10

Ciasteczka z płatków jaglanych




Bez mąki.

Bez mleka.

Bez jajek.

Bez cukru.

Bez masła. 

I bez wyrzutów sumienia ;)

Dziś mam dla Was przepis na idealnie kruche ciasteczka z... płatków jaglanych :)

Poza słodyczą syropu klonowego ciasteczka posiadają też delikatną goryczkę charakterystyczną dla płatków jaglanych, ale jeśli lubicie ten rodzaj płatków (np. na mleku), to z pewnością nie będzie Wam to przeszkadzać. 

Nie przeraźcie się też, że masa na ciastka jest dość sypka. Dzięki takiej konsystencji po upieczeniu są kruche. 



Składniki na 9 ciastek:

* 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych

* 2/3 szklanki wiórków kokosowych

* 1/2 szklanki płatków migdałowych

* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

* 4 łyżki oleju kokosowego (ilość oleju w formie płynnej, po rozpuszczeniu)

* 4 pełne łyżki syropu klonowego

* 3 łyżki wody

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W malakserze łączymy płatki jaglane, kokos oraz migdały i miksujemy. 

Powstałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy proszek i mieszamy.

Olej łączymy z syropem klonowym oraz wodą i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy łyżką. Jeśli masa będzie bardzo sypka, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody.

Formę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy czubatą łyżkę masy i dociskając ją dnem szklanki formujemy ciasteczka. Jeśli chcemy aby boki ciastek były równe, można pomóc sobie nożem (dociskamy masę boczną krawędzią). 

Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia (ok. 15 minut). 

Po upieczeniu ciastka od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na kratkę. 

Upieczone ciasteczka są zwarte i bez problemu da się je przenosić :)

Smacznego!


Opublikowano: 16 stycznia 2017
Tagi: kokos
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2017 18:47 odpowiedz
Myślę, że tak :)
magda
magda
11.02.2017 21:56 odpowiedz
czy zamiast płatków jaglanych i z migdałów może być mąka jaglana i mąka z migdałów?
Aksamitna Pracownia
29.01.2017 12:44 odpowiedz
Ciasteczka doskonałe! Dodałam jeszcze łyżkę kakao, bo mam w domu samych czekoladożerców ;) Wyszły wyśmienicie.
Aksamitna Pracownia
Aksamitna Pracownia
29.01.2017 12:40 odpowiedz
Ciasteczka doskonałe! Ja dodałam łyżkę kakao, bo mam w domu samych czekoladożerców :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.01.2017 13:44 odpowiedz
Alus - jak najbardziej.

Klaudynas - to jest coś a la gips i to jest podkładka pod doniczkę :) Kupione w Praktikerze, na dziale ogrodowym :)
klaudynas
klaudynas
18.01.2017 09:48 odpowiedz
a ten talerz czarny jest z porcelany czy melaminy? gdzie go kupiłaś Kasiu?
Alus
Alus
18.01.2017 09:03 odpowiedz
A czy zamiast syropu klonowego może być syrop z daktyli lub miód?
veggieola
16.01.2017 20:20 odpowiedz
Też przypadły mi do gustu :-)
zielenina
16.01.2017 11:43 odpowiedz
wow, wyglądają świetnie, na pewno skorzystam z przepisu!
Kulinarne Wyskoki
16.01.2017 10:19 odpowiedz
Tyle produktów wykluczonych, a efekt znakomity! Niby ciastka z niczego, ale najważniejsza rzecz jest, czyli smak ;) Przepadam za jaglanymi ciasteczkami!