44

Cebularze (przepis)




Wśród warzyw bez których nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni, na pierwszym miejscu jest cebula. Uwielbiam ją pod każdą postacią, chociaż najbardziej smakuje mi smażona, duszona i pieczona, która pod wpływem obróbki termicznej nabiera słodkiego smaku. Dlatego dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na moje ulubione cebularze.

Delikatne, puszyste ciasto, spora ilość duszonej z niewielką ilością słodkiej śmietanki i solidnie doprawioną pieprzem cebulą oraz odrobina przypieczonego, żółtego sera.          

Cebularze najlepiej smakują jeszcze ciepłe, około kwadrans po wyjęciu z piekarnika. 

A osobom, które podobnie jak ja są fanami dań cebulowych, gorąco polecam przepyszny placek cebulowy z polewą serowo śmietanową. TUTAJ znajdziecie na niego przepis.                   

Ciasto:

* 350 g mąki pszennej

* 30 g świeżych drożdży

* 3/4 szklanki ciepłego mleka

* 1 jajko

* 1 pełna łyżeczka cukru

* 2 spore szczypty soli

* 2 łyżki oleju

Farsz:

* 6 dużych cebul  

* 3 - 4 łyżki oleju

* 2 łyżki słodkiej śmietanki (kremówki)   

* sól i pieprz do smaku

* ok. 50 g startego sera żółtego      

    

Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. 

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe mleko (wcześniej odrobinę podgrzane, ale nie gorące) oraz resztę składników. Zagniatamy elastyczne ciasto (ręcznie około 8-10 minut, maszyną ok 3-4 minuty), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aby wyrosło.

Kiedy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy je na oleju. Dodajemy sporą szczyptę soli oraz pieprzu, 3 łyżki wody oraz śmietankę i dusimy ją około 10 minut często mieszając (cebula nie powinna się zrumienić). Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia i doprawiamy do smaku.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy z nich kulki i układamy na blasze pozostawiając na około 15 minut. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a dodatkowo płaskim dnem szklanki lub kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy farsz. Wierzch lekko posypujemy żółtym serem. 

Cebularze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego :) 




Opublikowano: 29 października 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (44)
o.zak
01.01.2016 22:03 odpowiedz
bułeczki wyszły rewelacyjnie! miękkie i puszyste, w sam raz na swa gryzy :) na drugi dzień są idealne na zimno jak i na ciepło, smakują tak samo dobrze :)
o.zak
30.12.2015 19:32 odpowiedz
to jutro próbuję :) zobaczymy :) bardzo lubię ten przepis na ciasto drożdżowe, bo zawsze wychodzi ekstra!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2015 14:32 odpowiedz
Myślę, że tak.
o.zak
29.12.2015 23:37 odpowiedz
witam :) wiemy, że z tego ciasta cebularze, pizzerinki i inne wytrawne smakołyki :) Ale czy z tego ciasta można zrobić bułeczki?
Gość
Gość
17.09.2015 13:31 odpowiedz
Pierwszy raz w życiu robiłam ciasto drożdżowe. Ten przepis jest piękny. Nie ma co zepsuć. Cebularze wyszły pyszne. Może jeszcze nie wszystko stracone i gotowanie na dobre zacznie sprawiać mi przyjemność.
Kornelia
Kornelia
17.02.2015 17:03 odpowiedz
Cudo! Właśnie zrobiłam. Ciasto wspaniałe!! Aż sama jestem w szoku bo nigdy tak dobrego ciasta drożdżowego nie zrobiłam. :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.01.2015 07:29 odpowiedz
Czekam na informację, czy smakowały :)
Gość
Gość
10.01.2015 04:31 odpowiedz
Jest godzina 4:30 w nocy. Właśnie się przebudziłam i nie mogę usnąć. Naszła mnie nagła ochota na cebularze (bardzo je lubię i często jadam) i pomyślałem A CZEMU NIE ZROBIĆ ICH SAMEMU? :-) Poszperałem w necie i natrafiłem na twój przepis :-) Postanowione! Jutro piekę własne cebularze :-) Dziękuję za przepis i fotki... Wyglądają pysznie i upiekę ich z milion :D Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.08.2014 19:05 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
mariola
mariola
23.08.2014 18:49 odpowiedz
ile razy bym nie upiekla znikaja w mgnieniu oka, to jest u nad prawdziwy hit , dziekujemy za przepis :):)
gosia
gosia
24.06.2014 20:56 odpowiedz
FANTASTYCZNE
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.05.2014 16:08 odpowiedz
Barbara - myślę, że ok. 10-12 g, czyli półtorej paczki.

Pozdrawiam :)
Barbara z Krakowa
Barbara z Krakowa
09.05.2014 11:57 odpowiedz
Chciałabym zrobić te cebularze , ale na suchych drożdżach. Czy możesz Kasiu podać jaka byłaby ich gramatura?? Pozdrawiam Krajankę, i dziękuję za wspaniały blog.
monik_a2
monik_a2
21.03.2014 21:53 odpowiedz
Wyszły świetne!!!! Do cebuli dodałam odrobinę tymianku, bo uwielbiam to połączenie :) Palce lizać :)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.01.2014 13:50 odpowiedz
Przyznam, że jak ich nie mroziłam, ale wydaje mi się że można.
joannat
joannat
31.01.2014 12:35 odpowiedz
Czy takie cebularze mozna mrozic?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2013 20:19 odpowiedz
Tak. Generalnie jak chodzi o farsz, to najlepiej doprawić go wg. swojego smaku.

