22

Chlebek dyniowo kawowy


Nie spodziewałam się, że połączenie dyni z kawą przyniesie tak wspaniały efekt. Pierwszy raz łączyłam ze sobą tak rózne składniki i powiem szczerze, że nie spodziewałam się co z tego wyjdzie i czy oby na pewno będzie to dobra kombinacja. A jednak.

Ciasto jest pyszne, mięciutkie i puszyste a dodatek cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej sprawił, że w domu pachniało już bardzo zimowo i świątecznie. Oj, lubię takie ciasta. I Wam też gorąco je polecam.

Składniki:

* 150 g brązowego cukru

* 250 g puree z dyni

* 1/2 szklanki oleju

* 1/4 szklanki mleka

* 2 jajka

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

* 220 g mąki

* 1 1/2 łyżeczki sody

* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

* 1 łyżeczka cynamonu

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 2 szczypty goździków 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Łączymy ze sobą suche składniki (mąkę, kawę, sodę i przyprawy).

W misce łączymy dynię, olej, mleko, cukier, jajka i wanilię. Miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty a następnie dodajemy suche składniki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Studzimy przed krojeniem. 

Smacznego :)

 



 

 
"She liked anything orange, leaves, some moons, marigolds, chrysanthemums, cheese, pumpkin - both in pie and out, orange juice, marmalade. Orange is bright and demanding.

You can't ignore orange things."
 
 
Catherynne M.Valente


Ingredients:

* 150 g brown sugar

* 250 g pumpkin puree

* 1/2 cup vegetable oil

* 1/4 cup milk

* 2 eggs

* 1 teaspoon vanilla extract

* 220 g flour

* 1 1/2 teaspoon baking soda

* 1 tablespoon espresso powder

* 1 teaspoon cinnamon

* 1/3 teaspoon nutmeg

* 2 pinches cloves

Preheat oven to 180C.

Combine flour, baking soda, coffee and spices. 

In a large bowl whisk together sugar, pumpkin, oil, milk, eggs and vanilla for about 2 minutes and add dry ingredients. Whisk until smooth. 

Pour batter into 9x20 cm loaf pan and bake for 50-60 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean). 

Cool before cutting.


Opublikowano: 23 października 2012
Tagi: dynia kawa
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2012 18:26 odpowiedz
Miło mi, ze smakował :)
ewelina
ewelina
09.12.2012 10:55 odpowiedz
Kasiu zrobiłam!!! Wyszedł cudownie miękki, rozpływający się w ustach.Pychota i zdrowy na dodatek!! Dziękuję za przepis:-)
gin
gin
27.10.2012 21:48 odpowiedz
Ach, musi cudnie pachnieć :)
jolantaszyndlarewicz
26.10.2012 10:56 odpowiedz
Kasiu i to jak smakował, wczoraj upiekł się kolejny:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.10.2012 11:12 odpowiedz
Joluś cieszę się, ze Ci smakował :)
jolantaszyndlarewicz
25.10.2012 10:36 odpowiedz
Kasiu ten chlebek jest cudowny ....bardzo mieciuchny, puszysty, wilgotny ...niebo w gębie:) Dzięki za rewelacyjny przepis:).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.10.2012 10:38 odpowiedz
Myślę, ze jeśli ktoś nie wie ze w cieście jest dynia, to moze się nie domyślic :)
atina_bc
24.10.2012 05:39 odpowiedz
jak z kawą to już mi smakuje:)
Old White Table
23.10.2012 22:57 odpowiedz
świetny pomysł i piękne zdjęcia :)
asialc
23.10.2012 22:31 odpowiedz
Bardzo jestem ciekawa połączenia takich smaków :-)
kabamaiga
23.10.2012 22:00 odpowiedz
Oj wiem, że to doskonałe połączenie. U mnie też się niedługo pojawi, ale w zupełnie innej postaci.
asiast
23.10.2012 17:24 odpowiedz
Zdecydowanie pyszne połączenie, ja na jego punkcie ostatnio oszalałam :)
jolantaszyndlarewicz
23.10.2012 17:10 odpowiedz
Chcesz czy nie ....jutro to ciasto zagości w moim piekarniku:) .... będzie dla Ukochanego na romantyczny, urodzinowy wieczór:)
agattekh
23.10.2012 17:09 odpowiedz
Wygląda wyśmienicie, bardzo ciekawy pomysł :-)
http:  www.bransoletkijustforfun.com
23.10.2012 15:39 odpowiedz
Czy to znaczy ,ze nie czuc tej dyni w ciescie? Próbowałam ciasta marchewkowego i bardzo mi smakowało.Zrobiłam tez raz ciasto czekoladowe na bazie buraka i niestety nie za dobrze to wspominam stad moje watpliwosci :)
aniolekidiabelwjednym
23.10.2012 13:34 odpowiedz
Chętnie Kasiu wstąpiłabym do Ciebie na taki chlebek i kawusie ;-) Pozdrawiam i miłego dnia życzę :-)
ervisha
23.10.2012 11:33 odpowiedz
Wyszedł Ci rewelacyjny. Ideał ;D
matylda
23.10.2012 10:53 odpowiedz
och, ale pyszności.
kuchniazjadalnia.blogspot.com
23.10.2012 09:40 odpowiedz
Piękne, aromatyczne. I te śliczne zdjęcia:)
gosik2.0
23.10.2012 08:36 odpowiedz
Wygląda piernikowo, czyli cudownie!
Droczilka
23.10.2012 07:12 odpowiedz
Z dynią, czy bez.....najważniejsze że kawowe:-). Uwielbiam kawę w deserach i wypiekach!
majanaboxing
23.10.2012 06:46 odpowiedz
Smakowity i pachnący chlebek. Z kawą, mniam:)