13

Chrzanowa tarta z wędzonym pstrągiem


Po całej masie ciast i słodkości, dziś zapraszam na pyszną, wytrawną tartę. Wędzony pstrąg w połączeniu z chrzanem, aromatycznym koperkiem, odrobiną cytryny i kremowym serkiem mascarpone tworzą świetne wypełnienie lekko migdałowego, kruchego ciasta. 

Szczerze mówiąc w planach miałam tą tartę już dawno, dawno temu, ale jakoś zawsze mascarpone lądowało w jakimś cieście a pysznym, wędzonym pstrągiem zajadaliśmy się solo. To było 4 albo 5 podejście do tej tarty i na szczęście wreszcie się udało. Na szczęście, bo tarta jest cudowna. Gorąco Wam ją polecam.

Ciasto:

* 220 g mąki krupczatki

* 1 łyzka zmielonych migdałów (bez skórki)

* 125 g zimnego masła

* 1/2 łyzeczki soli

* 1 jajko

Farsz:

* 250 g mascarpone 

* 180 g kwaśnej śmietany

* 100 g tartego chrzanu

* 2 jajka

* 200 g wędzonego pstrąga* (masa juz obranej ryby)

* 2-3 łyzki posiekanego koperku

* skórka otarta z połowy cytryny

* sól i pieprz młotkowy do smaku

Dodatkowo:

* ok. 10 - 12 pomidorków koktajlowych 

Mąkę łączymy z migdałami i solą a następnie dodajemy masło. Miksujemy do czasu aż utworzy się kruszonka a następnie dodajemy jajko. Kiedy składniki się połączą w jednolite ciasto wałkujemy je i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Ciasto podpiekamy w 200 stopniach około 10-15 minut. 

Wszystkie składniki farszu miksujemy ze sobą i wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki (skórką do spodu) i tartę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. 

Proste, prawda?

Smacznego :)



 

 



 



* Wędzonego pstrąga możecie nabyć w halach Makro

Źródło 


Opublikowano: 8 sierpnia 2012
Kategoria: Wytrawne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Marzena
22.08.2012 23:17 odpowiedz
Ależ piękna i zapewne smaczna. Że też dopiero trafiłam tutaj teraz;-(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2012 09:20 odpowiedz
W tarcie chrzan daje taki ostry posmak. Ale możesz kupić chrzan śmietankowy lub delikatesowy i wtedy smak będzie łagodniejszy :)
pepsi
pepsi
17.08.2012 09:10 odpowiedz
Witam,

czy mocno czuć w tarcie chrzan? Generalnie nie przepadam za chrzanem ale bardzo mnie kusi ten przepis :)


jolantaszyndlarewicz
16.08.2012 14:11 odpowiedz
Kasiu to są zdecydowanie moje smaki:) ...a wygląd ma rewelacyjny:)
gosik2.0
10.08.2012 09:12 odpowiedz
Jak zwykle przepiękne zdjęcia.
Fajny pomysł na letni obiad. Zapisuję do wypróbowania.
od-kuchni
08.08.2012 21:06 odpowiedz
Pięknie wygląda :) Aż mam ochotę porwać talerzyk!
karmel-itka
08.08.2012 18:58 odpowiedz
Kasiu, toż to istny luskus!
zawsze.oliwek
08.08.2012 18:39 odpowiedz
świetny pomysł:) uwielbiam tarty na słono. nigdy nie robiłam z rybą! :)
andzia-35
08.08.2012 16:04 odpowiedz
Ależ musiała wspaniale smakować! Piękne zdjęcia Kasiu... jak zawsze zresztą:))
matylda
08.08.2012 14:23 odpowiedz
ooooooooo, nigdy jeszcze nie jadłam wędzonego pstrąga. muszę kiedyś spróbować. wygląda pysznie, bardzo pysznie.
Kats
08.08.2012 11:51 odpowiedz
Cudnie wygląda, a zdjęcia rewelacyjne. Bardzo lubię połączenie smaku wędzonej ryby, chrzanu i soku z cytryny ( polecam pastę kanapkowa z tymi składnikami) więc ta tarta musi być przepyszna.
Kasia
08.08.2012 09:25 odpowiedz
wygląda pięknie! czytając listę składników poleciała mi ślinka!
Ola
Ola
08.08.2012 08:56 odpowiedz
Wędzony pstrąg jest pyszny, bardzo lubię sałatki z jego udziałem więc taka tarta na pewno byłaby w mojej czołówce wypieków wytrawnych! jak tylko dorwę ten składnik od razu biorę się za przygotowania ;)