17

Chleb wieloziarnisty na zakwasie - przepis




To zdecydowanie najlepszy chleb wieloziarnisty na zakwasie jaki udało mi się upiec do tej pory. Wilgotny, z mnóstwem ziaren i bardzo przyjemnym, zwartym miąższem. Z dodatkiem mąki żurkowej oraz mąki graham, które zapewniają mu piękny kolor. 

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam przepis na najlepszy chleb wieloziarnisty na drożdżach (o, tutaj). Ten, zdecydowanie zyskuje u mnie miano najlepszego chleba wieloziarnistego na zakwasie i jeśli hodowaliście ze mną zakwas, gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu :) 



Składniki na keksówkę o wymiarach 30x12 cm:

* 350 g mąki pszennej typ 650

* 1 szklanka mąki pszennej razowej (graham)

* 1 szklanka mąki na żurek

* 1/2 szklanki łuskanego słonecznika

* 1/2 szklanki pestek dyni

* 1/2 szklanki siemienia lnianego

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka cukru

* 50 ml zakwasu żytniego (dokarmionego ok. 10 godzin wcześniej)

* 680 ml wody

(Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml, zawsze do samej krawędzi)

Zakwas rozpuszczamy w wodzie. Wszystkie suche składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do nich wodę z zakwasem i mieszamy do chwili połączenia się składników. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. 

Po 2 godzinach ciasto przekładamy do wyłożonej papierem (spód i boki) keksówki, wierzch oprószamy mąką razową i odstawiamy na 10-12 godzin (najlepiej na całą noc) w temperaturze pokojowej. Tym razem ciasta niczym nie przykrywamy. 

Rano chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 70 minut. Chleb wyjmujemy z foremki od razu po wyjęciu z piekarnika, zdejmujemy z niego papier i studzimy na kratce. 

Smacznego :)


Opublikowano: 30 czerwca 2015
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Ania
Ania
10.04.2018 12:55 odpowiedz
Witam czym można zastąpić mąkę żurkową?
J
J
08.11.2016 16:24 odpowiedz
"zawsze do samej krawędzi" - niestety jest to odrobinę mylące, bo w różnych naczyniach/przyrządach do odmierzania ta krawędź może mieć różnorodną "wysokość" i "pojemność" ;) Niby to pewnie niewielka różnica, bo raczej proporcje się liczą, ale ogólnie jest to trochę niekonkretne.
kasiaaaa24
kasiaaaa24
07.11.2016 09:26 odpowiedz
Myślę, że jeśli zakwas był mało aktywny, to faktycznie mógł nie poradzić sobie z tak ciężkim chlebem.
Ale on ogólnie po upieczeniu jest wilgotny (taki rodzaj chleba), więc może to nie był zakalec?
biegaczka27
04.11.2016 05:03 odpowiedz
Coś zrobiłam nie tak. Chleb przełożony do foremki ani trochę nie wyrósł. Stwierdziłam że i tak go upiekę, połówka chleba podczas pieczenia podrosła o dziwo o jakies 2- 3 cm reszta delikatnie. Po wyjęciu i przekrojeniu ewidentnie był zakalec a i ciężko było przekroić. Szukam błędu i nie wiem ciasto w foremce żeby miało ciepło zostawiłam w piekarniku i co 3 h delikatnie dawałam temp na 50 stopni wylaczajac po 2 minutach tak by bylo cieplo, może w piekarniku jest za mało dojścia do powietrza? Druga rzecz zakwas był chyba za mało aktywny przy robieniu bąbelkował a pół godz przed odmierzaniem go zamieszałam i zrobił się jednolitą konsystnecją. Pierwszy mój zakwas i pierwszy mój chleb. Kasiu jak myślisz czego tu wina?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.11.2016 11:44 odpowiedz
Tak - można dodać wody. Natomiast nie przejmuj się tym, że ciasto nie wyrasta. Ono zacznie rosnąć po kilku godzinach, już w formie. Podczas pierwszego leżakowania w misce nie rośnie w ogóle :)
biegaczka27
03.11.2016 11:00 odpowiedz
Podyspałam chyba za dużo mąki czy można jeszcze dodać wody po odczekaniu dwóch godzin?
biegaczka27
03.11.2016 10:58 odpowiedz
Czy chleb po włożeniu w ciepłe miejsce ma wyrosnąć? Bo moje ciasto jak stało tak stoi. W ogóle nie rośnie;(
Anna
Anna
13.02.2016 21:50 odpowiedz
Dziekuje. Moj pierwszy chleb na zakwasie. Do tej pory pieklam tylko na drozdzach.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2016 20:45 odpowiedz
Takie ma być.
Anna
Anna
13.02.2016 19:30 odpowiedz
Witam! Ciasto wyszlo mi rzadkie? Takie ma byc? Czy podsypac maka??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2015 13:37 odpowiedz
Justyna
Justyna
20.09.2015 13:09 odpowiedz
A jak zrobić zakwas?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.07.2015 20:02 odpowiedz
Kasiu najlepiej wyszukaj sobie w grafice googla frazę "mąka żurkowa" i wyświetlą Ci się opakowania z różnych firm. Ja kupuję ją w hipermarketach.
Kasias
Kasias
07.07.2015 11:45 odpowiedz
Co to jest "mąka na żurek"? I oczywiście przyłączam się do zachwytów nad blogiem:)
jola
jola
05.07.2015 03:31 odpowiedz
Pieke ten chleb na drozdzach I jest rewelacyjny .Mam zakwas bo pieke chleby juz od trzech lat ale takiego jeszcze nie pieklam.Jutro pieke chleb weselny na drozdzach ,moze wyjdzie dobry....hihihi.....Jest duzo frajdy z pieczenia chleba no a jak smakuje,rewelacja.....
Kasia
30.06.2015 19:59 odpowiedz
Nigdy ale to przenigdy sama nie piekłam chleba! Uwielbiam takie domowe wypieki - nie tylko są dużo zdrowsze ale tez o wiele smaczniejsze. Twój wypiek wygląda cudownie - chciałabym aby i mój się tak udał, bowiem jutro próbuję poraz pierwszy swoich sił w tym temacie! Życz mi powodzenia! Pozdrawiam serdecznie!
karmel-itka
30.06.2015 12:13 odpowiedz
mieć kromkę takiego pieczywa... to jak wygrać życie :)