9

Chłodnik litewski




Upały nie dają za wygraną. I nie zapowiada się też, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Myślę więc, że nawet z najbardziej wyszukanego ciasta nie ucieszylibyście się tak, jak z przepisu na chłodnik ;)

Chłodnik litewski zna pewnie większość z Was. A już na pewno przynajmniej o nim słyszeliście.

To połączenie botwinki, ogórków, rzodkiewki oraz zieleniny z maślanką i jogurtem. Jeśli macie ochotę, możecie zamienić maślankę na kefir, ale mnie zdecydowanie bardziej smakuje ta pierwsza wersja. 

Pamiętajcie też, że kluczem do dobrego chłodnika jest domowy bulion. Wszelakie kostki kategorycznie odpadają! Ja przygotowałam swój z niewielkiej ilości warzyw i dwóch obranych ze skóry podudzi. 

Składniki:

* 2 pęczki botwinki z większymi buraczkami

* 500 ml bulionu 

* 500 ml maślanki

* 500 ml jogurty naturalnego

* 3 ogórki gruntowe

* pęczek rzodkiewki 

* pęczek kopru

* pęczek szczypiorku

* ząbek czosnku

* łyżeczka octu

* sól i cukier do smaku

Dodatkowo:

* jajka na twardo

Buraczki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w bulionie przez około 15 minut. 

Do buraczków dodajemy drobno posiekane liście oraz łodygi botwinki (jeśli liści będzie bardzo dużo, odłóżcie trochę). Gotujemy kolejne 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia. 

Do botwinki dodajemy starte na tarce ogórki, startą rzodkiewkę, drobno posiekany szczypiorek oraz koperek, maślankę, jogurt oraz ocet. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. 

Chłodnik możecie podawać w temperaturze pokojowej, albo wstawić go do lodówki na około godzinę. 

Smacznego :)
 

Opublikowano: 2 sierpnia 2018
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Kasia
Kasia
14.09.2018 14:17 odpowiedz
A czy próbowałaś zrobić z samych buraków takich no zwykłych nie botwinki, kusi mnie ten przepis. Może upałów już nie ma ale nigdy nie jadłam chłodnika a ten wygląda smakowicie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2018 14:19 odpowiedz
Myślę, że można zrobić z buraków, tylko wówczas nie będzie liści od botwinki :) 
Swoją drogą jeszcze 2 dni temu widziałam na targu 2 albo 3 stoiska z botwinką :)
Zuza
09.08.2018 01:05 odpowiedz
Otaaak, przy obecnej pogodzie chlodnik to zbawienie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.08.2018 10:07 odpowiedz
Dominika - czosnek dodajemy w tym samym momencie co ogórki i rzodkiewkę :)
anuszka68
07.08.2018 19:35 odpowiedz
Super przepis, wyszło znakomicie!
Dominika
Dominika
04.08.2018 18:08 odpowiedz
A co z czosnkiem? :)
anuszka68
04.08.2018 17:16 odpowiedz
Ojej mój ulubiony chłodniczek a przepis widzę jeszcze prostszy od mojego. Na pewno wypróbuje ;)
Zuza
02.08.2018 15:44 odpowiedz
ojeju, cos wspaniałego na takie upały :)
kpdwiejak
02.08.2018 14:30 odpowiedz
idealny na gorące dni - jutro wjeżdża :)