0

Drożdżowe ciasteczka z morelami




Ciasteczka drożdżowe z morelami lub po prostu mini drożdżówki. 

W sam raz na dwa kęsy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Lub do kawy.  

Z dodatkiem siekanych orzechów i lukru, który jest tu moim zdaniem absolutnie obowiązkowy. 
Jeśli nie uda Wam się kupić siekanych orzechów, możecie użyć płatków migdałów. Będzie równie pysznie :)


Składniki na 30 ciastek:
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Dodatkowo:
  • 15 sporych moreli
  • siekane orzechy lub płatki migdałów
  • białko

Lukier:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • ok. 4-5 łyżek zimnej wody

Drożdże łączymy z 2 łyżkami cukru, 5 łyżkami lekko podgrzanego mleka  i 1 łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. 

Resztę mleka łączymy z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym oraz pokrojonym w drobną kostkę masłem. Podgrzewamy tylko do chwili rozpuszczenia masła i odstawiamy do wystygnięcia (mleko powinno mieć temperaturę ok. 40-50 stopni.

Wyrośnięty zaczym łączymy z mieszanką mleka i masła, jajkami oraz żółtkiem. Mieszamy do połączenia, a następnie dodajemy mąkę. Zagniatamy gładkie i elastyczne - ale dość luźne ciasto, które przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół i każdą z części wałkujemy na placek o grubości ok. 1 cm. 
Z ciasta, przy pomocy szklanki, wykrawamy koła. Na środku każdego z nich układamy morelę (rozcięciem do spodu) i dociskamy ją. 
Boki ciasta smarujemy białkiem i posypujemy orzechami lub migdałami. 
Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy na 10-15 minut. 

Blachę z wyrośniętymi ciastkami wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Po wyjęciu z piekarnika ciastka układamy na kratce i studzimy. 
Przestudzone polewamy lukrem. 

Smacznego :)

Opublikowano: 22 lipca 2019
Tagi: morele
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.