5

Cheeseburger Pie




Dzisiejsza propozycja skierowana jest nie tylko do wielbicieli fast foodów, aczkolwiek zawiera wszystkie składniki jakie znajdziemy w jednej z najpopularniejszych kanapek dostępnych w sieci amerykańskich restauracji z szybkim jedzeniem.

Świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale także jako przekąska do pracy, ponieważ dobrze się kroi i po podgrzaniu zachowuje kształt.

Dla mnie obowiązkowym dodatkiem do tej tarty jest sałatka. Oczywiście możecie się skusić na inną niż proponuję Wam ja, ale raczej odradzam całkowite zrezygnowanie z niej, ponieważ podkreśla ona jej smak.



Ciasto:

* 200 g mąki

* 120 g masła

* 2 łyżki zimnej wody

* 2 szczypty soli

* 1/2 łyżeczki cukru

Farsz:

* 500 g mielonej wołowiny

* 2 cebule

* 3 ząbki czosnku

* 4 ogórki konserwowe

* 1/3 szklanki tartej bułki

* 1/3 szklanki mleka

* 1 duże jajko

* 250 g tartego sera cheddar

* 4 pełne łyżki sosu barbecue

* 2 pełne łyżki ketchupu

* 1 łyżka sosu Worcestershire

* 1 łyżeczka musztardy

* 2 spore szczypty pieprzu

* 1 łyżka oleju

Sałatka (składniki na 4 porcje):

* 2 opakowania mieszanki sałat

* 2 spore garści pomidorków koktajlowych

* 1 czerwona cebula

* oliwa aromatyzowana (ziołowa lub paprykowa)


Z podanych składników zagniatamy ciasto (najwygodniej użyć do tego malaksera) i wykładamy nim podsypaną mąką formę na tartę o średnicy 26 cm, a następnie wstawiamy ją do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy przez około 10 minut (lub do czasu, aż odparuje woda).

Po zdjęciu z ognia do mięsa dodajemy sos barbecue, ketchup, sos Worcestershire, musztardę oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy bułkę tartą, mleko oraz jajko. Kiedy składniki się połączą dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz starty na tarce ser. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy kilka łyżek mleka.

Schłodzone ciasto oprószamy mąką i wykładamy na nim folię aluminiową w taki sposób, by przykryła również boki ciasta. Na folię wysypujemy obciążenie w postaci fasoli lub grochu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta folię i wykładamy na nie farsz. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.

Tartę podajemy ze świeżo przygotowaną sałatką (wcześniejsze przygotowanie i skropienie sałaty oliwą sprawi, że zwiędnie i zrobi się miękka).

Smacznego :)


Opublikowano: 8 czerwca 2016
Tagi: wołowina
Kategoria: Mięso, Wytrawne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.04.2017 21:59 odpowiedz
Oczywiście - najpierw proszę upiec ciasto, a przed imprezą dodać tylko farsz (który też można zrobić wcześniej) i wszystko zapiec :)
Nati
Nati
26.04.2017 21:29 odpowiedz
Chciałabym zrobić tartę na imprezę. czy mogę wcześniej podpiec spód, naszykować farsz? przed podaniem wrzucić farsz na podpieczone ciasto i fruu do piekarnika? :) czy lepiej w ostatniej chwili podpiec ciasto?
Agnieszka
Agnieszka
10.06.2016 10:48 odpowiedz
Zapomniałam dodać, ze ja zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, zamiast sera cheddar dałam edamski (taki tylko miałam w lodowce) i pominęłam sos Wo....mimo to wyszło bardzo dobre :-) Polecam
Agnieszka
Agnieszka
10.06.2016 10:44 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj na obiad, reszte zjadłam dzisiaj na sniadanie. Bardzo dobre!!!zarowno na ciepło jak i zimno. Weekend mam na tzw "wyjezdzie" i dzis znowu zrobie zeby sobie wziąć do pojemnika i tym samym jutrzejszy obiad będę miała z głowy. Nie zapominajcie o sałatce, bo rzeczywiscie idealnie sie komponuje z tartą.
Nika88
Nika88
08.06.2016 22:53 odpowiedz
Przepisy przepisami ale te niesamowite zdjęcia mnie rozwalają. Artystyczny majstersztyk!!! CUDO!!!