16

Chałwowiec




Witajcie po świątecznej przerwie :) 

Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto, które pojawiło się na naszym świątecznym stole. Nie ma ono typowo wielkanocnego charakteru, więc możecie przygotować je na każdą okazję. A ponieważ stało się ono niekwestionowanym faworytem wśród naszych bliskich, to nie mogę nie podzielić się z Wami przepisem :) 

Przygotowanie go zajmie Wam niewiele ponad kwadrans (ze sprzątaniem może dwa), więc sprawdzi się ono zwłaszcza teraz, kiedy w końcu nastały piękne, słoneczne dni i nie koniecznie mamy ochotę spędzać je w kuchni :)

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm:

* ok. 350g herbatników kakaowych

* ok. 200 g podłużnych biszkoptów

* 1 słoiczek konfitury wiśniowej lub gęstego dżemu

Masa chałwowa:

* 750 g mascarpone

* 350 ml kremówki 

* 300 g chałwy waniliowej

* 2 łyżeczki żelatyny 

* 70 ml wrzątku + 70 ml zimnej kremówki

Poncz do biszkoptów:

* 300 ml mocnej, słodkiej kawy

* 100 ml wódki wiśniowej

Warstwa śmietanowa:

* 300 ml kremówki

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 zagęstniki do bitej śmietany

Chałwę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. 

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i kiedy całkowicie się rozpuści dodajemy do niej kremówkę (70 ml). 

Mascarpone oraz kremówkę (płynną) łączymy ze sobą i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu. Cały czas miksując do kremu wlewamy żelatynę, a kiedy składniki się połączą dodajemy też chałwę. 

Spód formy wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy połowę masy. Na masie układamy zamoczone w kawie z alkoholem biszkopty. Biszkopty delikatnie pokrywany konfiturą i umieszczamy na niej drugą warstwę kremu, na którym układamy kolejną warstwę herbatników. 

Kremówkę łączymy z cukrem pudrem oraz zagęstnikami i ubijamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki, a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego :)




Opublikowano: 9 kwietnia 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
Wypieki Beaty
06.10.2018 14:06 odpowiedz
Moje smaki :)
doswiadczajpl
30.07.2018 21:13 odpowiedz
Mój mąż chyba padnie z zachwytu. Jest miłośnikiem chałwy. Przepis trafi na pewno do zeszytu ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2018 12:52 odpowiedz
Tak jak podane w przepisie, 23x28 cm :)
Natalia Róża Świat Tomskiego
Natalia Róża Świat Tomskiego
18.06.2018 22:00 odpowiedz
Na jaki rozmiar blachy jest ten przepis?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.05.2018 23:37 odpowiedz
Oczywiście :)
Dorota
Dorota
03.05.2018 22:12 odpowiedz
Czy jeśli od razu dodamy kremówkę i mascarpone to nam się ubije,?
Alicja
03.05.2018 17:51 odpowiedz
Kocham ciasta, świetny przepis!
marcepanowy kącik
marcepanowy kącik
02.05.2018 18:29 odpowiedz
Na sam widok ślinka leci :)
rafau
17.04.2018 19:27 odpowiedz
Dobry przepis. Aż ślinka cieknie.
rafau
17.04.2018 19:27 odpowiedz
Dobry przepis. Aż ślinka cieknie.
kuc
kuc
12.04.2018 19:44 odpowiedz
Rzeczywiście 15 minut? Potraficie tak? Wszystkie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.04.2018 09:41 odpowiedz
Patrycja - tak, dokładnie chodzi o śmietan-fix.
Patrycja
Patrycja
10.04.2018 13:30 odpowiedz
Witam
Czy zagęstnik to może być śmietan-fix?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.04.2018 09:23 odpowiedz
Można w ogóle pominąć alkohol i użyć soku wiśniowego.
A z alkoholi to jednak polecam wiśniówkę, można ją kupić nawet w małych, 100 ml butelkach.
Zuza
09.04.2018 23:11 odpowiedz
zapowiada się smakowicie :) i jak elegancko wygląda :)
algaria
09.04.2018 13:58 odpowiedz
Cudowny przepis, ale czym (jakim innym alkoholem) można zastąpić alkohol wiśniowy? Czy on jest niezastąpiony w tym cieście?