16

Ciasteczka Brownie




Jeśli kiedykolwiek marzyły się Wam obłędnie czekoladowe, miękkie i przypominające smakiem oraz konsystencją Brownie ciasteczka, to myślę, że ten przepis w pełni Was usatysfakcjonuje :)

Pamiętajcie tylko, że kluczową kwestią w ich przygotowaniu jest zachowanie odpowiedniej konsystencji, dlatego nie wolno ich przepiec. Przetrzymane w piekarniku staną się suche i niesmaczne, dlatego wyjmujemy je kiedy wciąż będą wyglądały na lekko niedopieczone i od razu, ale bardzo delikatnie, zdejmujemy z blachy.

Składniki:

* 300 g gorzkiej czekolady

* 120 g cukru trzcinowego

* 80 g masła

* 80 g mąki tortowej

* 2 duże jajka

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 szczypty soli

* 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (lub groszków czekoladowych)


Masło oraz połamaną czekoladę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewamy do chwili, aż składniki się połączą. Powstałą masę czekoladową odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie – cały czas miksując – wlewamy do niej cienkim strumieniem czekoladę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól i miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy ciasto łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z łyżki ciasta formujemy niezbyt płaskie ciasteczka zachowując między nimi kilkucentymetrowe odstępy.

Pieczemy 8-10 minut (w zależności od wielkości ciastek), a następnie delikatnie przekładamy je na kratkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :)




Opublikowano: 17 lutego 2016
Tagi: czekolada
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.10.2016 22:44 odpowiedz
Absolutnie nie polecam takich zamian.
Trisch
Trisch
21.10.2016 09:49 odpowiedz
Wyjdzie z oleju i kakao
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2016 22:35 odpowiedz
Absolutnie nie w piekarniku! W piekarniku wyschną, spieką się i będą bardzo niesmaczne. Należy od razu je wyjąć i postawić na jakiejś kratce, żeby nie zaparowały do spodu i jak najszybciej nabrały temperatury pokojowej.
dagmara
dagmara
24.02.2016 22:12 odpowiedz
Kasiu, zostawiamy je na tej kratce w piekarniku?
samotnosc.w.sieci
20.02.2016 14:50 odpowiedz
Ależ to apetycznie wygląda :)
judik1119
20.02.2016 10:26 odpowiedz
Cudowne ciasteczka! :)
jolantaszyndlarewicz
20.02.2016 09:56 odpowiedz
Uwielbiam takie ciasteczka ....
Kleo
Kleo
19.02.2016 09:54 odpowiedz
Dziękuję bardzo za odpowiedź :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2016 23:13 odpowiedz
Myślę, że jeśli zostaną upieczone wieczorem, to nie ma problemu :)
Kleo
Kleo
18.02.2016 13:15 odpowiedz
Pani Kasiu,
Czy ciastka na drugi dzień są tak samo pyszne i mięciutkie? Chciałabym zrobić je dziecko do szkoły na poczęstunek urodzinowy i musiałabym je upiec wieczorem dzień przed urodzinami, stąd pytanie :-)
Pozdrawiam,
Klementyna
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2016 10:25 odpowiedz
Ja osobiście nie lubię białej czekolady w ciastkach, ale jeśli Ty lubisz, to możesz ją posiekać :)
edyta
edyta
18.02.2016 09:55 odpowiedz
Ciasteczka przepyszne mężowi bardzo smakowały:) Kasiu zastanawiam się czy mogę dodać 1 białą czekoladę ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.02.2016 23:06 odpowiedz
Anik - mnie wyszło 16 ciastek wielkości jak na zdjęciu.
Renia - cieszę się, że smakowały :) PS. Ciepłe najlepsze ;)
Renia
Renia
17.02.2016 20:35 odpowiedz
pyszne, jadłam jeszcze ciepłe :) marzyłam dziś o czymś mocno czekoladowym, a tu przepis idealny
oryginalnysmak.pl
17.02.2016 12:44 odpowiedz
U mnie na blogu też Brownie, ale klasyczne :) Pozdrawiam :)
 anik
anik
17.02.2016 09:28 odpowiedz
Ile ciasteczek wychodzi z porcji?