Zaczyn, to mieszanka drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżki mąki i cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Wawa
Wawa
15.11.2013 16:44 odpowiedz
Mam kilka pytań (proszę wybaczyć początkującej):
-Dwie duże szczypty soli dodajemy do ciasta + kolejną szczyptę do farszu?
-jak zrobić zaczyn?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.11.2013 11:32 odpowiedz
Dziękuję i polecam :)
Gość
Gość
15.11.2013 11:29 odpowiedz
chętnie wypróbuje przepis, gratuluje zdjęć:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 08:38 odpowiedz
Miło mi, że smakowały.
Pozdrawiam :)
Joka
Joka
12.11.2013 08:32 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj i po raz kolejny nie zawiodłam się! Dziękuję za przepisy i pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.11.2013 17:18 odpowiedz
Ja drożdżowe zawsze robię na mace tortowej, czyli typ 450 i uważam, że im "lżejsza" mąką, tym lepsze i delikatniejsze ciasto :)
Gość
Gość
10.11.2013 17:04 odpowiedz
Pizzerinki wyszły świetne. :) jeszcze tylko takie pytanie techniczne- lepiej mąka 650 ? Czy 500/550? Bo mam wrażenie, że na 500 wyszły lepsze, chociaż wiadomo, że im wyższy typ w drożdżowym, tym lepiej :)
jolantaszyndlarewicz
09.11.2013 21:49 odpowiedz
Cebularze to i my uwielbiamy, jednak u nas wygrywa wersja z cieniutkim ciastem:) ....
Magda C.
03.11.2013 09:36 odpowiedz
Wyglądają genialnie! Muszę je zrobić :)
o.zak
o.zak
02.11.2013 21:29 odpowiedz
No właśnie myślałam o pizzy z tego ciasta :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2013 19:33 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
To ciasto świetnie nadaje się do takich wytrawnych wypieków. Również super smakują na nim pizzerinki :)
o.zak
o.zak
02.11.2013 19:18 odpowiedz
Pyszne! Jeszcze nigdy nie wyszło mi tak dobre ciasto drożdżowe :) dziękuję i polecam!
słodki kompromis
02.11.2013 12:18 odpowiedz
Przepięknie wyglądają, jeśli tak samo smakowały (w co nie wątpię ) to już cieknie mi ślinka,pozdrawiam!
basinepichcenie
01.11.2013 15:21 odpowiedz
Już jakiś czas temu myślałam o tym by je zrobić, ale jakoś tak nie było okazji. Jutro mamy mieć gości, tak myślę, że byłby to nie głupi pomysł :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.11.2013 14:16 odpowiedz
Miło mi, że cebularze smakowały :)
Pozdrawiam :)
ewela
ewela
01.11.2013 14:00 odpowiedz
Właśnie zjedliśmy...były przepyszne! Ciasto super, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Farsz wyjadałam prosto z patelni taki dobry:) Pozdrawiam
dala
dala
30.10.2013 23:32 odpowiedz
Zrobiłam, były przepyszne :). Jeszcze nie raz skorzystam z przepisu. Dziękuję i pozdrawiam.
tu-tusia
30.10.2013 11:53 odpowiedz
Cebularze to coś dla mnie, ale muszę przyznać, że na zdjęciach najbardziej urzekł mnie koszyczek na cebulę ;)
Ewa Smaczniutkie.pl
30.10.2013 08:58 odpowiedz
Uwielbiam cebularze, bo się na nich wychowałam :) Jest to produkt kuchni tradycyjnej z moich rodzinnych stron, tylko do cebuli dodaje się mak :)
majanaboxing
29.10.2013 17:54 odpowiedz
Piękne są! Bardzo je lubię, ale jeszcze sama nie piekłam.
kabamaiga
29.10.2013 16:00 odpowiedz
Cebularze uwielbiam, ale co się dziwić, w końcu mieszkam na terenach skąd się wywodzą. Nie przepadam za dodatkiem sera, wolę mak. Jednak tym Twoim bym nie odmówiła.
Julia
Julia
29.10.2013 14:40 odpowiedz
Kasiu zrobiłam je rano i domownicy juz proszą o kolejną porcję. Super przepis.
kozakowna
29.10.2013 13:18 odpowiedz
Właśnie takie cebularze "chodzą" za mną od jakiegoś czasu,muszę wypróbować Twój przeis :)
blenda2007
29.10.2013 13:12 odpowiedz
pyszne:)
wenus-lifestyle
29.10.2013 12:54 odpowiedz
Uwielbiam cebularze, więc pewnie skorzystam z Twojego przepisu :)
majazteca
29.10.2013 10:53 odpowiedz
Ja co prawda za cebula zbytnio nie przepadam i takie cebularze zawsze omijalam szerokim lukiem ale jak patrze na Twoje zdjecia, to az mi slinka cieknie :) Porywam jednego :)

Pozdrowienia.
Marysia
29.10.2013 09:58 odpowiedz
O tak, uwielbiam cebulę. Cebularze też, ale niestety zdarza mi się wyjadać tę część z farszem, a boki zostawiać ;). Ale farszu ze śmietanką jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję Twój przepis.