16

Chlebek czekoladowo bananowy z orzeszkami ziemnymi




Nie ma lepszego sposobu ma mocno dojrzałe banany, niż ciasto czekoladowe. Wilgotne i aromatyczne (tym bardziej, im mocniej dojrzałe owoce), odrobinę ciężkie, ale bardzo smaczne. Idealne jako podwieczorek, do kubka ciepłego mleka czy kakao.

Tym razem z dodatkiem orzeszków ziemnych, które urozmaicają smak ciasta i nadają mu ciekawy wygląd.

Kiedy więc kolejnym razem będziecie się zastanawiać co poczynić z lekka czerniejącymi już bananami, przypomnijcie sobie o tym cieście :)

Składniki:

* 1 3/4 szklanki mąki

* 1,5 - 2 szklanki brązowego cukru*

* 3 pełne łyżki kakao

* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 mocno dojrzałe banany

* 3 jajka

* 130 g stopionego masła

* 100 g posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)

* 3/4 + 1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Mieszamy je z jajkami oraz przestudzonym masłem. 

Mąkę łączymy z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do bananów i mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i 3/4 szklanki orzeszków. Mieszamy. 

Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy pozostałymi orzeszkami. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60-70 minut (do suchego patyczka. Na ostatnie 15-20 minut ciasto można przykryć papierem, aby orzechy zbytnio się nie przypiekły.

Smacznego :)

* Jeśli wolicie słodsze ciasto, dodajcie 2 szklanki cukru. Brązowy cukier możecie także zastąpić zwykłym. 



Inspiracja


Opublikowano: 2 lutego 2014
Kategoria: Ucierane, Czekoladowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
A
A
24.11.2016 14:46 odpowiedz
Czy można masło zastąpić olejem?
izomorfia3
23.02.2016 12:22 odpowiedz
Szybki,pyszny ,bezproblemowy!
izomorfia3
19.02.2016 11:26 odpowiedz
Właśnie zajadam do kawy ...
Pyszny w smaku!
Orzeszki niesolone zdobyłam w Netto(kiedy szukam do przepisu nigdy nie mogę trafić ;)
jolantaszyndlarewicz
15.02.2014 20:34 odpowiedz
Ja akurat takie mocno dojrzałe lubię zjadac .... ale niekiedy odłożę do chlebka bananowego:) Ten tutaj to taka wyższa półka w chlebkach bananowych:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2014 18:51 odpowiedz
Bardzo mi miło, że smakuje :)
Pozdrawiam :)
cheri91
cheri91
10.02.2014 13:08 odpowiedz
Jestem zachwycona. Drugi przepis od Ciebie Kasiu i drugi sukces. :) Wszystko wyszło, nic nie spartaczyłam. Rewelacja ! Jak gotować, to tylko z Tobą. Pozdrawiam!
estyka
03.02.2014 12:04 odpowiedz
Rewelacja :) Właśnie zastanawiałam się nad moimi bananami nad którymi już nikt się nie chce zlitować ;) Myślałam właśnie o cieście bananowym ale zastanawiam się czy nie "pożenię" przepisu z ciastem czekoladowym na pomarańczach.... hmmmm Pomyślę ;) Świetnie wygląda :)
majanaboxing
02.02.2014 22:30 odpowiedz
Cudowny chlebek Kasiu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2014 20:41 odpowiedz
Góra + dół.
Cheri
Cheri
02.02.2014 20:34 odpowiedz
180 stopni z termoobiegiem?
mikimama
02.02.2014 18:55 odpowiedz
Widzę, że jest megaczekoladowy! Pozdrawiam serdecznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2014 17:04 odpowiedz
Z przyjemnością zobaczę jak Ci wyszła :)
margoja
02.02.2014 16:40 odpowiedz
A ja właśnie wczoraj miałam taki dylemat z bananami...:) następnym razem bedzie ten chlebek!
A u mnie juz niedługo tarta kokosowa od Ciebie:)
pozdrawiam serdecznie!
Aga
Aga
02.02.2014 16:18 odpowiedz
Wygląda bardzo kusząco!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.02.2014 15:27 odpowiedz
Najlepiej niesolone.
Gość
Gość
02.02.2014 15:01 odpowiedz
a orzeszki ziemnie niesolone tak ? :)