka a następnie dodadajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. 

Ciasto formujemy w rulon o średnicy około 5 centymetrów i owijamy folią spożywczą. Wkładamy je do lodówki  na około 2-3 godziny (chociaż najlepiej pozostawić je w lodówce całą noc by miec pewność, że będzie dobrze się kroić). 

Mocno schłodzone ciasto kroimy w plasterki o grubości jednego centymetra i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Ciasteczka nie powinny się mocno zarumienić.

Smacznego :)





 

“Be a child again. Flirt. Giggle. Dip your cookies in your milk. Take a nap. Say you're sorry if you hurt someone. Chase a butterfly. Be a child. Again.”
 
Max Lucado


Ingredients:

* 250 g flour

* 150 g cold, cut into cubed butter

* 100 g sugar

* 1 pinch salt

* 1 pinch nutmeg

* 1 small egg

* zest from one big orange (you can also add lemon zest)


Put all ingredients (except the egg) into the food processor and whizz until you get crumble. Than add the egg and mix for about half a minute. 

Shape dough into a roll and wrap (about 5 centimeters in diameter) in plastic food wrap. Refrigerate overnight. 

Next day cut dough into 1 centimeter slices and place on a tray lined with parchment paper.

Bake for 10-12 minutes in 180C. 

Cookies shouldn't be overbaked. 



Opublikowano: 2 listopada 2012
Tagi: pomarańcze
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (29)
Ulka
Ulka
21.12.2018 18:51 odpowiedz
robię je co roku na święta, ale i też od rożnych okazji, są przepyszne !
teraz właśnie skończyłam je piec i biorę się za ciasteczka kawowe , te będę robić pierwszy raz :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.01.2015 16:40 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
paulina
paulina
11.01.2015 14:24 odpowiedz
zgadnij Kasiu co zajadam ;) ciasteczko pomarańczowe! mmmm, aromat przy pieczeniu, i ten smak po upieczeniu... następna porcja - koniecznie podwojona!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.03.2013 08:18 odpowiedz
Tak, ale muszą być potem schłodzone w lodówce przed pieczeniem :)
Gosia
Gosia
15.03.2013 17:54 odpowiedz
Czy dałoby się to ciasto rozwałkować i wykrawać z niego kształty? :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2012 08:43 odpowiedz
YVONNA
YVONNA
07.12.2012 00:06 odpowiedz
Kasiu potrzebuje zrobic ciasteczka na święta ale nie wiem czy te moga tak długo lezec może jakis przepis?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2012 13:21 odpowiedz
Cieszę się, ze smakują :)
zyrafa
zyrafa
11.11.2012 13:12 odpowiedz
Zrobiłam. Wyszły maślane i pysznie pomarańczowe. Następnym razem zrobię podwójną porcję :) Dzięki Kasiu za super przepis, duża micha ciasteczek pojawi się na pewno na świątecznym stole :)
gin
gin
10.11.2012 17:52 odpowiedz
Ta gałka muszkatołowa mnie zaintrygowała :)
szymanska25
06.11.2012 08:47 odpowiedz
do kawki wymarzone :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2012 18:13 odpowiedz
Kasiu bo margaryna nie stwardnieje :) Na drugi raz (jeśli będziesz miała ochotę przygotować je jeszcze raz) użyj prawdziwego masła, 82% tłuszczu. Ono tez jeszcze bardziej wpłynie na smak i będzie cudnie maślany. Tego smaku nie ma niestety margaryna :)
kasia
kasia
04.11.2012 18:01 odpowiedz
No tak masz rację. Robiłam na szybko, z braku masła dodałam margarynę kasię i to moze byc powód. A ciasteczka przepyszne, szczególnie na drugi dzień :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2012 16:26 odpowiedz
Kasiu a miałaś prawdziwe masło, czy mix tłuszczowy lub margarynę?
Moje ciasto było bardzo twarde i kroiło się świetnie.
kasia
kasia
04.11.2012 15:10 odpowiedz
Zrobiłam ciasteczka według przepisu, ale nie do konca mi wyszły. Miałam problem z pokrojeniem ciasta w talarki, mimo iż całą noc ciasto leżakowało w lodówce. Podczas krojenia lepiło się i w efekcie nie wyszły talarki. Upieczone smakują wyśmienicie.
magdi29
03.11.2012 22:58 odpowiedz
Zjadłabym kilkanaście takich ciasteczek.
lutka40
03.11.2012 19:27 odpowiedz
Z filiżanką pysznej aromatycznej kawy w chłodne zimowe wieczory idealne
alebabka.blogspot.com
03.11.2012 11:02 odpowiedz
fajny pomysł! ja muszę wypróbować połączenie melisy z limonką:)
kamciss
02.11.2012 17:07 odpowiedz
Wyglądają cudownie, więc smak pewnie też był niesamowity :)
Samantha
02.11.2012 16:29 odpowiedz
Piękne i pyszne z oryginalnym posmakiem ! Pozdrawiam :)
mania179
02.11.2012 14:51 odpowiedz
Przepiękne, takie świąteczne :)
matylda
02.11.2012 14:13 odpowiedz
ale piękne ciasteczka. :) i z pewnością cudownie pachną.
jolantaszyndlarewicz
02.11.2012 13:57 odpowiedz
Kasiu cudne te ciasteczka:). Ja ciastka uwielbiam,ale przyznam szczerze na ich pieczenie muszę złapać wenę:) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2012 11:57 odpowiedz
Aniu ślicznie dziękuję za miłe słowa :)
aniawk
aniawk
02.11.2012 11:53 odpowiedz
uwielbiam Twoje dania i wypieki, aż najzwyczajniej w świecie chciałabym z Tobą pogotować, albo popiec- bo dla mnie to najlepsza forma relaksu :) serdecznie Cię pozdrawiam :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2012 10:50 odpowiedz
Anvil - około 18-20
Zuza
02.11.2012 10:44 odpowiedz
a jak ładnie podane :)
anvil
anvil
02.11.2012 10:07 odpowiedz
ile z tej porcji wychodzi ciasteczek? pozdrawiam ;)
Inka
02.11.2012 07:03 odpowiedz
piękne śniadanie :)