24

Chinkali - gruzińskie pierożki (przepis)




Chinkali to przepyszne, tradycyjne, gruzińskie pierożki, których przygotowanie jest nie tylko tak samo proste (o ile nie jeszcze łatwiejsze) jak przygotowanie klasycznych pierogów, ale też nie wymaga od Was żadnych wyjątkowych umiejętności. 

Przygotowywane jedynie z ciasta (które nie odbiega praktycznie niczym od naszego ciasta pierogowego), surowego mięsa z dodatkiem surowej cebuli, natki pietruszki oraz bulionu, który to właśnie ma kluczowy wpływ na charakter tego kaukaskiego przysmaku.

Początkowo "wmasowywany" w mięso płyn podczas gotowania uwalnia się z niego, w rezultacie czego otrzymujemy sakiewkę z ciasta wypełnioną rosołem oraz mięsnym klopsem.

I o ile przygotowanie ich nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności, tak niezbędna jest Wam wiedza o tym, jak spożywać je we właściwy sposób. 

Do chinkali nie podajemy sztućców, ponieważ krojenie pierożków sprawi, że cały bulion wypłynie na talerz. Należy chwycić je w palce (trzymając za miejsce zlepienia), wgryź się w niego, wypić cały znajdujący się w nim płyn, a następnie skonsumować resztę. Tylko tym sposobem poznacie prawdziwy smak chinkali i skonsumujecie go w sposób, w jaki jadają je prawdziwi Gruzini :)
 


Ciasto:

* 450 g mąki pszennej typ 450

* 190 g ciepłej wody (ok. 70-80 stopni)

* 1 żółtko

* 1/2 łyżeczki soli

Farsz

* 500 g świeżo zmielonej wołowiny lub baraniny

* 1 duża cebula

* 1 pęczek natki pietruszki

* 250 ml bulionu

* sól i pieprz

Mięso łączymy z drobno posiekaną natką, startą na tarce cebulą oraz bulionem. Całość intensywnie mieszamy przez około 3-4 minuty, do czasu aż mięso wchłonie cały bulion. Na koniec dodajemy sól i pieprz (jeśli bulion był słony, to należy ograniczyć ilość soli).

Z podanych składników zagniatamy ciasto (będzie dość twarde) i następnie wałkujemy je w taki sam sposób, jak na pierogi (niezbyt grubo, ale i nie za cienko).

Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 12 cm i na środek każdego z nich nakładamy łyżkę farszu. Przyszczypując ciasto dookoła formujemy sakiewkę mocno zaciskając łączenie.

Pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu delikatnie je mieszając. Ugotowane pierożki wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. (Przy odcedzaniu należy się z nim obchodzić na tyle delikatnie, by nie popękały i nie wypłynął zgromadzony w nich bulion.)

Podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego :)

 
 

 

Opublikowano: 19 września 2016
Tagi: wołowina
Kategoria: Mięso, Pierogi
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
claw
claw
30.08.2019 06:17 odpowiedz
Pani Kasiu, są przepyszne!! Dziękuję za przepis :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.08.2019 20:41 odpowiedz
Cieszę sie, że smakują :)
Angelika
Angelika
06.02.2019 12:21 odpowiedz
Czy mogę użyć mięsa wieprzowego?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.02.2019 07:23 odpowiedz
Tak
anna
anna
15.10.2018 21:17 odpowiedz
Nie jemy grubego ciasta "końcówki" z lepienia, bo może być niedogotowana. Oryginalne są nieco duże, ale można zrobić mniejsze, tak na 2 kęsy i jest OK.
Gaumarżos!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2017 11:02 odpowiedz
Absolutnie proszę się nie obawiać - mięso nie jest surowe :)
Justyna
Justyna
12.12.2017 09:50 odpowiedz
Witam, widzę że mięsa się wcześniej nie smaży, jest ono jedynie chwile gotowane. Moj mąż (niestety) nie zje nic surowego. Pytam więc czy przez ten krótki czas gotowania mięso zdąży pozbyć się surowości?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2017 09:38 odpowiedz
Tak.
Gość
Gość
29.11.2017 17:03 odpowiedz
A mozna je zamrozic?i zrobic np z miesem z szynki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.09.2017 07:33 odpowiedz
Nigdy nie trzymałam ich tak długo, ale obawiam się, że to może być trochę za długo. U mnie najdłużej stały godzinę i taki czas na pewno im nie zaszkodził.
Magda
Magda
27.09.2017 12:57 odpowiedz
Witam,czy można je wcześniej przygotować? Do wody wrzucić je np po 3h? Będą grzecznie czekać czy ten rosół spowoduje że się rozwalą?
moojoo
moojoo
03.09.2017 12:56 odpowiedz
Kolendra zamiast pietruszki. Bez kolendry traci to trochę swoją Gruzinskość.
DrMurek
DrMurek
19.11.2016 13:43 odpowiedz
Właśnie przetestowałem i wyszły wybornie! Trzeba pamiętać aby zaraz po wrzuceniu na wrzątek delikatnie przemieszać bo inaczej przywierają do garnka i robią się dziury, które pozbawiają pierożek kwintesencji smaku. Dzięki za świetny przepis!
piecze się
12.11.2016 10:08 odpowiedz
Patrząc na Twoje Chinkali czuję żal, że nie jem mięsa, będę starała się odworzyć dziś przepis z użyciem tofu, jednak podejrzewam, że uzyskanie identycznego efektu będzie niemożliwe. Prezentują się bardzo apetycznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.09.2016 14:03 odpowiedz
Raczej odgrzać je ponownie w wodzie, ponieważ gdyby podczas odsmażania pękły, to połączenie znajdującego się w nich bulionu i rozgrzanego oleju mogłoby się źle skończyć.
tomasz Szymanski
tomasz Szymanski
29.09.2016 13:57 odpowiedz
jeśli nie zjem wszystkich od razu, to mogę je później podsmażyć?
Mela
23.09.2016 14:02 odpowiedz
Pierożki wyglądają bardzo estetycznie i zastanawia mnie czy wykonanie takiego cuda rzeczywiście jest aż tak proste? Ciekawi mnie też czy jedzenie ich w opisany sposób nie jest bardzo uciążliwe (nie grozi oblaniem się bulionem)? :) Pozdrawiam! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2016 16:50 odpowiedz
Ja się bardzo obawiałam samodzielnego przygotowania a teraz wiem, że są o wiele prostsze w przygotowaniu niż zwykłe pierogi :) Zachęcam więc do zrobienia! :)
komarka
20.09.2016 12:10 odpowiedz
Kasiu, Twoje chinkali wyglądają wspaniale! Zabieram się do nich od kilku lat i zabrać się nie mogę ;) Ale lubię bardzo :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2016 07:35 odpowiedz
Ja użyłam warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu, ale bez opalania cebuli).
Agata
Agata
20.09.2016 07:00 odpowiedz
Dzień dobry. Jakiego bulionu trzeba użyć do pierożków? Mięsnego, z warzyw? Przepis zapisałam i dopytuję o rodzaj bulionu. Aga.
dorka
dorka
19.09.2016 11:00 odpowiedz
Proponuję zamiast pietruszki- kolendrę. Po gruzińsku !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.09.2016 10:29 odpowiedz
Z tego co pamiętam, to mnie wyszło ich ok 30.
gosia
gosia
19.09.2016 09:37 odpowiedz
Ile pierożków wyjdzie z tego przepisu?