6

Chleb żytni na zakwasie


 

Dziś mam dla Was przepis na chleb żytni na zakwasie, z dodatkiem sezamu, pestek dyni i słonecznika.

Bez dodatku mąki pszennej, odrobinę ciężki i wilgotny, zdecydowanie dla zwolenników treściwego pieczywa.

Zaczyn:

* 70 g aktywnego zakwasu żytniego (PRZEPIS TUTAJ)


* 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

* 300 g letniej wody (temp. ok 35 stopni)

Składniki zaczynu łączymy ze sobą w dużej misce (zaczyn podczas fermentacji podwoi swoją objętość), przykrywamy folią spożywczą w której robimy kilka dziurek i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 14 godzin.

Składniki na ciasto:

* 300 g mąki żytniej (typ 720)

* 75 g nasion słonecznika

* 75 g pestek dyni

* 30 g sezamu

* 1 łyżka soli

* 1 łyżka płynnego miodu (ja użyłam gryczanego)

* 240 g wody (temp. ok 35 stopni)

* cały zaczyn z poprzedniego dnia

Mąkę łączymy z ziarnami oraz solą, a następnie dodajemy do niej zaczyn oraz wodę z rozpuszczonym w niej miodem. Ciasto mieszamy łyżką (tylko do chwili połączenia się składników) i odstawiamy na około 30-40 minut.

Keksówkę o wymiarach ok. 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch ciasta oprószamy dowolnymi ziarnami lub otrębami (u mnie było to siemię lniane) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Jeśli wierzch chleba bardzo mocno się zrumieni, mniej więcej 10-15 minut przed końcem pieczenia, przykrywamy go papierem do pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika chleb od razu wyjmujemy z formy, delikatnie zdejmujemy z niego papier i odstawiamy go na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Z krojeniem chleba najlepiej odczekać co najmniej 7-8 godzin.

Smacznego :)


Opublikowano: 21 września 2016
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gosia
Gosia
23.03.2019 13:30 odpowiedz
Chleb Pani Kasiu jest fenomenalny, zarazilam się pieczeniem go co weekend, zakwas oczywiście też z Pani przepisu ma już dwa miesiące, modyfikuje dodatki i za każdym razem smakuje inaczej, pysznie.
Generalnie gratuluję Pani bloga, jest pełen pasji, bez żadnego sztucznego wymuszenia.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2019 18:48 odpowiedz
Cieszę się, że chleb smakuje i dziękuję za miłe słowa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.09.2016 09:40 odpowiedz
Ja wyłożyłabym szklane naczynie papierem do pieczenia. Bez niego może być spory problem z wyjęciem chleba.

Natomiast w kwestii temperatury, to ja zawsze wstawiam chleby do już nagrzanego piekarnika. I zazwyczaj początkowa temperatura jest wyższa, niż temperatura późniejszego pieczenia.
adriana92
22.09.2016 09:17 odpowiedz
super, muszę zrobić :)
wypiekibeaty
21.09.2016 20:16 odpowiedz
Piękny, piękny, piękny :)
kwiatek185
21.09.2016 16:59 odpowiedz
Super, szukam dobrego przepisu na chleb żytni :) Czy można piec ogólnie chleb w szklanym naczyniu żaroodpornym ? Jeśli tak, to wymaga jakiegoś specjalnego przygotowania? Ponadto : czy każdy chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, czy też można do zimnego ?