
Nie ma lepszego sposobu ma mocno dojrzałe banany, niż ciasto czekoladowe. Wilgotne i aromatyczne (tym bardziej, im mocniej dojrzałe owoce), odrobinę ciężkie, ale bardzo smaczne. Idealne jako podwieczorek, do kubka ciepłego mleka czy kakao.
Tym razem z dodatkiem orzeszków ziemnych, które urozmaicają smak ciasta i nadają mu ciekawy wygląd.
Kiedy więc kolejnym razem będziecie się zastanawiać co poczynić z lekka czerniejącymi już bananami, przypomnijcie sobie o tym cieście :)
Składniki:
* 1 3/4 szklanki mąki
* 1,5 - 2 szklanki brązowego cukru*
* 3 pełne łyżki kakao
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 mocno dojrzałe banany
* 3 jajka
* 130 g stopionego masła
* 100 g posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
* 3/4 + 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Mieszamy je z jajkami oraz przestudzonym masłem.
Mąkę łączymy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do bananów i mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i 3/4 szklanki orzeszków. Mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy pozostałymi orzeszkami.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60-70 minut (do suchego patyczka. Na ostatnie 15-20 minut ciasto można przykryć papierem, aby orzechy zbytnio się nie przypiekły.
Smacznego :)
* Jeśli wolicie słodsze ciasto, dodajcie 2 szklanki cukru. Brązowy cukier możecie także zastąpić zwykłym.

Inspiracja
Opublikowano: 2 lutego 2014
Pyszny w smaku!
Orzeszki niesolone zdobyłam w Netto(kiedy szukam do przepisu nigdy nie mogę trafić ;)
Pozdrawiam :)
A u mnie juz niedługo tarta kokosowa od Ciebie:)
pozdrawiam serdecznie!